PraktischKidsVeiligheid

Kinderseries blijken levens te redden

Judith1966 x bekeken

Je hoort altijd weer waarschuwingen over de televisie. Die je overigens ook heel serieus neemt, want uit onderzoek blijkt dat ouders steeds beter op gaan letten wat kinderen te zien krijgen op TV. Overigens vinden we dit ook bijzonder verstandig, want TV kan een slechte invloed hebben op het gedrag van kinderen. Maar toch is er ook positief nieuws over televisieseries voor kinderen te melden. Sommige series blijken namelijk levens te redden!

Levensreddende series

Series die bijzondere invloed blijken te hebben zijn met name series die deels fantasie, deels werkelijkheid zijn. Zoals de bekende serie van Brandweerman Sam bijvoorbeeld. In deze serie speelt een brandweerman die allerlei avonturen beleeft. Op het eerste gezicht lijkt het een nutteloze serie. Totdat een kind van vijf jaar oud het alarmnummer belde omdat zijn mama van de trap was gevallen. Het kind wist precies wat hij moest vertellen en zo konden de hulpdiensten snel ter plaatse zijn. De actie van het kind bleek afkomstig te zijn van Brandweerman Sam: in een aflevering wordt uitgebreid uitgelegd hoe het alarmnummer werkt en wanneer je het moet bellen.

Wat leren kinderen uit series?

Dit is geen op zichzelf staand geval. Het blijkt vaker voor te komen dat kinderen het noodnummer bellen en precies weten hoe ze dat aan moeten pakken. In een geval werd de moeder onwel achter het stuur en greep haar zoontje het stuur, waarna hij de auto naar de zijkant van de weg loodste. Deze kinderen bleken dit soort dingen gezien te hebben in kinderseries. Heldenverhalen blijken zeer populair te zijn en ze worden dan ook aandachtig gekeken door kleine kinderen. Veel kinderen blijken de informatie goed op te slaan en zo weten ze later ook wat ze moeten doen in bepaalde situaties. Natuurlijk geldt dit niet voor elke situatie en voor elk kind, maar toch blijkt dat kinderen veel handige dingen leren uit series die ze in noodgevallen goed kunnen toepassen.

Is dit dan een reden om je kind maar onbeperkt achter de TV te laten hangen? Nee hoor, want kinderen leren ook veel van samen (buiten) spelen. Maar toch is het wel een feit dat bepaalde kinderseries die geen enkele boodschap lijken te hebben toch meer doen dan je zou verwachten. Andersom geldt ook dat kinderen meer opvangen van gewelddadige dingen die ze zien dan je zou verwachten. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken. Maar kom jij in de problemen, dan is de kans best groot dat je achteraf heel blij bent dat je je kind elke dag Brandweerman Sam hebt laten kijken…

De afbeelding bij de tekst is afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer