KinderenCadeaus tot 2 jaarGezondheidPraktisch

Leren lopen: hoe kun je je kind daarmee helpen?

Judith1803 x bekeken

Er zijn heel veel verschillende theorieën over wat je kind helpt om te leren lopen. De een zegt dat je het steeds moet stimuleren, de ander denkt dat frustratie beter werkt. Er zijn loopstoeltjes, loopwagentjes en loopfietsjes te koop, de een nog leuker dan de ander. Maar wat werkt nu écht bij het leren lopen? En wat werkt vooral níet?

Loopstoeltje: doe maar niet

Veel mensen kopen voor hun kindje een loopstoeltje. Echter, vrijwel elke expert en kinderarts is het ermee eens dat deze stoeltjes heel slecht zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Dat heeft te maken met twee dingen:

  • Ouders zetten er kindjes in die er eigenlijk nog niet aan toe zijn om te lopen
  • De kindjes leren verkeerde loopbewegingen

Het leren lopen wordt door een loopstoeltje vaak zelfs vertraagd, omdat kindjes het veel gemakkelijker vinden in het stoeltje dan wanneer ze het zelf moeten doen. Een loopstoeltje is dus geen goed idee. Er zijn behoorlijk wat kinderartsen die winkels oproepen om de stoeltjes niet meer te verkopen.

Een loopwagentje: beter idee?

Omdat steeds meer mensen ontdekken dat een loopstoeltje een slecht idee is, kopen ze als alternatief een loopwagentje. Een loopwagentje stimuleert kinderen om zelf te lopen, al doen ze dat ondersteund door een wagentje. Het zorgt dat kindjes zich wat stabieler voelen. Bovendien is de achterkant van het wagentje vaak voorzien van een leuk interactief speelbord dat je kind urenlang zoet houdt. Maar wat zeggen experts van een loopwagentje?

Experts vinden een loopwagentje in elk geval minder schadelijk dan een loopstoeltje. Toch is ook een loopwagentje geen favoriet onder kinderartsen. Dat komt doordat je kindje een andere houding aanleert. Bij een loopwagentje leunt het kind naar voren om een deel van het gewicht over te brengen op het wagentje. Dat betekent dat het kind ook later sneller een beetje voorover gaat lopen. Een loopwagentje leert het kind wel om sneller te gaan lopen, maar is dus niet bevorderlijk voor de houding.

Hoe kun je je kind dan wel leren lopen?

Experts zijn het er over eens dat een kindje vooral zelf zijn eigen tempo moet bepalen. Vaak is er een reden dat een kindje nog niet loopt. Bijvoorbeeld omdat het evenwicht nog niet goed genoeg ontwikkeld is. Maar heel vaak zijn de enkels van het kindje nog te flexibel, waardoor lopen lastig is. Het advies: laat dit controleren door de arts van het consultatiebureau. Zolang je kind leert lopen voordat hij 24-26 maanden is, is er weinig aan de hand. Dit zegt ook niets over een achterstand. Een loopfietsje leert je kindje niet bij het lopen zelf, maar stimuleert wel de juiste spieren. Een loopfietsje is meestal een perfect cadeau voor de tweede verjaardag.

Wil je je kindje toch helpen bij het leren lopen? Dan kun je dat het beste gewoon zelf doen. Door je kindje regelmatig even te laten oefenen met rechtop staan en hem te ondersteunen bereik je al veel. Ook het maken van fietsbewegingen helpt het oefenen van de spieren. En als je kindje al wel wat zelf kan stappen, maar nog ondersteund moet worden, kun je de handjes vasthouden. Je kindje zorgt dan zelf voor een goed evenwicht en leert een goede houding. Oefen sowieso niet te vaak en niet te lang per dag: je kindje geeft zelf het tempo aan. Laat je niet opjutten door moeders die vertellen dat hun kindje al met 9 maanden rondliep: jouw kind doet waarschijnlijk weer andere dingen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer