DIYBabyshower cadeausKraamcadeaus

Maak zelf een gave luierscooter als kraamcadeau!

Judith3959 x bekeken

Een luiertaart is leuk, maar raakt ook een beetje uit de mode. Want zo origineel is het ondertussen niet meer als je daarmee aankomt. Gelukkig zijn er steeds meer leuke, creatieve luier-ideeën die net even anders zijn. Zo vonden we min of meer ‘per ongeluk’ een voorbeeld van een luierscooter, die perfect was als cadeau voor een babyshower. We bouwden hem na en pasten het voorbeeld aan zodat hij wat makkelijker te maken was. Hier vinden jullie het verbeterde plan voor het maken van een stoere luierscooter!

1. Benodigdheden verzamelen

Wat heb je zoals nodig voor een luierscooter? Je kunt natuurlijk allerlei andere dingen verzinnen, maar wij gebruikten het volgende:

 • 2 cilindervormige doosjes Celebrations snoepjes (uiteraard voor de mama, niet voor de baby)
 • 1 groot pak luiers, maat 2
 • 2 paar babysokjes
 • pakje van 3 slabbetjes van de Hema
 • 1 tuitbeker of babyfles
 • Breed lint
 • Smal lint
 • Elastiekjes
 • 1 knuffel die op de scooter kan zitten
 • 1 setje babykleertjes, maat 56
 • 1 lap stof (150 cm lang). Deze lap kan oude stof zijn, maar als de bedoelde mama houdt van naaien kun je ook een mooie lap kiezen met een patroontje. Deze stof vormt het stuur, dus kijk even op het voorbeeld hoe dat bedoeld is.

2. Maak de wielen

Leg twee luiers opzij voor het zadel. Verdeel de rest van de luiers in twee stapels: een voor elk wiel. Je kunt de wielen op twee manieren maken. Veel dames leggen de luiers in een bakvorm in een cirkel en binden er dan een lint omheen. Dat vonden wij niet praktisch, want dan zouden de snoepjes er niet in passen. Wij deden het zo:

 • Neem een van de doosjes celebrations, één stapel luiers en elastiekjes. Vouw twee luiers om het pakje celebrations heen en zet ze vast met elastiekjes. Doe er nog twee omheen en zet ook deze vast met elastiekjes. Dat is de ‘as’ van het wiel.
 • Vervolgens leg je een luier horizontaal voor je op tafel. De tweede leg je erop, zodat ze elkaar iets overlappen. De derde leg je daar weer op, iets overlappend. Zo ga je door tot je alle luiers op een rij voor je hebt liggen, allemaal elkaar iets overlappend. Je doet er elastiekjes omheen zodat ze vastzitten aan elkaar.
 • Leg alvast een lang stuk dik lint klaar. Nu rol je de luiers om de ‘as’ van het wiel heen. Als het goed is kom je precies weer uit bij het begin en is het wiel mooi gevuld met een cirkel van luiers. Bind het lint om de luiers, zodat ze op hun plek blijven. Je mag het lint best strak aantrekken!
 • Doe hetzelfde om het andere wiel te maken. Kijk even op de foto naar ons voorbeeld.

3. Verbind de wielen en maak het stuur

Verbind de wielen met behulp van breed lint, dat je in het midden door de wielen haalt. De luiers zijn een beetje flexibel, dus kun je bij de ‘as’ een stuk lint er tussendoor steken. Wikkel het lint meerdere malen rond totdat beide wielen stevig aan elkaar zitten.

Neem de lap stof die je voor het stuur had gereserveerd en wurm die langs het lint van één van de wielen bij de ‘as’. Trek hem door totdat beide helften ongeveer gelijk zijn. Leg eerst een slab en dan de tuitbeker op het wiel en breng de stof boven de beker weer bij elkaar. Maak de stofhelften aan elkaar vast met elastiekjes of lint, zodat de fles vastgeklemd wordt. De beide uiteinden van de stof buig je naar achteren zodat ze het stuur vormen.

4. Zadel en afwerking

Leg een slab over het achterwiel en maak hem vast met een dun lintje. Neem de twee luiers die je als zadel had genomen en leg er de laatste slab overheen. Maak deze vast met dun lint. Leg het zadel in het midden op de scooter en zet het vast met lint aan de wielen.

Doe de paren babysopjes dubbel en doe ze om beide kanten van het stuur. Kijk of de luierscooter zo stevig in elkaar zit. Eventueel kun je onderdelen altijd verstevigen met lint. Neem dan de knuffel en trek die het setje babykleertjes aan. Zet hem stoer midden op het zadel. Je kunt de knuffel los laten zitten of hem met lint vastmaken aan het zadel. Wij hadden bij deze luierscooter nog twee hydrofiele doeken (standaard maat) vastgemaakt om de wielen heen, zodat het net banden leken.

De luierscooter is een gaaf cadeau, dat makkelijker te maken is dan het lijkt. Je kunt altijd afwijken van het plan als je zelf handigere of betere ideeën hebt, dus je bent er wel flexibel in. Onze luierscooter werd gemaakt met een peuter in de buurt, dus hij viel regelmatig om of kwam in graaiende handjes terecht. Toch bleef de scooter wonderbaarlijk intact en kon hij nog als mooi cadeau worden weggegeven. Super origineel, heel gaaf om te krijgen én om te geven!

Hebben jullie nog goede ideeën? Laat het dan zeker even weten!!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer