BabykledingKinderkledingPraktisch

Kindermaten op leeftijd: een tabel

Judith6657 x bekeken

Als je kinderkleren gaat kopen, wordt er meestal niet gepast. Pas wanneer je kind zelf goed in staat is zich aan- en uit te kleden wordt het praktischer om in de winkel de kleren te passen. Maar zelfs dan koop je ook weleens kleren als zoonlief of dochterlief op school zit en niet mee is gegaan. Of je maakt graag zelf wat kinderkleren. Maar welke maat is dan het handigst om te kopen? Hoe hangen leeftijd en kledingmaat eigenlijk samen? Tijd voor een tabel waarin duidelijk staat welke kindermaten gelden op welke leeftijd.

Lengte van kind meten voor bepalen kledingmaat
Lengte kind meten via shutterstock.com

Kindermaten en leeftijden: baby’s van 0 tot 24 maanden

Baby’s hebben een ander verloop van kledingmaten dan kinderen of volwassenen. Vooral in het begin kunnen maten zo snel gaan dat het nauwelijks bij te houden is. Het geboortegewicht maakt echter ook heel veel verschil en natuurlijk de lengte van je kind. Bedenk wel dat je vooral in het begin heel regelmatig nieuwe babykleren zult moeten aanschaffen. De lengte van de baby is doorgaans betrouwbaarder dan de leeftijd, vooral in de eerste maanden. In deze tabel wordt gerekend met gemiddelden, dus het is geen enkel probleem als jouw kindje eerder of later een andere maat gaat passen.

  • Geboorte: maat 50. Alleen kleine baby’s (prematuren) hebben een kleinere maat. Als een baby meer dan 8 pond weegt, past hij ook maat 56.
  • 0-1 maand: maat 50-56. De baby groeit hard en hij past al tegen het eind van de eerste maand in maat 56. Dit is heel sterk afhankelijk van het geboortegewicht en de lengte van de baby.
  • 1-2 maanden: maat 56. Er zijn natuurlijk kleinere baby’s die nog in maat 50 blijven tot ze twee maanden oud zijn, maar de meeste passen maat 56. Grote baby’s kunnen rond de twee maanden al in maat 62 passen.
  • 2-4 maanden: maat 62. De groei gaat nog steeds enthousiast door als het goed is. De meeste baby’s stappen in de tweede of begin van de derde maand over naar maat 62. In deze maat zal je baby wat langer blijven hangen.
  • 4-6 maanden: maat 62-68. Ergens tussen de 4 en 6 maanden wisselt je baby richting maat 68. Hier blijft hij gemiddeld zo’n twee maanden in zitten. Heel fijn, want dan hoef je niet meer zo vaak om nieuwe kleertjes.
  • 6-10 maanden: maat 74. De meeste baby’s zijn ruim zes maanden oud als ze langzaam toe zijn aan een nieuwe maat. Sommige baby’s blijven ook tot zeven maanden nog in maat 68 passen. Maar… vrijwel alle baby’s zullen in maat 74 zitten als ze 8 maanden oud zijn.
  • 10-14 maanden: maat 74-80. De meeste baby’s zijn op de leeftijd van 1 jaar gemiddeld rond de 75 cm lang (jongens iets langer). Dat betekend dat ze rond de 11 maanden overstappen op maat 80. Vanaf nu kun je gerust zijn: in deze maat blijven ze veel langer hangen (gemiddeld zo’n 4 maanden).
  • 14-20 maanden: maat 86. Ergens tussen de 14 en 16 maanden maakt je kind de overstap naar maat 86. Hier blijft je kind gemiddeld een half jaar lang in passen.
  • Vanaf 20 maanden: maat 92. Maat 92 is officieel gezien de laatste babymaat. Hoewel op de labeltjes staat dat het ‘tot 2 jaar’ past, past het de meeste baby’s wel langer. Vaak gaat maat 92 mee tot je kindje ruim 26 maanden is.

Maten zijn afhankelijk van het kledingmerk

De kledingmaten van je baby zijn heel sterk afhankelijk van de lengte van je kind. Tenslotte is het juist de lengte die aangeeft welke maat de baby past. Het gewicht is echter ook relevant: zwaardere kinderen zullen waarschijnlijk sneller last krijgen van te strakke kleertjes en overstappen naar de volgende maat terwijl de lengte nog wel past. Maar… vooral het merk van de kleding is belangrijk bij het bepalen van de maat die je nodig hebt.

Je neemt gemakkelijk aan dat de maat bepaalt hoe groot kleertjes zijn. Dat is echter niet zo! De grootte hangt namelijk ook af van het kledingmerk en de winkel waar je ze haalt. Leg maar eens kleertjes van dezelfde maat, maar verschillende merken op elkaar. Je zult zien dat er soms meer dan een maat (!) verschil in grootte tussen zit. Daarom is het zo lastig om kleertjes in de juiste maat te kopen. Wil je kleertjes kopen, neem dan een setje kleertjes mee waar je kind nu goed in past en vergelijk de kleertjes in de winkel daarmee.

Kindermaten en leeftijden: 2-16 jaar

Vanaf 2 jaar groeien de meeste baby’s uit de babymaten en gaan ze over naar de kindermaten. Hierin blijven ze totdat ze in de puberteit overstappen op de maten voor volwassenen. Het kopen van kinderkleren hoeft nu een stuk minder vaak dan nodig was toen je kind nog kleiner was. Vanaf een bepaalde leeftijd gaan de kledingmaten van jongens en meisjes uit elkaar lopen. Dat komt omdat het lichaam van meisjes zich anders ontwikkeld dan dat van jongens, waardoor ze langzaam andere maten nodig krijgen. Dat zie je overigens niet terug aan de kledingmaat, maar aan de vorm van de kleding. Tot een leeftijd van 6 jaar kun je kleding voor jongens ook op de meisjesafdeling kopen en andersom, maar vanaf 6 jaar kun je dat beter niet meer doen.

  • 2-3 jaar: maat 98
  • 3-4 jaar: maat 104
  • 4-5 jaar: maat 110
  • 5-6 jaar: maat 116
  • 6-7 jaar: maat 122
  • 7-8 jaar: maat 128
  • 8-9 jaar: maat 134
  • 9-10 jaar: maat 140
  • 10-11 jaar: maat 146
  • 11-12 jaar: maat 152
  • 12-13 jaar: maat 158
  • 13-14 jaar: maat 164
  • 14-15 jaar: maat 170
  • 15-16 jaar: maat 176
  • 16-17 jaar: maat 182

Vanaf ongeveer 17 jaar hebben vrijwel alle pubers de volwassen maat S of M bereikt. Vooral jongedames zullen sterk de neiging hebben om al eerder over te stappen naar volwassen maten, omdat er dan een andere kledingkeuze mogelijk wordt. Ach… over de kleding van pubers heb je als moeder meestal toch maar weinig meer te zeggen, nietwaar?

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer