PraktischTuinVeiligheid

Let op: dit zijn giftige planten!

Judith1225 x bekeken

Lang niet alle planten zijn giftig. Maar toch zijn er best wat planten die gifstoffen bevatten. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden welke planten je beter wel of niet in je tuin kunt zetten. Voordat we beginnen: we noemen niet alle planten op die giftig zijn. We maken ons bijvoorbeeld weinig zorgen om narcissen, hortensia’s of andere sierplanten. In dit lijstje van giftige planten gaat het om giftige planten die door kinderen als eetbaar worden gezien of die giftig zijn bij aanraking.

1. Lelietje-van-dalen – bessen

De hele plant van het lelietje-van-dalen is giftig. Maar het gaat ons vooral om de bessen. Veel kinderen zijn dol op fruit en herkennen besjes meteen als eten. Probleem met het lelietje-van-dalen is dat de bessen voor kinderen dodelijk kunnen zijn.

2. Wonderboom – zaden

De wonderboom is een klein boompje dat prachtige bloemen produceert. En er komen ook zaden in. De zaden van de wonderboom zijn giftig en daarom gevaarlijk. Het is het beste om de zaden al weg te knippen voordat ze vanzelf op de grond vallen.

3. Taxus – bessen

Taxus is een plant die ontzettend veel in hagen voorkomt. De plant zelf is geen probleem om te eten. De felrode besjes echter wel. Leer je kind dus al vroeg dat deze bessen absoluut niet eetbaar zijn. En kies, als je een haag gaat uitzoeken, liever voor planten die geen bessen vormen.

4. Goudenregen – peulen

Goudenregen vormt na de bloei grote peulen die op de grond vallen. Ze lijken eetbaar en vooral voor kinderen die weinig onderscheid zien in verschillende soorten bonen en peulen. Ook hier knip je de bloemtrossen het liefst weg zodra ze uitgebloeid raken, zodat er geen kans is dat je kind per ongeluk een paar peulen opeet.

5. Sneeuwbes – bessen

Sneeuwbes bloeit met prachtige grote bloemtrossen. Daarna worden er bessen gevormd die erg opvallen. Ook in dit geval zijn de bessen dodelijk als er teveel van gegeten wordt. Bij de sneeuwbes kun je uitgebloeide bloemtrossen wegknippen om te voorkomen dat er besjes worden gevormd, maar dat is wel jammer voor de vogels die er dol op zijn.

6. Lijsterbes – bessen

De lijsterbes is een struik die felrode besjes vormt. Ze zijn heerlijk voor vogels (vooral lijsters, vandaar de naam). Voor mensen zijn ze echter giftig en voor kinderen gevaarlijk. Zelfs enkele besjes kunnen al vervelende gevolgen hebben.

7. Berenklauw – bladeren

Berenklauw is een hele grote, opvallende en wilde plant. Weinig mensen hebben ze in de tuin, maar ze staan wel vaker in de bermen. Bij aanraking voel je er maar weinig van. Later kunnen er onder invloed van de zon echter hele grote brandblaren op de huid ontstaan! Is je kind in aanraking geweest met berenklauw? Zorg dan dat je kind zich goed wast en minimaal 3 dagen uit de zon blijft.

8. Peperboompje – bessen, bladeren

Het peperboompje is in zijn geheel giftig. Opvallend is dat deze plant ook giftig is als je hem aanraakt. De bladeren kunnen de huid irriteren en als je de plant aanraakt en daarna je ogen, gaan ze branden en tranen. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als een deel van de plant gegeten wordt. Het peperboompje vormt mooie bessen, die echter ernstige schade aan de ingewanden kunnen veroorzaken. Het peperboompje heet niet voor niets zo: alle onderdelen zijn zo scherp en branderig als een peper.

9. Wolfsmelk – aanraking

Wolfsmelk is een plant die best gezellig is in de tuin. Alleen kun je hem beter niet zonder handschoenen aanraken. In de stengels en bladeren zit melksap dat zeer irriterend is. Op je huid krijg je er rode jeukende en branderige plekken van. Krijg je het sap in je ogen, bijvoorbeeld door te wrijven? Spoel ze onmiddellijk met veel water en ga naar de dichtstbijzijnde arts. Wolfsmelk kan ernstige gezichtsschade en zelfs blindheid veroorzaken.

10. Aronskelk – aanraking, zaden

Dat aronskelk giftig is weten veel mensen wel. Maar weinig mensen weten dat ook de aanraking van de plant al flinke huidirritatie kan opwekken. Vooral kinderen moeten leren om van de plant af te blijven. De zaden zijn zelfs in erg kleine hoeveelheden al dodelijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer giftige tuinplanten. Toch gebeuren er gelukkig relatief weinig ongelukken mee. Dat komt deels omdat kinderen al jong leren dat ze niet zomaar aan alle planten moeten zitten. Verreweg de meeste ongelukken met giftige planten gebeuren met taxus – waarschijnlijk omdat deze plant ook het meest voorkomt in Nederlandse tuinen. Ga jij je tuin opnieuw inrichten? Vermijd dan planten die er eetbaar uitzien maar giftig zijn.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer