FeestdagenPraktisch

Laat jij je kind doorslapen vannacht?

Judith1270 x bekeken

Oud en Nieuw is altijd een lastig punt voor ouders van jonge kinderen. Want wat doe je? Laat je je kindje gewoon de hele nacht doorslapen alsof er niets aan de hand is? Haal je je kind uit bed als het bijna 12 uur is? Of is jouw kind er klaar voor om de hele avond op te blijven? De meningen zijn er behoorlijk over verdeeld.

Jouw beleving is anders dan die van je kind

Vooral kleine kinderen begrijpen niet precies waarom iets voor jullie bijzonder is. Dat geldt vooral voor dagen zoals Oud en Nieuw. Dat heeft voor volwassenen een bijzondere lading: je denkt terug aan het afgelopen jaar en je kijkt met verwachting uit naar het nieuwe. Kinderen leven bij de dag en denken daar niet zoveel over na. Kinderen die jonger zijn dan 5 jaar hebben geen besef van waarom juist dit moment belangrijk is. Maar ze begrijpen wel dat het een gezellig feestje is natuurlijk!

Kinderen tot 3 jaar: lekker laten slapen

Kleine kindjes tot 3 jaar begrijpen nog echt niets van het feest. Ze hebben hun slaap ook hard nodig. Daarom adviseren de meeste deskundigen dat je kleine kindjes het beste gewoon kunt laten slapen. Voor het kind is het helemaal niet zo leuk om uit de diepste slaap gewekt te worden. Bovendien zijn ze dan de volgende dag moe en hangerig, terwijl er vaak familiebezoeken zijn om gelukkig nieuwjaar te wensen. Je doet de kinderen er meer plezier mee om ze te laten slapen dan om ze wakker te maken.

Kinderen van 3 tot 6: wakker maken (?)

Vind je het heel belangrijk dat je als compleet gezin aanwezig bent op het moment van Oud en Nieuw? Kinderen tussen de 3 en 6 jaar kunnen meestal nog niet goed wakker blijven tot 12 uur. Je kunt dus beter met hen afspreken dat je ze op tijd wakker maakt. Je maakt de kinderen het beste al rond half 12 wakker, zodat ze de tijd hebben om helemaal helder te worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ze nog door te laten slapen. Maar wat wel belangrijk is: als je beloofd dat je je kind wakker zult maken, moet je je daar ook aan houden!

Kinderen vanaf 6 jaar: wakker blijven

Vanaf 6 jaar zijn de meeste kinderen in staat om wakker te blijven tot 12 uur. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je kind: het ene kind kan er beter tegen dan het andere. Kinderen vanaf 6 jaar begrijpen ook beter waar het feest om draait. Ze willen graag meegenieten van de gezelligheid. Al is het voor kinderen toch meestal vooral gewoon een gezellig feestje, zonder de lading die volwassenen eraan geven.

Afhankelijk van je jezelf en je kind

Deze adviezen zijn uiteraard afhankelijk van je kind. Misschien kan jouw drie-jarige al heel goed tegen het lang opblijven. Of is jouw zeven-jarige al om tien uur zó moe dat hij naar bed moet. Bovendien hangt het ook af van jezelf. Hoe belangrijk vind jij het om iedereen erbij te hebben? Sommige ouders vinden het juist nog wel lekker rustig om Oud en Nieuw samen te vieren terwijl de kinderen in bed liggen.

Oud en Nieuw wat vroeger vieren

Voor ouders van jongere kinderen is er natuurlijk nog een andere optie: Oud en Nieuw wat vroeger vieren met de kinderen. Het is bijvoorbeeld ook heel leuk om gezellig wat klein vuurwerk (denk aan sterrenregen) aan te steken als het net donker is. Eet rond een uur of 8-9 wat oliebollen en doe een gezellig familiespel. Zo hebben jullie ook met zijn allen een heel gezellig Oud en Nieuw, terwijl de kinderen toch lekker op tijd in hun bedje komen te liggen.

Zoals gezegd zijn de meningen nogal verdeeld over Oud en Nieuw vieren met kinderen. Laat jij je kind doorslapen? Of haal je het kind juist uit bed om samen Oud en Nieuw te vieren? Eigenlijk is er maar een goed antwoord op deze vraag: je mag het gewoon zelf weten. Deze tips kunnen je wel helpen bij het kiezen wat het handigst is in jullie situatie. We wensen jullie heel veel plezier met de jaarwisseling!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer