PraktischKids

Kind naar school: alles over starten in groep 1

Judith1055 x bekeken

Als je kind naar school gaat, is dat best spannend. Een start in groep 1 is ook voor mama een grote overgang. Gaat jouw kind voor het eerst naar school? Dit is alles wat je wilt weten over groep 1 en ook alles over de eerste schooldag van jouw peuter.

De eerste schooldag van je kind

De eerste schooldag is best een dingetje. Wanneer je kind naar school gaat, is afhankelijk van de geboortedatum. De meeste scholen hebben in groep 1 een vrije instroom. Dat betekent dat je kind vanaf zijn vierde verjaardag mag meedraaien in groep 1. Maar vaak zal een kind ook nog een of meer dagen proefdraaien om alvast wat te wennen. Gaat je kind voor het eerst naar school?

  • Vanwege corona mogen bij de meeste scholen de ouders niet naar binnen in het lokaal. Je brengt je kind dus op het schoolplein bij de juf en daar haal je je kind ook weer op.
  • De eerste schooldag is best wel spannend. Het is daarom verstandig om je kind alvast voor te bereiden door te vertellen wat er gebeurt. Er zijn ook leuke boekjes over de eerste schooldag.
  • Zorg dat je op de eerste schooldag van je peuter niet hoeft te haasten. Zet alles wat mee moet al klaar en zorg dat je ruim op tijd uit bed en ‘opgestart’ bent.

Afscheid nemen van je kind op de eerste schooldag

Je kind blijft op school en jij gaat weer naar huis (of naar je werk). Je zult dus afscheid moeten nemen. Misschien is jouw kind daar heel gemakkelijk in. Sommige kinderen laten zich heel laconiek wegbrengen en hebben nauwelijks tijd voor een kus of een knuffel. Andere kinderen vinden afscheid nemen juist heel moeilijk. Onthoud dat je kind waarschijnlijk heel snel kalmeert zodra jij uit het zicht bent. Word je zelf snel emotioneel? Probeer je dan te bedwingen tot je uit het zicht bent, want als mama huilt maakt dat het voor de peuter nog moeilijker om los te laten.

Wat gebeurt er op school?

Op school begint de juf meestal met een groepsgesprek. Daarbij mogen de kinderen zelf iets vertellen. Vervolgens start de juf op met een liedje of een verhaal. Omdat groep 1 nog best jonge kinderen bevat wordt er op een schooldag veel gespeeld. Er wordt ook spelenderwijs geleerd. De sociale vaardigheden zijn belangrijk en dus werken veel basisscholen met groepjes. Zo kan je kind leren spelen en werken met anderen.

Wat moet je kind al kunnen?

Veel ouders vragen zich af wat hun kind al moet kunnen als hij naar school gaat. Het antwoord? Niet zo bijzonder veel. Zindelijkheid is wel erg belangrijk. Juffen hebben een grote groep en zijn niet in staat elk kind te verschonen of te helpen op de wc. Dit is dan ook een van de belangrijkste punten als je kind naar de basisschool gaat. Verder is het fijn als je kind ongeveer op niveau is met leeftijdsgenootjes, maar een achterstand hoeft niet direct een probleem te vormen. Is er een grote achterstand, dan zal de juf overleggen met jou als ouder om te bepalen wat een goede aanpak kan zijn.

Gaat je peuter naar school, dan is dat een grote overgang. Zeker als je kind ook niet naar een opvang, gastouder of speelzaal ging is het even flink wennen. Toch bevalt school over het algemeen heel goed en leert je kind er veel van. Houd er wel rekening mee dat je kind de eerste weken extra moe zal zijn na een hele dag intensief bezig te zijn geweest met andere kinderen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer