CadeausPraktischWonen

Kinderspeelgoed weggooien; hoe doe je dat!?

Judith2561 x bekeken

Het lijkt soms onmogelijk om iets weg te gooien. Zeker als het gaat om speelgoed van de kinderen. Als ze heel klein zijn, kun je nog weleens iets laten ‘verdwijnen’. Maar dan komt er een fase waarbij dat niet meer werkt. Maar dingen zomaar weg doen is ook niet zo gemakkelijk. Zowel vanuit de moeder als vanuit het kind kan het een hele strijd zijn om iets weg te doen.

De noodzaak tot bewaren

Het zit nu eenmaal in onze natuur om dingen te bewaren. Je hoort het je (groot)ouders nog zeggen: wie wat bewaart heeft wat. En dat is helemaal waar. Want je zult altijd zijn, als je iets weggooit heb je het daarna weer nodig. Die neiging tot bewaren kan zich al heel vroeg openbaren. Ook kleine kinderen beseffen al dat iets dat weggegooid is, nooit meer terugkomt. En dat kan aanleiding geven tot problemen bij het opruimen en weggooien van het kinderspeelgoed.

Kinderspeelgoed weggooien – kleine kindjes

Bij kleine kinderen is het opruimen soms nog gemakkelijk. Als het speelgoed weg is, wordt het gewoon vergeten. Je kunt dus regelmatig een deel van het speelgoed wegdoen als er teveel is. Vind je het zelf gewoon heel moeilijk om speelgoed weg te doen? Loop dan deze stappen door:

  • Is jouw kind er te groot voor geworden? Vraag je dan af of er nog jongere broertjes/zusjes komen die ermee gaan spelen. Zo ja, dan kun je het bewaren. Zo nee, dan kun je het wegdoen. Bewaar alleen een of twee dingen waar je echt leuke herinneringen aan hebt.
  • Speelt jouw kind er nooit mee? Een goede indicator is de een-jaar-regel. Heeft je kind dit speelgoed als een heel jaar niet meer gebruikt? Dan is de kans erg klein dat dat in komende jaren wel weer gebeurt. Je kunt het dus beter wegdoen.
  • Vind je het zonde om spullen weg te gooien? Geef goede spullen weg aan anderen of aan de kringloopwinkel of het goede doel. Zo help je er anderen mee.

Kinderspeelgoed weggooien – oudere kinderen

Het weggooien van speelgoed is voor oudere kinderen vaak moeilijk. De kinderen spelen al meer dan een jaar met ander speelgoed, maar zodra je zegt dat je iets weg wilt doen vinden ze het ineens weer leuk. Ook dat heeft te maken met de natuurlijke drang om dingen te bewaren. Misschien vind je het later ineens weer leuk en dan heb je het niet meer. Dit zijn handige tips om speelgoed weg te gooien met oudere kinderen:

  • Stel een limiet. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind dat hij maximaal 15 knuffels mag houden. Laat hem vervolgens zelf uitzoeken welke knuffels hij wil houden en welke weggaan.
  • Ruim ongemerkt op. Je kunt natuurlijk gewoon wat dingen achter uit de kast opruimen als de kinderen niet thuis zijn. Dan zullen ze er waarschijnlijk ook niets van merken.
  • Ruim ‘overdreven’ op. Neem een grote doos en stop die vol met spullen die volgens jou weg kunnen. Zet die vervolgens bij de deur en vertel iedereen dat de spullen morgen weggebracht worden. Dat geeft iedereen de tijd om erin te snuffelen en er nog uit te halen wat echt niet weg mag.
  • Leer je kinderen waarom je weg moet gooien. Leg uit dat opruimen ook bij het leven hoort. Je moet gewoon af en toe spullen wegbrengen. Doe dit het liefst naar een kringloopwinkel of recycling, dan geef je meteen het goede voorbeeld voor later.

Speelgoed weggooien is erg belangrijk. De meeste kinderen in Nederland hebben namelijk veel te veel. Dit zorgt ervoor dat veel kinderen niet eens met al hun speelgoed spelen. Bovendien raakt je huis overvol, terwijl de kans klein is dat er ooit nog wat mee gedaan wordt. Ruim dus regelmatig grondig op. Zet de spullen op marktplaats als je er wat aan wilt verdienen, of breng ze naar de kringloop. Je kunt ze ook schenken aan een rommelmarkt voor het goede doel. Zo houd je er toch nog een goed gevoel aan over – en een opgeruimd huis!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer