KinderenKidsPraktisch

Leerzame apps voor peuters en kleuters: doen of niet doen?

Judith1013 x bekeken

Het lijkt zo ontzettend leuk; een leerzame app voor kleine kinderen. Ze zijn er in leuke formats – van ‘gewoon’ informatie verzamelen tot een interessant spelletje waarbij je kindje onderweg ook nog wat opsteekt. Wij onderzochten de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van leerzame apps voor peuters en kleuters.

Voordelen van leerzame apps

Het grote voordeel van een leerzame app is natuurlijk dat je kind alvast iets opsteekt. Vaak zijn de apps zo gemaakt dat je kind dingen leert op eigen niveau. Zo kan je peuter al wat oefenen met kleuren en vormen, terwijl je kleuter begint met tellen. Natuurlijk is het afhankelijk van de app wat je kind leert en hoe het geleerd wordt. Vaak gaat dit spelenderwijs en kinderen zijn er dol op. Bovendien is je kind braaf aan het spelen met tablet of computer, waardoor jij je handen vrij hebt. Best handig dus, zo’n leerzame app: je kind leert iets en jij hebt rust in huis.

Nadelen van leerzame apps

Veel opvoeders vinden het eigenlijk niet nodig om kleine kinderen al gericht vanalles te gaan leren. Ook kinderpsychologen hebben liever dat kinderen lekker buiten gaan spelen in plaats van met een app te spelen. Leuke apps zijn natuurlijk handig, maar hebben als nadeel dat kinderen liever binnen blijven. Terwijl ze óók heel veel leren van het gewoon buiten spelen. Bovendien hebben ouders de neiging om het wel erg gemakkelijk te vinden dat hun kind zo rustig is. Zo mis je echter wel snel de quality time die je kind nodig heeft: knuffelen, praten of samen een spel doen.

Afweging: leerzame apps voor peuters en kleuters gebruiken of niet?

De voor- en nadelen hebben beiden best sterke punten. Welke afweging je maakt is natuurlijk aan jouzelf. Ons advies:

  • Gebruik alleen leerzame apps als je peuter of kleuter dat zélf leuk vindt. Zo niet – maak je niet druk en laat je kindje lekker met andere dingen prutsen.
  • Laat je kind niet te lang op de tablet of computer bezig zijn. Voor peuters is een kwartier per dag voldoende. Kleuters mogen maximaal een halfuur per dag tv kijken of een app spelen.
  • En vergeet vooral niet om zelf lekker met je kind te spelen of leuke dingen te doen. Een app vervangt nooit de quality time met je kind!

Leerzame apps kunnen zeker fijn zijn om te gebruiken. Ze zijn tenslotte leuk en grappig. Er is dan ook weinig op tegen om deze te gebruiken. Mits je dat natuurlijk – zoals alles – met mate doet. Vindt je kind het niet leuk? Maak je geen zorgen als er bij een app niet staat dat hij ‘educatief’ is, want kinderen leren van de meeste spelletjes en apps weer nieuwe dingen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer