PraktischDIY

Maak je eigen geboortekaartje!

Judith3801 x bekeken

Het is moeilijk een balans te vinden tussen een mooi en een goedkoop geboortekaartje. De kaartjes zijn nu eenmaal behoorlijk duur en de prijzen blijven maar stijgen… Maar zelfs als je wel bereid bent er wat meer geld aan uit te geven, kan het toch leuker zijn om zelf een kaartje te maken. Tenslotte krijg je dan een echt persoonlijk kaartje, wat meer waarde heeft dan geld alleen. Hoe maak je zelf een kaartje?

1. DIY geboortekaartjes

Je kunt natuurlijk aan de slag met doe-het-zelven. Daarbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt: van een eenvoudig kaartje met een plaatje en wat tekst, tot een prachtige kaart in 3D. Bedenk echter altijd van tevoren dat het zelf maken van een kaartje meer werk is dan je denkt, dat je waarschijnlijk vrij veel kaartjes nodig hebt en dat het meestal niet zo heel veel goedkoper is dan een kant-en-klaar kaartje bestellen. Het is natuurlijk wel veel leuker en origineler! Doe van tevoren uitgebreid inspiratie op, zodat je niet zonder ideeën komt te zitten.

Zelfgemaakt babykaartje
www.etsy.com

2. Geboortekaartjes zelf printen

Je kunt natuurlijk ook zelf een mooi ontwerp maken van een plaatje of foto. Kan jouw printer ook karton aan, dan kun je natuurlijk het volledige kaartje door de printer halen. Het is echter ook mogelijk om alleen de afbeelding af te drukken op gewoon papier en deze vervolgens op een karntonnen kaartje te plakken. Sommige mensen printen zowel de buitenkant als de binnenkant van het kaartje zelf en plakken deze daarna op het karton. Je kunt kant-en-klare plaatjes van internet plukken, maar natuurlijk kun je ook een eigen foto gebruiken of je kunt het plaatje dat je mooi vindt bewerken in photoshop of een ander tekenprogramma.

Zelfgemaakte geboortekaartjes
www.babyforum.ch

3. Je kaartje ontwerpen

Vul je in Google “zelf geboortekaartjes maken” in, dan krijg je een hele lijst met websites waar je je eigen geboortekaartjes kunt ontwerpen. Je gebruikt daarbij altijd een standaard ontwerp dat op de website staat. Je kunt zelf de plaatjes, foto’s van de baby en tekst toevoegen en er zo een persoonlijk kaartje van maken. Vervolgens kun je het kaartje bestellen en het wordt dan enkele dagen later bij je afgeleverd. Wil je dit doen, controleer dan altijd de kwaliteit van de plaatjes die je gebruikt en laat een proefdruk maken! Het zou bijzonder jammer zijn als de kaartjes uiteindelijk tegen blijken te vallen!

Geboortekaartje met eigen foto's
www.cherylthepiglady.com

4. Standaard kaartje aanpassen

De programma’s op websites waar je zelf je kaartje kunt ontwerpen, bevatten vaak ook veel standaard kaartjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een van deze kaartjes naar je eigen wensen aan te passen. Het zijn dan niet meer de originele, zelfgemaakte kaartjes die je misschien in gedachten hebt, maar je kunt ze wel altijd aanpassen naar je persoonlijke smaak. Dit is de gemakkelijkste optie, voor als je weinig tijd of zin hebt om een kaartje te ontwerpen.

Standaard kaartje
Eigen foto

Maak je eigen geboortekaartje

Zelf geboortekaartjes maken kan dus op allerlei verschillende manieren. Wil je écht originele geboortekaartjes zelf maken, dan kies je voor DIY of een eigen digitaal ontwerp. Echter: dit levert veel extra werk op en vaak ben je al behoorlijk druk met de voorbereidingen voor de geboorte. Denk bij het zelf ontwerpen van je kaartje altijd na over hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Zeker wanneer je nog niet zeker weet of het een jongetje of een meisje wordt, is het lastig van tevoren DIY kaartjes te maken. Dat geldt overigens voor vrijwel alle zelfgemaakte geboortekaartjes: de naam van de baby, het geboortegewicht en uiteraard de geboortedatum kunnen pas na de geboorte worden ingevuld. Moet je dan nog gaan vouwen, printen, knippen en plakken, dan kun je ervan uitgaan dat het wel even duurt voordat iedereen zijn of haar kaartje ontvangt.

Bij het zelf maken van geboortekaartjes moet je ook nadenken wat er gebeurt als de dingen niet zo voorspoedig lopen als je had gedacht. Er is nu eenmaal kans dat je bijvoorbeeld vroeger bevalt dan gedacht, een keizersnee moet ondergaan of ingeknipt bent. Maar zelfs al ging je bevalling voorspoedig, dan heb je de eerste week vaak wel wat anders aan je hoofd dan een geboortekaartje in elkaar zetten. Let hier dus op als je zelf de kaartjes gaat maken: zorg ervoor dat de kaartjes uiterlijk in week 37 in elkaar zitten en dat je alleen nog maar kleine dingen hoeft te doen na de geboorte.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer