Zwanger en mamaGezondheidOverige

Dit mag je allemaal wél eten als je zwanger bent

Judith4144 x bekeken

Ondertussen heb je vast al genoeg artikelen gelezen die heel precies uitleggen wat je allemaal niet mag eten als je zwanger bent. Als je echt alle voedingsstoffen gaat uitpluizen, blijft er eigenlijk nog maar heel erg weinig over dat je wél met een goed geweten kunt eten… Snoepen mag natuurlijk niet, teveel suikers ook niet, je mag niks rauws meer eten, bepaalde groenten mag je niet meer. Mag er eigenlijk nog iets wél als je zwanger bent? Deze dingen mag je in elk geval wél eten als je zwanger bent!

Zwanger: wat mag je eten? via shutterstock.com

Kaas

Gelukkig mag je tijdens de zwangerschap vrijwel alle kazen nog gewoon eten! Jonge kaas, oude kaas, belegen kaas… Je mag in principe alle kazen eten, op twee soorten na: schimmelkazen en rauwmelkse kazen. Die laatste zijn zachte en romige kazen, zoals brie en mozzarella. Verder moet je oppassen met kaas bij de boer, want de boer pasteuriseert de melk waarschijnlijk niet.

Kruiden

Gelukkig mag je ook de meeste kruiden gewoon over je eten strooien tijdens de zwangerschap. Er zijn lijstjes met kruiden die niet mogen, maar dat zijn allemaal kruiden die je vrijwel niet gebruikt in eten. De enige uitschieter is Anijs: hier moet je voorzichtig mee zijn. Verder kun je het gebruik van basilicum, kaneel, salie, dragon en venkel ook beter een beetje inperken. Je kunt ook gewoon (hete) pepers gebruiken, maar dit hangt vooral af van wat je zelf al gewend bent. Heet eten heeft geen invloed op je kindje, maar wel op jezelf want je kunt last van maagzuur krijgen.

Vlees

Ook op het front van vlees, vleeswaren en vleesgerechten is er goed nieuws voor zwangeren: vrijwel alles mag! Het enige dat je niet mag is rauw vlees. Dat geldt helaas voor je heerlijke biefstukje en je tartaar, maar in ruil mag je wel een lekker doorbakken sukadelapje of een bal gehakt. Dus… er zijn een paar vleessoorten en vleeswaren (zoals rauwe ham) die je niet mag, maar kijk eens in de winkel: de meeste vleesproducten zijn voorgekookt, gerookt of gebakken en daardoor gewoon toegestaan tijdens de zwangerschap!

Vis

Voor vis geldt dezelfde regel als voor vlees: het mag niet rauw zijn. Afgezien daarvan kun je beter roofvissen een beetje vermijden, zoals tonijn en snoekbaars. Gelukkig mag je wel zalm(filet), makreel, kabeljauw, forel enzovoorts. En aangezien vis heel gezond is voor jou én je kleintje, mag je daarvan onbeperkt doorsmikkelen.

Tussendoortjes

Het klassieke beeld van de zwangere vrouw die de hele pot augurken leegeet is een tikje overdreven. Toch is het zo dat veel zwangere vrouwen ineens een enorme zin krijgen in bepaalde producten. Vaak zijn dit ‘gekke’ of ongezonde producten. Het is echter een manier van het lichaam om te vertellen dat je een tekort hebt van iets. Trek in chips betekent bijvoorbeeld dat je zouten niet helemaal op orde zijn. Probeer te achterhalen waardoor je hang naar een bepaalde etenswaar wordt veroorzaakt. Je mag eraan toegeven, mits het product waar je zo’n zin in hebt niet te ongezond is. Heb je bijvoorbeeld enorme hang naar chocoladetaart, dan is het beter om niet meer dan één stukje te nemen en natuurlijk niet elke dag!

Je mag in principe heel veel dingen gewoon eten als je zwanger bent. Al die regeltjes over wat je beter wel of niet zou kunnen eten, zijn voor een groot deel overdreven. Bijvoorbeeld de theorie dat teveel broccoli ongezond zou zijn voor je baby: die geldt alleen als je dagelijks twee stronken broccoli eet (in je eentje) en dat meer dan 10 dagen achter elkaar! Wees dus vooral voorzichtig met mensen die aankomen met allerlei ‘gezonde’ tips voor zwangere vrouwen. Veel tips komen uit onderzoeken die in laboratorium-omstandigheden zijn uitgevoerd en in extreme mate. Dit geldt ook voor de tip dat bitter lemon zou zorgen dat je sneller gaat bevallen. Je zou zulke enorme hoeveelheden moeten drinken dat dat niet haalbaar is – zelfs niet als je jezelf aan een infuus van bitter lemon zou leggen. Laat je niet gek maken en eet gewoon waar je zin in hebt – zolang het niet rauw is, is het vrijwel altijd goed!

Waar heb jij enorme zin in tijdens je zwangerschap?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer