PraktischVeiligheid

Kinderen leren programmeren: voor nu én voor de toekomst!

Judith1769 x bekeken

Waarschijnlijk streven je kinderen je al snel voorbij in het gebruik van technologie en media. Neem bijvoorbeeld een kind van vijf jaar oud, dan meestal veel sneller leert hoe Youtube werkt dan iemand van 60 jaar oud. Dit levert tegelijkertijd voor- en nadelen. Kinderen kunnen online kwetsbaar zijn, omdat ze de gevolgen van wat ze doen niet kunnen overzien. Om hen te beschermen kun je allerlei regels instellen – of je kunt het ze zelf laten ontdekken in een beschermde omgeving. Steeds meer ouders laten hun kinderen voorlichten over programmeren. Hoe werkt een computer ‘achter de schermen’? En wat betekent dat voor jezelf?

Je kind leren programmeren als spel

Programmeren lijkt in TV-series ingewikkeld en saai. Maar dat is het helemaal niet! Er zijn verschillende programmeertalen die best begrijpelijk zijn – ook voor jou. In feite is programmeren een methode van ‘praten’ met de computer. Er zijn e-books waarin je meer informatie vindt en waarin programmeren heel eenvoudig wordt uitgelegd (hier vind je meer informatie). Je vertelt precies wat je wilt en de computer voert dat uit. De basisbeginselen van programmeren zijn daarom gemakkelijk om te zetten in een spelvorm, waarbij kinderen bepaalde opdrachten geven en zien wat er gebeurt. De meeste kinderen vinden dit erg leuk en ongemerkt steken ze er heel wat van op! Voor echt geïnteresseerde kinderen zijn er allerlei mogelijkheden om verder te gaan met wat ingewikkeldere code.

Wat leert je kind?

Je kind leert hiermee allerlei verschillende dingen. Een van die dingen is meer begrip voor de achtergrond van het internet. Hoe werkt dat eigenlijk? Je kind komt erachter dat wat erop wordt gezet echt nooit meer weggaat. Daarmee wordt je kind (hopelijk) voorzichtiger met wat er gedeeld wordt en met wie. Daarnaast leert het kind ook hoe virussen werken en hoe die op je computer terecht komen. Dit soort praktische kennis wordt versterkt door het programmeren, wat de achtergrond laat zien. Zo leren kinderen veiliger online bezig te zijn door middel van een leuke cursus met spelletjes.

Programmeren voor later

Hoewel waarschijnlijk lang niet elk kind in de IT zal gaan werken, zijn er steeds meer beroepen waarbij wat basiskennis van programmeren wel erg gewenst is. Bijvoorbeeld bij het bouwen van websites is het praktisch om te weten hoe computers omgaan met de taal die wordt gebruikt. Maar ook buiten de computerwereld, bijvoorbeeld bij het werken met elektronische apparaten, kan het helpen om deze basiskennis te hebben. In de toekomst zijn er dus meer perspectieven voor jongeren die al vroeg basisvaardigheden en basiskennis op de computer hebben opgedaan.

Programmeren is voor volwassenen, als ze dat nog moeten gaan leren, vaak lastig. Maar jongeren en met name kinderen pikken dit heel snel op. Voor hen is het gewoon net zoiets als het leren van een nieuwe taal – maar dan een stuk leuker. Het is dan ook verstandig om je kind op tijd kennis te laten maken met programmeren. Misschien vindt jouw kind er weinig aan, dat is ook niet zo erg. Maar als jouw kind het wel leuk vindt, kun je hem een flinke voorsprong geven in zijn computerkennis, wat later absoluut een voordeel zal zijn

Foto afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer