Zwanger en mamaBaby´s

Kolven: vanaf wanneer kan dat?

Judith5429 x bekeken

Vanaf wanneer kun je beginnen met kolven? Dit is een vraag die veel zwangere vrouwen zich stellen. Kolven kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je gaat werken of als je af en toe weg wilt zonder baby. Maar tegelijkertijd wil je natuurlijk niet dat je door het kolven in de problemen komt. Termen als tepel-speen verwarring en stuwing vliegen je om de oren. Dus: vanaf wanneer kun je beginnen met kolven en hoe kun je dat het beste doen?

Beginnen met kolven: al vóór de geboorte?

De meeste vrouwen beginnen al melk te produceren voordat de baby is geboren. Hier en daar wordt genoemd dat je dan ook al vóór de geboorte zou kunnen beginnen met kolven. Kort en goed gezegd: dat is geen goed idee! Je borsten produceren ‘voormelk’, de allereerste melk. Zolang deze niet wordt gedronken door een baby en niet wordt afgekolfd, zijn je borsten alleen nog maar bezig met de voorbereiding. Zodra er gekolfd wordt of er wordt een baby aangelegd, worden de borsten echt actief. De samenstelling van de melk veranderd dan automatisch.

Als de baby geboren is, krijgt hij zijn eerste melk. Deze eerste melk wordt ‘colostrum’ genoemd. Het is een speciale melk die stampvol goede bacteriën en voedingsstoffen zit. Dit heeft de baby nodig voor een goede en gezonde start. Na een paar dagen veranderd de samenstelling van de melk. Maar wanneer je al vóór de bevalling bent gaan kolven, hebben je borsten dat startsignaal al gehad. Ze zijn al overgestapt op de volgende fase van de voeding. De gekolfde melk is waarschijnlijk ingevroren. Daarbij is een deel van die goede bacteriën en voedingsstoffen uit de melk verloren gegaan. De baby krijgt dus niet de goede start die hij wel zou krijgen van jouw eerste colostrum. Het is dus nooit verstandig om al te kolven vóór de geboorte van je kindje: daarmee geef je hem een slechte start en loopt de ontwikkeling van je kindje niet gelijk met jouw melkproductie!

Kolven in de eerste weken

De eerste weken moeten je borsten erg wennen aan het geven van borstvoeding. De allereerste week is kolven nog niet zo verstandig: je kunt beter wachten totdat je de eerste regeldagen hebt gehad. Anders is de kans groot dat je last krijgt van stuwing en dergelijke ‘bijwerkingen’. Na de eerste regeldagen kun je gaan kolven en een voorraad opbouwen. Let wel op: het is niet zo verstandig om de baby vóórdat hij 4 weken oud is, een fles gekolfde melk te geven! Dit kan namelijk leiden tot tepel-speen verwarring.

Bij tepel-speen verwarring, gaat de baby verkeerd aanhappen of slechter drinken. De oorzaak hiervan is dat hij de tepel verward met de speen. Een speen vereist echter een heel andere drinktechniek! Daardoor kan de baby verkeerd gaan aanhappen, wat bij jou de nodige (pijnlijke) problemen kan opleveren. Er zijn ook baby’s die de fles veel makkelijker vinden drinken dan de borst en die de borst daarna weigeren. Dit gebeurt meestal alleen in de eerste vier weken. Daarna is de baby voldoende ontwikkeld om het verschil te merken en komt dit soort problemen weinig meer voor. Vanaf vier weken kun je dus gaan oefenen met het geven van een flesje. En kun jij eens wat leuks voor jezelf gaan doen terwijl iemand anders op je kindje past.

Tot wanneer kun je blijven kolven?

Dit hangt voor een groot deel af van je borsten en je melkproductie. In principe kun je kolven zolang je je baby borstvoeding wilt blijven geven. Dit kun je haast oneindig doen, maar in de praktijk gebeurt het niet zo lang. Kinderen worden gemiddeld na 6-8 maanden gespeend in Nederland. Maar het is heel goed mogelijk dat jij je kind borstvoeding wilt geven totdat hij een jaar is of nog wat langer. In principe zit er geen ‘rem’ op het geven van borstvoeding. De voeding past zich automatisch aan aan de behoeften van je kind. Omdat de melk veranderd, moet je wel altijd zorgen dat de oudste melk als eerste op gaat. Hoe langer de melk in de diepvries ligt, hoe groter het verschil tussen die melk en de melk die je borsten op dat moment maken.

Je kunt behoorlijk lang doorgaan met kolven. Eigenlijk zolang je je er zelf prettig bij voelt en je borsten nog genoeg melk produceren. Je moet je wel realiseren dat er een maximum melkproductie is. Je bent tenslotte geen melkkoe die steeds maar meer melk gaat geven. Je zult aan het eind van de zoogperiode waarschijnlijk merken dat je kind zoveel melk drinkt dat je haast niets overhoudt om te kolven. Uiteindelijk zal er op een natuurlijke manier een einde komen aan de borstvoeding en dus ook aan het kolven.

Afbeelding afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer