PraktischGezondheid

Mag mama ook eens een dagje vrij?

Judith1295 x bekeken

Als mama ben je eigenlijk altijd druk. De meeste moeders hebben een baan, waar best wat tijd in gaat zitten. Daarnaast heb je natuurlijk een groot deel van de tijd je kind of kinderen om je heen. Heel gezellig en ze zijn ook echt super lief! Maar… je wil ook weleens een momentje voor jezelf. Mag mama ook eens een dagje vrij?

Rennen en vliegen

Een leven met kinderen betekent vaak dat je steeds aan het rennen bent. Kind naar de opvang, zelf naar je werk. Op de terugweg gauw even boodschappen doen, met je kind naar huis, koken. En als je kind dan ein-de-lijk in bed ligt, heb je nog heel wat te doen. Even opruimen, rondje stofzuigen en net als je denkt dat je met de voeten omhoog kunt, blijkt je man ook nog plannen te hebben. Of moet je nog sporten. Kortom: genoeg te doen en veel te weinig tijd. Uitslapen in het weekend? Wat was dat ook alweer? Nee, voor jou betekent vrije tijd dat halve uurtje dat jouw man in het weekend de kinderen meeneemt om boodschappen te doen. That’s it…

Spijbelen

Vrij veel moeders spijbelen stiekem weleens. Ze regelen bijvoorbeeld een dagje vrij van het werk, zonder dat thuis te vertellen. Want als je dat zegt, is de eerste reactie: “oh, dan kun je mooi even…”. Nee, als je spijbelt moet je het goed doen. Weet je vast nog wel van de middelbare school: maken dat je wegkomt en er even lekker tussenuit. En dus duik je met vriendinnen even de stad in of laat je je eens lekker verwennen. Met toch nog een beetje schuldgevoel op de achtergrond, omdat je zoveel andere dingen had kunnen doen.

Tip: spreek vrije tijd af

Je moet niet alles vast willen leggen. Maar het is wel belangrijk om duidelijk af te spreken wanneer jij echt vrij hebt. Regel bijvoorbeeld dat je kindje een ochtend extra naar de peuteropvang gaat, terwijl jij dan lekker vrij bent. Of laat je man een middag in de maand vrij nemen zodat jij er tussenuit kunt. Er zijn zelfs moeders die afspreken om een keer per jaar in hun eentje (of met vriendinnen) op vakantie te gaan. Als je duidelijk vrije tijd afspreekt, al is het maar een paar uurtjes in de week, kun je weer even lekker opladen.

Ben ik een slechte moeder als ik vrij wil?

Stel je voor dat je zoveel tijd aan je werk zou besteden als je nu besteed aan man en kinderen. Wedden dat iedereen in je omgeving meteen zou roepen dat je eens wat minder uren moest gaan werken? Toch lijkt het heel normaal dat we als moeder door blijven vliegen. En voelen we ons nog een slechte moeder ook, als we een keertje even geen zin hebben. Maar nee, je bent géén slechte moeder als je even vrij wilt. Sterker nog: af en toe vrij nemen is juist heel goed voor jou en je gezin. Je kunt er daarna weer lekker ontspannen tegenaan. Uit onderzoek blijkt dat je na een korte periode vrije tijd veel minder snel geïrriteerd raakt, meer geduld hebt en meer energie hebt. Klinkt best goed voor een moeder, toch?

Het is tijd dat moeders naast hun werk, huishouden, kinderen verzorgen en quality time met hun man inplannen ook ergens een gaatje vinden om zich zelf eens lekker te ontspannen. Een middag naar de sauna, een dag in de maand lekker shoppen of eens een weekendje weg is dus een prima plan! Het is ook niets om je schuldig over te voelen, want dankzij die vrije tijd word je een relaxtere moeder. Welke dag neem jij vrij?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer