KidsPraktisch

Je kind en social media: moet alles mogen?

Judith1891 x bekeken

Kinderen zijn vaak veel bezig met social media. Ze whatsappen, gebruiken Facebook en twitter, zitten op verschillende fora en houden zich zo bezig met anderen. Dat lijkt zo mooi: ze hebben tientallen (zo niet honderden) vrienden en vriendinnen. Toch is er ook een keerzijde: social media kosten veel tijd en het is maar de vraag of de kinderen daar nu echt gelukkiger van worden. Er zijn ook veel minder positieve kanten aan het gebruik van social media en er zijn online gevaren waartegen kinderen moeten worden beschermd. Moeten kinderen zomaar alles mogen?

Voordelen van social media

We moeten niet doen alsof er geen voordelen zijn van het gebruik van social media. Vooral oudere mensen klagen steen en been dat ze vroeger toch veel gelukkiger waren zonder die dingen en dat het alleen maar slecht kan zijn. Er zijn echter wel degelijk flinke voordelen:

 • Het kind leert goed te lezen en te schrijven/typen
 • Kinderen ontwikkelen hun gevoel voor taal sneller op social media
 • Omdat social media het alleen moet stellen met tekst, leren kinderen zich duidelijk uit te drukken
 • Kinderen doen veel contacten op en leren heel veel nieuwe mensen kennen

Nadelen van social media

Toch hebben de oude klagers wel gelijk dat er ook duidelijke nadelen zijn van social media. Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen, die zorgen dat veel ouders zich afvragen of social media nou eigenlijk wel zo’n goed idee zijn.

 • Het kind laat zijn / haar eigenwaarde afhangen van de mening van anderen
 • Meningen worden ongeremd en ongenuanceerd gegeven
 • Pesten wordt gemakkelijker en zet zich vaak ook voort buiten de social media
 • Kinderen krijgen moeite met echte contacten met elkaar, omdat er dan ook veel non-verbale communicatie plaatsvindt die je op social media niet hebt
 • Er wordt veel tijd doorgebracht met laptop, pc of tablet
Moeder met zoon bezig met de laptop en social media
Social media via shutterstock.com

Moet alles mogen?

Kinderen kunnen zelf niet goed bepalen in welke mate iets goed voor hen is. Dat is dus jouw taak als ouder. Nu kunnen we ons heel goed voorstellen dat je geen zin hebt in eindeloze discussies met je kroost over het gebruik van social media. Toch ben jij als ouder verantwoordelijk en als zodanig zul je hier wat mee moeten. Stel dus duidelijke regels op. Je kind zal er nu misschien niet zo blij mee zijn, maar later zal hij/zij je dankbaar zijn!

 • Stel een maximale tijd in (bijvoorbeeld twee uur per dag achter computer of tablet)
 • Leg uit welk gedrag wel en niet kan op social media
 • Maak duidelijk dat wachtwoorden, adresgegevens en dergelijke nooit mogen worden uitgewisseld en leg ook de gevaren van bijvoorbeeld pedofielen uit
 • Zorg dat je op de hoogte blijft door zelf een account aan te maken (liefst onder een andere naam) en volg je kind. Niet om te spioneren, wel om ongewenst gedrag te remmen
 • Zorg ervoor dat je kind ook buiten social media om contact heeft met leeftijdsgenootjes
 • Neem de kids mee om leuke dingen te doen, het liefst buiten
 • Is er ongewenst gedrag? Benader dan ook een juf of meester en vraag of die het er in algemene termen over kan hebben met de klas

Niet alles moet mogen. Kinderen hebben regels nodig, maar ze moeten ook begrijpen waarom die regels er zijn. Je hoeft er niet van uit te gaan dat er iets misgaat, maar zorg wel dat je kinderen daarop voorbereid zijn. Zodat ze weten wat ze moeten doen als er wordt gepest, als iemand rare voorstellen doet of als er contactgegevens moeten worden uitgewisseld. Iedereen maakt weleens fouten, ook kinderen. Het is aan ons als ouders om hen zo goed we kunnen te beschermen tegen de gevolgen daarvan.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer