Kraamcadeaus

Kraammand: een superleuk kraamcadeau!

Judith2692 x bekeken

Als er een familielid of goede vriendin is bevallen, moet je natuurlijk wel een leuk kraamcadeau zien te verzinnen. Waar je het bij anderen ‘afkoopt’ met een waardebon of een schattig knuffeltje, zul je het nu wat groter moeten aanpakken. Maar ja… wat is nou een leuk kraamcadeau waar je zus/vriendin/dochter lang plezier van heeft? Een kraammand natuurlijk!

Kraammand als kraamcadeau
Kraammand – shutterstock.com

Wat is een kraammand?

Het idee achter de kraammand is simpel: het is een mand gevuld met kleine cadeaus. Het openmaken van de cadeaus wordt gedaan volgens bepaalde regels. Zo is het vaak de regel dat de moeder maar één cadeau per dag mag openmaken. Of het is een kraammand die pas na een bepaalde tijd mag worden uitgepakt. Dat is vooral erg leuk omdat in de kraamweek iedereen al met cadeautjes komt. De kraammand komt beter tot zijn recht als hij pas na drie of vier weken geopend mag worden. Maar dan moet je de papa en mama hier wel even aan herinneren, want het wordt in de drukte weleens vergeten!

Wat zit erin?

Er zijn standaard kraammanden, maar het is veel leuker om hem zelf samen te stellen. Je kiest daarbij allerlei verschillende soorten cadeaus. Zo kun je er een stapeltje schattige rompertjes in doen, een lief kledingsetje, een flink pak luiers… Vaak zijn het meerdere kleine cadeaus, die bij elkaar worden gestopt. Denk daarbij ook aan een fopspeen (als baby die gebruikt tenminste!), een rammelaar, speelgoed voor als de baby wat groter is of een lieve knuffel. Vergeet niet om er ook wat dingen in te stoppen voor de kersverse moeder! Zij wordt vaak vergeten tijdens de kraamweek, maar ze mag ook best verwend worden. Een lekkere badlotion of een reep chocola steken haar het hart onder de riem.

De kraammand als supercadeau

Hoewel moeders sowieso wel blij zijn met kraamcadeautjes, scoort de kraammand erg hoog. Dat komt omdat de verrassing veel groter is dan wanneer het gaat om een waardebon of een enkel cadeautje. Bovendien kan de kraammand op een rustig moment worden uitgepakt, dus is er meer aandacht en tijd voor. Er is vaak ook meer aandacht en tijd besteed aan het uitzoeken van de cadeautjes, waardoor het ook meer betekenis heeft voor de ouders. Je kunt een kraammand zo duur maken als je zelf wilt, maar meestal is het een cadeau dat wordt gegeven aan naaste familie of een vriendin met wie je close bent.

De kraammand is een originele en mooie manier om cadeaus te geven. Nog een praktische tip: kies voor kleertjes in maat 56 of groter. Hoewel de meeste babies bij de geboorte in maat 50 passen, groeien ze hier al heel snel uit. Bovendien is dat de maat waarin de ouders hoogstwaarschijnlijk zelf al veel kleertjes hebben gekocht. Daarnaast is het goed om er even over na te denken hoe de ouders de kraammand het handigst kunnen uitpakken. Het is bijvoorbeeld wel leuk, maar niet praktisch wanneer ze elke week een cadeautje mogen uitpakken. Dit wordt vaak vergeten. Kies er dus voor om het cadeau op een bepaalde datum te laten uitpakken (geef ze een reminder) of laat ze elke dag wat uitpakken. Dat is minstens net zo leuk en veel handiger voor de ouders!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer