FunKidsPraktisch

Kinderspel: kunst voor je kids

Mamasopinternet1380 x bekeken

Kunst en kinderen: een lastige combi. Veel mensen denken dat deze twee niet samengaan. Vergis je niet, want vaak vinden kinderen kunst heel leuk. Daarnaast is het heel voordelig om je kinderen in aanraking te brengen met kunst. Lees hieronder wat deze voordelen dan precies zijn, hoe je je kinderen kunst kan leren waarderen en welke kunst je het beste in je huis op kan hangen.

In de wetenschap

Onderzoek heeft uitgewezen dat kunst heel goed is voor het brein. Het prikkelt de hersenen op een unieke manier. Kinderen worden er zelfverzekerder van en ze leren daarnaast veel over cultuur en zelfontwikkeling. Kinderen zijn natuurlijk van nature heel nieuwsgierig en daarom zou je zeggen dat ze kunst automatisch waarderen. Deze waardering kun je extra stimuleren door hen een instrument te leren bespelen of ze mee te nemen naar het museum. Ook speelt het gedrag van de ouder(s) een grote rol. Zoals met veel dingen nemen de kinderen een voorbeeld aan de ouders. Als deze een museum bezoeken doen hun kinderen dit later ook vaak.

In het museum

Met je kinderen een museum bezoeken — het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er al een heleboel mensen, en dus musea, op de hoogte van de vele voordelen van kunst voor kinderen. Er zijn tal van musea die leuk zijn voor kinderen. Ze werken bijvoorbeeld met educatieve activiteiten en nieuwe technologieën. Zo zijn er kindvriendelijke tentoonstellingen met verschillende routes waarbij ze spelenderwijs meer leren over de kunstwerken die ze tegenkomen. Maar ook ogenschijnlijk “oninteressante” exposities en schilderijen kunnen juist een hit zijn. Neem bijvoorbeeld een schilder zoals Jeroen Bosch. Deze meester maakte werken met thema’s die misschien niet zo geschikt zijn voor kinderen, maar het idee is populair onder kinderen. Iedere keer dat je kijkt, ontdek je weer iets nieuws.

Kinderen museum

In eigen huis

Hoe breng je dit alles nu naar je eigen huis? Je bent al een heel eind: een museum kan namelijk vreemd aanvoelen voor een kind, maar thuis is daarentegen een vertrouwde omgeving, dat maakt het vaak al een stuk fijner om met kunst bezig te zijn. Net zoals bij volwassenen is het heel persoonlijk wat voor een schilderij er mooi gevonden wordt, maar over het algemeen moet een schilderij vooral interessant zijn. Veel kinderen houden van kleurrijke werken, maar zwart-witte schilderijen kunnen ook heel leuk zijn. Daarnaast zijn zowel abstracte als herkenbare werken populair: zo lang er maar iets te ontdekken valt. Wil je zeker weten dat je kind blij wordt van het werk? Laat hem of haar zelf iets uitkiezen!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer