Zwanger en mamaPraktisch

Mannen en zwangerschap: dit moet je weten

Judith978 x bekeken

Dat een zwangerschap voor mannen anders is dan voor vrouwen weten we wel. Maar hoe dat nu eigenlijk zit? Er is veel onbegrip tussen man en vrouw tijdens een zwangerschap. De vrouw vindt in de meeste gevallen dat hij wel wat meer mee kan leven. En hij? Dit is wat je moet weten over mannen en zwangerschap.

“Hij begrijpt me niet”? Klopt!

Veel vrouwen klagen dat hun man hen niet begrijpt. En… dat klopt! Vergeet niet dat voor de man zelf lichamelijk maar weinig veranderd. Hij merkt veel verandering aan jou, maar hij heeft zelf niet te maken met die hormonen. Dat betekent ook dat hij niet precies snapt waarom jouw gedrag ineens volledig verandert. Daar komt nog bij dat jij waarschijnlijk ook niet gemakkelijker in de omgang wordt. Dus begrijpt de man meestal maar weinig meer van zijn vrouw. Het lijkt wel of hij een relatie heeft met iemand die hij niet kent.

Gedrag van mannen tijdens de zwangerschap: fight or flight

Als een man hoort dat zijn vrouw/vriendin zwanger is, is dat best spannend nieuws. De reactie van de man kan twee kanten op: fight or flight. Deze reacties kunnen weer op bepaalde manieren worden geuit.

 • Fight: een gevoel van ‘dit gaan we samen doen’.
  • Dat kan voor de man betekenen dat hij je volledig en 100% support. Hij gaat mee naar alle afspraken, luistert geduldig naar je klachten en haalt midden in de nacht ijs voor je.
  • Het kan ook betekenen dat hij de verantwoordelijk zwaar op zich voelt drukken. Veel mannen gaan daardoor harder werken en lijken daardoor gek genoeg minder tijd te hebben voor hun vrouw. Ze maken zich zorgen of ze wel een goede vader zullen zijn.
 • Flight: een gevoel van ‘help, hoe gaan we dit doen’
  • Dit kan voor een man betekenen dat hij wil maken dat hij wegkomt. Een zeurende vrouw, straks een jengelende baby… Hij ziet het niet zitten. Hij gaat liever stappen met vrienden of werkt overuren. Niet omdat hij zich zo’n zorgen maakt, maar omdat het op zijn werk een stuk beter is dan thuis.

De tegenstelling met de vrouw

De zwangere vrouw heeft meestal heel andere verlangens dan de man. Helaas heeft zwanger zijn een flink nadeel: je hebt last van razende hormonen. Dat betekent dat een vrouw die altijd rustig en rationeel over allerlei dingen kon praten, nu veel sneller emotioneel is. Daar kunnen mannen lang niet altijd goed tegen, waardoor gesprekken moeizamer worden. En als je allebei het gevoel krijgt dat de relatie niet zo lekker loopt, ontstaat er nog meer onbegrip. Het gevolg is dat een zwangerschap (en ook de periode na de zwangerschap!) best veel invloed heeft op de relatie. Jullie moeten wennen aan nieuwe verhoudingen, die ook nog eens verstoord worden door de losbarstende hormonen.

Tips voor mannen

Hoe vaak hoor je niet dat mannen zich afvragen wat er in hemelsnaam in hun vrouw is gevaren? En of er niet toevallig een handboek aanwezig is? We hebben geen handboek, maar wel wat handige tips.

 • Is je vrouw erg emotioneel? Luister geduldig, maar let op dat je er niet diep inhoudelijk op ingaat. Doe dat liever op een later moment, als jullie allebei wat gekalmeerd zijn.
 • Steun je vrouw als ze zich lichamelijk niet goed voelt. Zorg dat je haar de ruimte geeft om uit te rusten, zeker als je al kinderen hebt. Probeer extra lief te zijn, bijvoorbeeld door haar een ontbijtje op bed te brengen als haar maag dat beter aankan.
 • Onthoud dat deze fase vanzelf weer overgaat. Helaas voor jou duurt dat wel even: pas ongeveer een jaar na de bevalling is je vrouw weer ‘ontzwangerd’ en zijn de ergste hormonale gekkigheden voorbij.

Tips voor vrouwen

Ook vrouwen zoeken vaak tips hoe ze om kunnen gaan met hun man. Vaak heeft dat bij zwangere vrouwen te maken met de vraag: wat kan ik van hem verwachten?

 • Merk je dat je door je hormonen emotioneler bent dan anders? Probeer je emoties op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld door te sporten of door creatief bezig te gaan.
 • Praat met je man op een moment dat je rustig bent, niet op een moment dat je heel boos of juist heel verdrietig bent. Uithuilen kan natuurlijk altijd, maar vooral met onredelijke boosheid moet je oppassen.
 • Beschouw je man niet als je bediende. Ondanks je zwangerschap kun je hoogstwaarschijnlijk nog prima voor jezelf zorgen. Verwacht dus niet ineens dat hij je volledig op je wenken bediend. En verwacht ook niet dat hij op de gekste momenten klaarstaat om de gekste opdrachten te vervullen.
 • Onthoud dat je nog genoeg zult vragen van je man als de baby er eenmaal is. Gebroken nachten zullen voor jullie beiden gelden. Dus wees nu extra lief voor hem, want je krijgt hem in die periode nog hard genoeg nodig!

Zwangerschap informatie voor mannen

Naast deze tips voor mannen en vrouwen nog een tip voor jullie samen. Ga samen op zoek naar informatie. Veel mannen voelen zich een buitenstaander tijdens de zwangerschap. Ze worden ook een beetje genegeerd, want alles draait om de vrouw. Eigenlijk best zielig, want veel mannen willen er graag bij betrokken worden. Zoek dus ook interessante zwangerschap informatie voor mannen. Zo kan hij je beter begrijpen en steunen.

De laatste jaren hoor je vaak “wij zijn zwanger”. Toch blijkt in de praktijk dat mannen zich vaak buitengesloten voelen. Een zwangerschap is best heel pittig voor je relatie. Het is dus goed om betrokken te blijven op elkaar. Met deze tips kunnen jullie samen zorgen voor meer begrip voor elkaar, waardoor de zwangerschap een heel stuk gezelliger zal worden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer