PraktischKids

Kinderen leren eten

Judith3703 x bekeken

Je hoort tegenwoordig steeds vaker van eetproblemen bij peuters en kleine kinderen. Ze worden steeds kieskeuriger en in extreme gevallen zijn er nog maar weinig gerechten die ze lusten. Vooral als er eetproblemen zijn bij peuters, zullen deze naarmate de kinderen ouder worden toenemen totdat je zit met oudere kinderen die niet willen eten. Veel ouders zijn dan ook op zoek naar een methode om hun kinderen te leren eten. Wat moet je doen als je kind niet (meer) wil eten?

Kinderen leren eten begint vroeg

De afgelopen jaren krijgen kinderen pas relatief laat allerlei hapjes te eten. In eerste instantie krijgen ze babymelk of borstvoeding, daarna is er opvolgmelk. Het proces is echter doorgeschoten, waardoor kinderen te lang alleen melk krijgen, zonder er stevige voeding tussendoor te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor het gebit, maar ook voor de te ontwikkelen eetgewoonten. Dit geldt ook voor al die ‘gezonde’ hapjes waarin groentes gepureerd zitten. Je kindje kan vanaf 6 maanden al aardig kauwen en knabbelen en moet nu wennen aan wat steviger eten. Groente bij elkaar in een potje proppen en alles pureren is dus geen goede methode om het kind te laten wennen aan eten. Het is het beste om al vanaf 6 maanden je kindje regelmatig even een hapje te laten proeven van je bord. Natuurlijk hoeft je kind nog geen hele maaltijd mee te eten, maar naast de melkvoeding kan je kind gerust een stukje kaas, een hapje broccoli of een hoekje hamburger oppeuzelen.

Eetproblemen bij peuters

Een van de grootste oorzaken van eetproblemen bij peuters, is de nadruk die wordt gelegd op het eten. We proberen ons kind vanaf een bepaalde leeftijd alles te laten eten en daarbij leggen we er druk op. We doen niet meer of het heel normaal is dat het kind mee eet, maar we maken het bijzonder en leuk. Met als gevolg dat het kind aanvoelt dat eten iets belangrijks is. Aangezien peuters snel de neiging hebben om de hakken in het zand te zetten (de nee-fase), is die nadruk geen goed idee. Vanaf een half jaar laat je het kindje af en toe een hapje mee eten en na een tijdje zet je gewoon een bordje neer. Probeer je kind vooral niet te verleiden om te gaan eten! Bied het eten gewoon aan en laat je kind het verder zelf uitzoeken. Ga er gewoon van uit dat het kind wel of niet zal eten en richt je vooral op je eigen voeding. Je peuter zal merken dat eten iets heel normaals is, niets bijzonders en niets om je druk over te maken.

Eten is normaal!!

Kinderen die niet willen eten hebben vaak teveel stress tijdens de maaltijd. Let erop dat dit ook stress kan zijn door positieve pogingen om het kind te laten eten. Ken je nog het spelletje van vroeger, waarbij het kind steeds een hapje moet eten tot het bordje leeg is? Dat is in het begin totaal niet van belang. Je kindje leert dat de maaltijd gewoon een gezellig moment is waarbij er eten op een bordje ligt. Zet het kindje niet onder druk, hoe vriendelijk je het ook doet! Laat ze het lekker zelf uitzoeken, want dan leren ze dat eten normaal is.

Kinderen leren eten als kleuter

Kleuters die (nog) veel dingen niet lusten, zijn er meestal te weinig aan blootgesteld. Als je kindjes als ze klein zijn alleen dingen voorzet die ze niet lekker vinden, of ze beloont als ze dingen die ze niet lekker vinden opeten, leg je de focus op dingen die ‘vies’ zijn. Kleuters kunnen daardoor haast onmogelijk worden als ze dingen moeten eten die niet lekker zijn. Ze zetten de hakken in het zand en laten zich alleen overhalen door veel aandacht, vleierij en sommige kinderen weigeren gewoon pertinent. Je kunt in het begin gewoon het voedsel voorzetten en het kind verder negeren – in ongeveer 70% van de gevallen zal het kind uiteindelijk toch gaan eten als het niks bereikt met vervelend gedrag. De andere kinderen zul je zover moeten zien te krijgen door het eten in kleinere stapjes aan te bieden. Zo kun je bepaalde groentes eens anders klaarmaken, iets combineren met een ander sausje of er wat appelmoes bij doen. Toch is dit niet de ideale methode, want kinderen die niet willen eten zijn over het algemeen erg hardleers.

Is het niet zielig als mijn kind niet eet?

Nee hoor, helemaal niet. Je kind kan prima een maaltijd overslaan, mits jij consequent bent. Ken je het gezegde: “honger maakt rauwe bonen zoet”? Je kunt je kind gerust een keer een maaltijd over laten slaan als hij of zij het eten weigert. Kinderen leren eten kun je daarom wel het beste tussendemiddag doen. Leer je peuter of kleuter tussendemiddag groentes eten, want als een maaltijd wordt overgeslagen kan het kind ‘s avonds nog mee eten en hoeft het niet zonder eten naar bed. Nogmaals, (dit kan niet genoeg benadrukt worden), doe alsof het heel normaal is om het eten op te eten en negeer eventueel vervelend gedrag.  Vervang de maaltijd niet voor snoepjes en bied je kind geen alternatieven!! Kinderen zijn hier erg gevoelig voor en zullen eraan wennen dat ze wel iets anders krijgen als ze koppig genoeg zijn. Wees aan de andere kant ook redelijk: een kind hoeft niet verplicht alles lekker te vinden.

Het goede voorbeeld

Tot slot nog een laatste tip: geef zelf altijd het goede voorbeeld. Dat betekent dus ook dat papa en mama dezelfde groentes opeten als het kind. Stel je voor dat papa niet houdt van rode kool en dat daarom niet eet, dan zal je kind dat ongetwijfeld in de gaten hebben. Aangezien kinderen simpel redeneren, zullen ze denken: als papa zomaar eten kan weigeren, kan ik dat ook. Daarom moet je, als je kinderen wilt leren eten, altijd zorgen dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Dit geldt ook voor peuters met eetproblemen: je hebt zelf absoluut geen ruimte om dingen niet te eten, want dat geeft het verkeerde signaal!

 

Is jouw kind ondertussen al gewend aan al het verschillende eten? Dan is het een idee om te beginnen aan de volgende stap: kinderen leren omgaan met geld. Ook hiermee kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen, want jong geleerd is oud gedaan. Heb jij nog goede tips voor moeders die kinderen hebben met eetproblemen? Laat een reactie achter!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer