Zwanger en mama

Last van rosacea? Dit kan je eraan laten doen

Judith1008 x bekeken

Rosacea klinkt lief, maar dat is het niet. Het is een huidaandoening die vooral zichtbaar is in het gezicht. Bij rosacea reageert je huid op een soort ontsteking, al is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. Het kan heel vervelende klachten geven: de huid wordt felrood, je kunt er lelijke bultjes en pukkels van krijgen die lijken op acne en er worden kleine adertjes zichtbaar onder de huid. Gelukkig hoef je zo niet rond te blijven lopen, want er zijn verschillende dingen die je eraan kunt (laten) doen.

Wat is rosacea?

Veel mensen kennen rosacea als ‘drankgezicht’ bij mensen die teveel drinken. Dat komt omdat alcohol een van de stoffen is die rosacea kan versterken. Maar dat is zeker niet het enige: ook mensen die helemaal geen alcohol gebruiken kunnen er last van krijgen. De ontsierende aandoening is vooral te zien op de wangen, de neus en rondom de ogen. Krijg je eenmaal rosacea, dan raak je er nooit meer helemaal vanaf, al kun je het wel flink remmen.

Behandeling via de huisarts

De huisarts kan bepaalde crèmes voorschrijven om de rosacea te behandelen. Deze crèmes kalmeren de huid en zorgen dat hij minder rood wordt. De crème zorgt dat de huid wat beter gehydrateerd wordt en neemt de irritatie weg. Helaas werkt dit niet altijd. Eventueel kun je worden doorgestuurd naar de dermatoloog, die een andere zalf kan voorschrijven. Verder is medicatie mogelijk, maar die heeft helaas vaak bijwerkingen. 

Behandeling via cosmetisch specialist

Misschien denk je bij een cosmetische behandeling vooral aan schoonheidsbehandelingen zoals borstvergroting. Een cosmetisch specialist doet echter veel meer! Bij rosacea is je gezicht aangetast. Een specialist kan je helpen om de huid sneller te kalmeren en te zorgen dat de gevolgen veel minder zichtbaar zijn. Vaak wordt dit gedaan als oplossing wanneer de crème van de huisarts onvoldoende werkt, of in combinatie met de crème. Een rosacea behandeling bestaat meestal uit twee delen: een peeling en een laserbehandeling.

Peeling en laserbehandeling

Rosacea behandelen begint vaak met een peeling. Een peeling is eigenlijk een losmaken van de opperhuid en het stimuleren van de onderhuid om aan de slag te gaan met reparaties. Vaak bestaat een peeling uit het aanbrengen van een bepaald masker met stoffen die de opperhuid licht aantasten. De dagen erna begint de opperhuid af te vallen (vervellen). Je voelt er weinig van, maar de huid kan enorm opknappen. Veel kleine oneffenheden verdwijnen of worden minder zichtbaar. Na peeling is het mogelijk om de rode adertjes te behandelen met een laser. Dit wordt bij V-klinieken ook wel vaatbehandeling tegen couperose (rode adertjes) genoemd. De laser richt de hitte vooral op de adertjes, die daardoor snel afsterven. Vaak worden de adertjes korte tijd zichtbaar als paarse lijntjes voordat ze helemaal verdwijnen. De behandeling zal niet alleen de rosacea behandelen, maar ook je huid verjongen.

We adviseren om met rosacea klachten zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten meestal worden. Een crème kan verlichting bieden. Werkt de crème onvoldoende of wil je graag meer doen? Dan kun je de behandeling combineren met een rosacea behandeling door een cosmetisch specialist. Zo ziet je gezicht er na een paar maanden weer een stuk beter uit en valt de rosacea vrijwel niet meer op.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer