Gezondheid

Kurkuma als wondermiddel: kruiden en genezen met het gouden specerij

Mamasopinternet2234 x bekeken
Kurkuma

De Indiase keuken staat bekend om haar intense kleuren en aroma’s. Kerriepoeder is al lang een basisingrediënt in westerse huishoudens, maar de laatste jaren is een essentieel bestanddeel van dit poeder steeds populairder geworden.

Kerriemengsels danken hun gouden kleur grotendeels aan de kurkuma wortel, soms ook wel gele gember of saffraanwortel genoemd. Dit wordt nu beschouwd als ´de superfood´ onder de specerijen. Niet alleen zorgt het voor een bijzondere smaaksensatie, het heeft zich ook bewezen als remedie tegen tal van kwalen. Steeds meer actuele studies bewijzen dat specerijen vaak het beste medicijn zijn voor lichaam en geest. Als je de voorkeur geeft aan een gezonde voeding in plaats van chemische preparaten, is het de moeite waard om meer te weten te komen over de wereld van specerijen en hun verborgen krachten. Je vindt alle belangrijke informatie in dit e-book die eenvoudige tips en trucs combineert met vakkennis.
Dit artikel geeft jou een voorproefje van wat kurkuma kan doen voor jouw gezin en hoe het in de keuken toe te passen is.

Kruiden met kurkuma en kurkuma

Gedroogd en gemalen, de wortel heeft een scherpe, licht aardse, bittere smaak en past daarom goed bij pittige gerechten. De Zuidoost-Aziatische keuken biedt vele variaties, bijvoorbeeld:

  • Vleesgerechten met plantaardige garnituur
  • vegetarische stoofschotels
  • stevige pannenkoeken met uien en koriander met zoete chutney en zoete chutney
  • gele rijstgerechten als goedkoop alternatief voor de klassieke “saffraanrijst”.

Kurkuma kan zelfs verwerkt worden in dessert, rijstepap of in andere zoete hoofdgerechten. Fitnessbewuste mensen geven ook de voorkeur aan de zogenaamde “gouden melk” in plaats van latte macchiato of cacao. Hiervoor mengt u koemelk of een plantaardige drank op basis van soja of haver met kurkuma poeder, kaneel en wat zoetigheid zoals u dat wilt. Op koude winterse dagen een heerlijke gezonde verwarmende drank, geschikt voor alle leeftijden.

Kurkuma als wondermiddel

Genezing met kurkuma

De goudgele knol is niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. In de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde wordt het al duizenden jaren met succes gebruikt voor de behandeling van diverse aandoeningen. De helende kracht van de kurkuma ligt vooral in het actieve bestanddeel curcumine, dat een ontstekingsremmende werking heeft die vergelijkbaar is met die van cortison.

In tegenstelling tot cortison veroorzaakt het echter geen onaangename neveneffecten zoals gewichtstoename en waterretentie. Daarnaast is kurkuma een belangrijke bron van vitamine B, ijzer en talrijke mineralen. Daarom wordt het nu met succes in de westerse wereld toegediend voor de preventie en behandeling van onder andere verschillende ziekten:

  • Ontsteking van het tandvlees
  • menstruatiekrampen
  • reuma
  • Alzheimer
  • Borst-, prostaat- en darmkanker.

Genoeg reden dus om deze gouden wonderknol maar snel in huis te halen!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer