Praktisch

Makkelijk geld besparen met het gezin: 5 tips

Judith872 x bekeken

Geld besparen betekent vaak dat je je leven moet aanpassen. Toch kun je soms met een paar kleine aanpassingen al een heel eind komen. Bovendien kun je met het bespaarde geld weer andere dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een vakantie, voor een extra uitgave of misschien gewoon sparen voor de studie van je kinderen. Hoe je geld kunt besparen als gezin? Dit zijn 5 tips om makkelijk geld te besparen.

1. Zorg dat iedereen erachter staat

Het heeft natuurlijk weinig zin als jij je best doet om geld te besparen en je partner geeft het direct weer uit. Jullie moeten er dus beiden achter staan. Bovendien geldt dat ook voor de wat grotere kinderen. Pas wanneer iedereen meewerkt kun je echt actief en zinvol gaan besparen.

2. Ga voor huismerken

Bij het boodschappen doen pak je vaak automatisch het A-merk. Dat staat voor je neus en dat is je bekend. Zonde, want huismerken zijn vaak 15-25% goedkoper. Denk je dat het huismerk echt heel anders smaakt dan je bekende A-merk? Dan doe je gewoon een test. Koop beide producten, maak ze allebei klaar en zet ze voor aan je gezin. Dan zul je vanzelf ontdekken dat je bij sommige producten inderdaad een duidelijk verschil proeft, maar bij andere eigenlijk helemaal niet.

3. Bespaar energie

Energie besparen kan op tientallen manieren. Zeker als gezin is energie besparen meestal niet zo moeilijk. Er zijn veel zaken waar je energie mee kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van niet-gebruikte apparaten, het uitdoen van het licht in ongebruikte ruimtes, korter douchen… Bedenk wat leuke projecten voor je kinderen om het interessant te maken. Of maak er een wedstrijdje van: wie bedenkt het beste idee om het energieverbruik omlaag te krijgen?

4. Bespaar op abonnementen

Kijk eens kritisch naar alle abonnementen die lopen. Niet alleen die van jezelf, maar die van alle gezinsleden. Zijn ze echt nodig? Of zijn er andere alternatieven die goedkoper zijn? De meeste gezinnen hebben gemiddeld minstens 2 abonnementen die ze eigenlijk nooit gebruiken en nog eens 2 abonnementen die een stuk goedkoper zouden kunnen. Dat zijn wel vaste maandelijkse uitgaven die je daarmee kunt besparen.

5. Kleine uitgaven zijn het duurst

Misschien schrik jij je kapot van die dure rekening voor afvalstoffenheffing. Maar heb je al eens bedacht dat kleinere uitgaven relatief het duurst zijn? Stel dat je elke maand uit eten gaat. Dat kost ongeveer 50-60 euro. Dat klinkt niet veel, en lekker eten moet kunnen toch? In totaal kom je per jaar echter uit op een uitgave van 600-720 euro! Uit eten gaan is nog een relatief grote uitgave. Maar wat dacht je van ‘even een ontbijtje hier’ of ‘even een gebakje daar’? Al met al kun je beter besparen op kleinere uitgaven, want als je dat structureel doet bespaar je het meeste geld.

Geld besparen als gezin is vaak een verstandige keus. Daarom is het goed om regelmatig tips om geld te besparen bij elkaar te zoeken. Voor veel gezinnen is dat een jaarlijkse traditie. Sommige tips om geld te besparen blijven hangen, andere zijn al snel weer vergeten. De kunst is om een vast patroon te doorbreken, wat soms best lastig is. Toch zul je ontdekken dat geld besparen als gezin niet eens zo moeilijk is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer