KidsPraktisch

Kids en gadgets? Zo werken ze samen!

Mamasopinternet1621 x bekeken
kids en gadgets

De grens tussen opvoeding en technologie wordt steeds dunner. Sinds de komst van de babyfoon is er een hoop veranderd als het aankomt op handige gadgets binnen het gezin. Dat dit niet alleen invloed heeft op de opvoeding of de rol van de ouders mag duidelijk zijn. Maar hoe voorkom je dat deze invloed een negatieve wordt? Ervaringen van andere ouders kunnen helpen om hier een antwoord op te geven. Nog beter is om het ‘probleem’ bij de kern aan te pakken. Door een kritische blik te werpen op de gewoontes binnen jullie gezin, maar bovenal op die van jezelf. Met een goed voorbeeld kom je tenslotte een heel eind. Door samen duidelijke afspraken te maken en grenzen te stellen houden jullie het gadgetgebruik binnen de perken. Met de volgende tips genieten jullie samen als gezin van de leukste technische snufjes en toepassingen.

Belonen is beter dan verbieden

Voor veel kinderen heeft verbieden geen zin, vooral op oudere leeftijd. Hiermee wordt het uiteindelijk alleen maar spannender en leuker! Door kinderen bewust te maken van de gevolgen van langdurig gadgetgebruik kunnen ze op den duur zelf keuzes maken. Wat op jongere leeftijd goed helpt is werken met een beloningssysteem. Door het doen van klusjes verdienen de kinderen punten, welke ze mogen inleveren voor tijd op de telefoon, tablet of een andere activiteit. Maak er een spel van en hou de tussenstand bij op een mooie zelfgemaakte poster. Wil je als ouder extra punten scoren? Dan ontwerpen jullie samen natuurlijk een mooi OnePlus 5 hoesje voor de telefoon of tablet. Zo combineer je technologie met een ouderwets gezellige knutselmiddag.

Educatief verantwoord

We zien de tablet steeds meer terug in het onderwijs en voor educatieve toepassingen. Bijvoorbeeld trainingsdoeleinden of simulaties. Veel ontwikkelaars en bureaus spelen hier op in. Dit maakt dergelijke programma’s niet alleen geschikt als leerzaam tijdverdrijf, ze sluiten bovendien perfect aan op de lesstof, waardoor ze perfect geschikt zijn als ondersteuning of bijles. Bijvoorbeeld wanneer een leerling achterstand heeft met een bepaald vak of juist een grote interesse heeft! Om deze reden stimuleren veel scholen het gebruik van de tablet. Bovendien krijgt je kind direct feedback. Win-win: de kids doen spelenderwijs een dosis nieuwe kennis op en mogen leuke games spelen! Bovendien weet je als ouder zeker dat ze veilig gebruik maken van het internet.

Tip: De beste kindertablets

Teamwork!

Voor veel gezinnen is het een bekend beeld: papa verstopt achter de tablethoes, mama achter de e-reader en kids achter de smartphone. Er zijn echter tal van manieren om samen als gezin tijd achter de computer door te brengen! Bijvoorbeeld met een leuke spelcomputer of games waarbij iedereen moet samenwerken. Al gaat er natuurlijk niets boven een ouderwets bordspel. Wanneer je geen kostbare spelcomputer in je bezit hebt, kijk dan eens voor een leuke game-accessoire voor je smartphone, zoals een Bluetooth controller, joystick of Virtual Reality bril. Zo tover je iedere app om tot een heus computerspel. Het geeft geen rommel en wanneer een van de deelnemers is uitgekeken schakel je eenvoudig over naar de volgende game.

Digitaal museum

Ook veel musea en attractieparken werken hard aan een ‘digitale upgrade’. Door het toepassen van moderne technieken en educatieve applicaties spelen ze op geheel nieuwe wijze in op de ervaring van de bezoeker. Een museum als Nemo is bovendien super leerzaam! (Niet alleen voor de kinderen…) Klinkt als een duur dagje uit? Niet met een leuke online aanbieding of spaaractie. Dagelijks vind je op websites als Vakantieveilingen de leukste kortingen voor een dagje weg. Zet je tablet in een houder, kruip erachter en bieden maar!

Hoe pas jij technologie toe in de opvoeding?

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer