PraktischKids

Leraren staken: wat zijn de regels?

Judith1264 x bekeken

Als de leraren staken, zijn de regels niet altijd duidelijk. Moet jij nu ineens vrij vragen omdat je kinderen thuis zijn? Of kunnen ze tijdens deze uren naar de BSO? En wat kost jouw dat eigenlijk? Wat doe je als sommige leraren wel en andere niet gaan staken? Kortom: vragen genoeg over de regels voor het staken van leraren.

Kunnen leraren zomaar staken?

Soms lijkt het alsof leraren staken zonder regels. Toch is dat absoluut niet zo! Een lerarenstaking heeft regels, en niet zo weinig ook! Allereerst mogen leraren niet zomaar staken. Ze mogen pas staken als de vakbonden dit geregeld hebben. De vakbonden organiseren alleen stakingen als ze in hun recht staan, bijvoorbeeld als de onderhandelingen over de CAO vastlopen. De rechter beslist vervolgens of een staking door mag gaan. Daarbij wordt gekeken naar een aantal punten:

  • Is de staking terecht?
  • Kunnen de leerlingen tijdelijk ergens anders opgevangen worden?
  • Is er voldoende tijd om je voor te bereiden op de staking?
  • Is er voldoende tijd om alsnog overeenstemming te bereiken over de gestelde eisen?

Kan de school stakingen verbieden?

Nee, niemand kan stakingen verbieden als ze officieel georganiseerd zijn. De lerarenstaking regels zijn daar duidelijk over. Dit geldt trouwens voor elke officiële staking. Mocht een schoolmeester dus willen staken, dan kan hij dat altijd doen.

Staakt altijd iedereen?

Nee, dat gebeurt maar zelden. Staken is namelijk niet verplicht. Er zijn ook leraren die staken niet nodig vinden of die liever op een andere manier hun wensen duidelijk willen maken. Zij kunnen in principe gewoon op deze dagen werken. Meestal nemen collega’s samen deze beslissing, omdat het natuurlijk niet praktisch is als sommige leerlingen wel naar school kunnen en andere niet. Maar het hoeft in principe niet, en soms hebben sommige klassen wel les en andere klassen niet.

Hoe worden kinderen opgevangen tijdens de staking?

Elke school is verantwoordelijk voor het opvangen van de kinderen. Zij dienen een goed alternatief te regelen. Sommige scholen kunnen voldoende niet-stakende vervangers inzetten. Andere scholen vragen ouders of zij op deze dag iets willen doen op school. Het is ook mogelijk dat de kinderen naar de BSO kunnen. Scholen kunnen wel aan ouders vragen om hun kinderen thuis te houden, maar ze dienen wel een alternatief te bieden. Als jij bijvoorbeeld gewoon moet werken, dan heb jij het recht op een goede alternatieve oplossing voor je kinderen.

De praktijk van de lerarenstaking

De lerarenstaking klinkt in theorie dus goed geregeld. Jij als ouder hoeft er maar weinig van te merken. Toch valt dat in de praktijk meestal tegen. Je zit namelijk met een aantal gekke situaties:

  • Op veel scholen staakt slechts een gedeelte van het personeel. Het kan dus best zo zijn dat je ene kind vrij is en het andere kind niet.
  • Hoewel de lerarenstaking regels duidelijk stellen dat er een vervangende oplossing dient te komen, is die er in de praktijk lang niet altijd. In veel gevallen gaan de scholen er gewoon van uit dat de ouders zelf een vervangende oplossing zoeken.

De staking in het basisonderwijs heeft voor leraren bepaalde regels. Diezelfde regels gelden ook voor een staking in het voortgezet onderwijs. Daar heb je echter als ouder minder last van, omdat je kinderen dan al een stuk ouder zijn.

De leraren staken regels zijn ook bij veel scholen niet heel precies bekend. Het is dus aan jou als ouder om tijdig aan te geven wat je verwacht. De school is meestal al ruim van tevoren op de hoogte, want de stakingen worden in het nieuws aangekondigd. De leraren staking van 2019 is bijvoorbeeld gepland op 15 maart. Deze landelijke staking geldt voor al het onderwijs: basisscholen, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs hebben te maken met de staking. Gelukkig weet jij nu wat je kunt verwachten!

Tip: Misschien is deze datum wel geschikt voor een leuk uitje met de kinderen als hun leraren staken.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer