PraktischKidsTuinWonen

Kinderen en konijnen: dit moet je weten!

Judith5324 x bekeken

Heel veel mensen hebben huisdieren omdat dat zo goed samengaat met de kinderen. De kinderen leren er verantwoordelijkheid van en de huisdieren krijgen meestal een prima leven. Toch zijn er wel een paar dingen die je moet weten voordat je eraan begint. Een konijn lijkt bijvoorbeeld heel schattig, gemakkelijk in de omgang en een leuk huisdier. Dit moet je weten voordat je echt besluit een konijn te nemen!

1. Konijnen leven niet graag alleen

Konijnen leven in de natuur in grote groepen. Ze kunnen niet zo goed alleen zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen die alleen waren lustelozer waren en vroeger dood gingen dan konijnen die gezelschap hadden. Ga dus liefst voor twee of meer konijnen samen, of neem ze helemaal niet.

2. Konijnen worden vaak verkeerd gesekst

Het seksen (geslacht bepalen) van konijnen is best lastig als je er geen ervaring mee hebt. Dus worden de dieren vaak verkeerd gesekst. Als gevolg gebeurt het ontzettend vaak dat de eigenaar de dieren verkoopt met “Dit zijn echt twee mannetjes/vrouwtjes hoor”, waarna er een maand later een nestje in je hok ligt.

3. Konijnen hebben ruimte nodig

Ken je die leuke kleine konijnenhokjes in de dierenwinkel? Veel te klein! Zelfs een dwergkonijn moet minimaal anderhalve vierkante meter hebben om goed te kunnen lopen. Middelgrote rassen hebben minimaal twee vierkante meter nodig. Anders kunnen de spieren zich niet goed ontwikkelen. Gelukkig is het wel zo dat je bij twee konijnen niet meteen twee keer zoveel ruimte nodig hebt, want ze delen graag.

4. Verzorging: vacht

Een kortharig konijn heeft geen bijzondere vachtverzorging nodig. Langharige rassen wel. Deze konijnen moeten minimaal 1x per dag goed gekamd worden. Gebeurt dat niet, dan gaat de vacht klitten en moet je uiteindelijk met een schaar aan de slag. Vooral angorakonijnen worden vaak verwaarloosd in de vachtverzorging.

5. Verzorging: uitmesten

Een konijn wordt niet zo gemakkelijk zindelijk. Maar hij kiest meestal wel een vaste plaats om zijn behoefte te doen. Het uitmesten is dus meestal niet zo moeilijk, want je hoeft niet het hele hok leeg te halen. De plaats waar het konijn poept moet wel minimaal 1x per week uitgemest worden.

6. Fokken met konijnen

Baby konijntjes zijn super schattig. Maar de opvangen in Nederland zitten overvol en ook op Marktplaats worden veel te veel konijntjes aangeboden. Ga dus nooit zonder reden fokken met je konijnen! Zeker niet om een pretnestje te krijgen.

7. Omgaan met een nestje

Zoals gezegd wordt een konijn vaak verkeerd gesekst. Zo ontstaan er oeps-nestjes, nestjes die niet de bedoeling waren. Wat moet je doen als jouw konijn ineens zwanger blijkt te zijn? Dit zijn handige tips:

  • Laat het nest de eerste dag met rust, anders kan de moeder het verstoten.
  • Check de tweede dag hoe het is met de jongen en of ze leven. Haal dode jongen uit het nest.
  • Je konijn geeft de jongen maar 2x per dag te drinken en dan maar 5 minuten per keer. Maak je dus geen zorgen als je de moeder niet naar haar jongen ziet gaan.
  • Kijk of de jongen strakke buikjes hebben. Zo ja, dan geeft je konijn hen genoeg melk. Zo niet, dan kan het nodig zijn om de jongen handmatig te voeren.
  • Je kunt jonge konijnen niet bijvoeren! Dat verdraagt het maagje niet. Een konijntje dat te weinig eten krijgt, haal je uit het nest. Je voert het diertje zelf met de hand bij en brengt het buiten het nest groot.
  • Jonge konijntjes die niet door de moeder gevoed worden, gaan vaak dood. Dit is helaas een natuurlijk proces en met de hand bijvoeren is slechts in de helft van de gevallen succesvol.

Kinderen en jonge konijntjes

Laat je kinderen de eerste weken niet aan de konijntjes zitten. Pas als ze uit zichzelf het nest verlaten zijn de konijntjes klaar om geaaid te worden. Laat je kinderen de konijntjes alleen optillen als jij erbij bent. Ze zijn nog erg kwetsbaar in de eerste weken. Door veel met jonge konijntjes om te gaan, zullen ze al snel tam worden en zich graag laten aaien en optillen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer