Praktisch

De kleine baby in het grote bad

Judith9939 x bekeken

Als een baby nog maar pas geboren is, doe je hem/haar natuurlijk niet meteen in het grote bad. Daarom hebben we eerder al tips gegeven om een baby in bad te doen in het babybadje. De meeste mensen kiezen dan ook voor een babybadje of voor een flinke emmer. Dit laatste schijnen baby’s erg prettig te vinden omdat het klein en knus is en zo lijkt op de baarmoeder. Maar wanneer kan je de baby in je grote bad doen? En hoe doe je dat eigenlijk op een leuke en veilige manier?

Baby in groot bad
Baby in groot bad via shutterstock.com

Vanaf welke leeftijd?

Zeker in de eerste drie weken wordt het afgeraden om je kleintje in het grote bad te doen. Dat komt omdat je kleintje nog best kwetsbaar is voor bacteriën en omdat je zelf ook nog niet direct in bad kunt/mag. Eigenlijk kun je het beste wachten totdat je zelf niet meer vloeit voordat je in het bad gaat. En dat is dezelfde termijn die minimaal wordt geadviseerd om je kleintje mee te nemen in bad.

Samen badderen

De eerste methode die je gebruikt is samen met je kindje in het bad gaan. Ben je met zijn tweeën, dan is dat niet zo moeilijk. Je gaat gewoon zelf in het bad zitten (of laat je man dat doen) en de ander geeft de baby aan. Jij peddelt er lekker mee rond en als het genoeg is geweest, wordt de baby teruggegeven aan degene die niet in bad zit. Die kan dan de baby afdrogen en verzorgen terwijl de ander zichzelf afdroogt.

Alleen met je baby

Ben jij alleen thuis met je baby? Dan kun je ook het grote bad gebruiken. Het is iets minder handig, maar het kan wel. Realiseer je wel dat je goed moet opletten dat je niet uitglijdt: als jij valt met je kindje in je armen, kan dat gevaarlijk zijn! Hoe doe je dat: veilig badderen als je alleen bent met je kindje? Dat doe je zo:

 • Leg een brede plank of ander stevig plateau dwars over het bad en zet daarop een grote mand (of een wasmand) en leg daar lekker een paar opengevouwen grote handdoeken in. Zorg dat alles goed stevig staat!
 • Heb je geen grote plank of plateau? Zet de mand dan zo dicht mogelijk naast het bad op de grond
 • Vul het bad met lekker warm water
 • Leg de baby in de mand met handdoeken
 • Kleed jezelf uit en ga in bad
 • Kleed de baby uit en neem hem/haar bij je in het water. Staat de mand naast het bad, pas dan goed op dat je niet wegglijd!
 • Badder lekker samen met je baby
 • Leg de baby (bloot) terug in de mand en dek hem/haar toe met de handdoeken
 • Ga zelf uit het bad, droog jezelf af en kleed je aan
 • Haal de baby uit de mand, droog hem/haar verder af en kleed de baby weer lekker aan
 • Et voila: ook in je eentje kun je prima met je baby in bad!

Baby alleen in het grote bad

Een baby mag pas alleen in het grote bad als hij/zij goed overeind kan zitten. Wees hier vooral niet te snel mee! Zeker als de eerste keer goed gaat, heb je de neiging om even snel een handdoek te pakken of de was uit te zoeken. Je hoeft maar even opzij te kijken of je baby kan ineens omkiepen en onder water komen! Dit is dus pas veilig vanaf dat je baby goed stevig kan zitten. Vaak wordt een leeftijd van 1 jaar geadviseerd. Gaat je baby alleen in bad, dan kun je ernaast op je knieën zitten. Zorg dat je er als het nodig is altijd snel bij kunt.

Hulpmiddelen om de baby in het grote bad te doen

Bij het badderen van de baby kunnen een paar hulpmiddelen goed van pas komen. Zo is er een speciale drijvende badmat voor baby’s, waar de kleintjes goed op kunnen blijven drijven. De mat werkt heel goed, maar dat betekend niet dat je je kindje uit het oog mag verliezen, want hij/zij kan er natuurlijk af glijden. Behalve de badmat is er ook een speciaal baby badstoeltje. Dit is iets minder leuk, maar wel heel praktisch. De baby zit in een soort mini-kinderstoeltje in het bad en blijft zo veilig boven water. Het stoeltje wordt met zuignappen aan het bad vastgemaakt. Heel handig dus, want zo kan je baby in bad zonder dat jij je handen telkens vol hebt. Dit stoeltje wordt pas geadviseerd vanaf 4 maanden en dan nog niet langer dan 10 minuten. Dat kun je langzaam opbouwen, totdat je baby er rustig 20-30 minuten in kan zitten (meestal rond 8-9 maanden). Zolang je maar zicht houdt op het bad, heb je zo ook wat tijd voor jezelf nu je moeder bent.

Een kleine baby kan zeker in het grote bad! Overigens is de bovengenoemde methode van alleen met je kindje in bad gaan ook geschikt als je met je kindje onder de douche wilt. Teamwork is het handigst, maar je kunt ook prima in je eentje met de kleine badderen of douchen. Vanaf een maand of 4 ontdekt jouw superster dat spetteren ook erg leuk is – en vanaf een maand of 5 is er te weinig ruimte in het babybadje naar de zin van je kindje. Dan is het handiger om over te stappen op een groter badje (sommigen gebruiken zelfs een nieuwe speciekuip!) of je doet je baby onder de douche of in het grote bad.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer