Zwanger en mamaPraktisch

Melatonine voor oververmoeide moeders

Judith2368 x bekeken

Wist je dat heel veel moeders kampen met slaapproblemen? Die worden in het begin natuurlijk veroorzaakt door hun kindjes, die zich ’s nachts melden met honger. Maar ook nadat je kinderen al zijn gaan doorslapen, kunnen de slaapproblemen zich blijven voordoen. Er zijn allerlei handige tips die je kunnen helpen. Als dat niet werkt, is het gebruik van melatonine vaak een goede oplossing. Wanneer je kijkt naar de aantallen mensen met klachten van slapeloosheid, zijn het met name moeders die hierdoor gekweld worden. Waarom is dat zo? En wat is ertegen te doen?

De biologische wekker van moeders

Wanneer je mama wordt, ontdek je al snel dat daar een moederinstinct bij hoort. Vaak ga je ’s nachts een stuk lichter slapen en word je van elk geluidje wakker. Helaas betekent dat voor veel vrouwen, dat ze ook ’s nachts wakker worden als er niets aan de hand is. Ook geven veel moeders aan dat ze moeilijk in slaap komen of heel vroeg wakker worden zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Deze slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door een verandering in de hormoonhuishouding wanneer je mama wordt. Soms gaan de problemen vanzelf weer over, soms blijven ze tot de overgang of zelfs daarna.

Tips om beter te slapen

Het instinct van een moeder maakt het je soms erg lastig om te slapen. Helaas leidt slaapgebrek automatisch ook tot andere problemen. Zo kan slaapgebrek een grote factor zijn in het krijgen van een ‘mommy burnout’. Toch kun je wel wat doen aan deze slapeloosheid. Dit zijn enkele handige tips:

  • Gebruik vanaf een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer – geen TV, computer of smartphone dus.
  • Drink wat warme melk of anijsmelk voor het slapengaan.
  • Doe ontspanningsoefeningen als je moeilijk in slaap komt.
  • Zorg dat je niet alleen mentaal, maar ook fysiek moe genoeg bent om te slapen.
  • Hier vind je nog meer tips om te helpen bij het in slaap vallen

Melatonine voor oververmoeide mama’s

Het moederinstinct is bij veel mama’s behoorlijk sterk aanwezig. Het laat zich niet verdringen door deze tips, hoewel ze soms wel werken. Veel moeders blijven hun slaapproblemen houden. Gelukkig is er ook hier een goede oplossing voor: het gebruik van melatonine. Melatonine is een hormoon dat door het lichaam geproduceerd wordt om te kunnen slapen. De productie gaat ’s avonds omhoog en is rond 3-4 uur ’s nachts het hoogst. Bij veel moeders raakt de aanmaak van melatonine verstoord, waardoor ze moeilijk in slaap komen, niet doorslapen of vroeg weer wakker zijn. Ook heel licht slapen kan hierdoor veroorzaakt worden. Melatonine kan worden genomen als in tabletvorm, als thee of als druppels. Je begint met een kleine hoeveelheid en doet er steeds iets meer bij tot je een werkzame dosis hebt bereikt. Zo neem je nooit teveel en kun je toch rustig slapen.

Het is erg vervelend als je ’s nachts niet voldoende kunt slapen. Zeker als je kinderen hebt, die ook nog eens extra energie vragen. Werken de ‘gewone’ tips niet om lekker te slapen? Dan is melatonine een goede oplossing. Het is een lichaamseigen stof, die je helpt om in slaap te komen en om lekker door te slapen. Tegelijkertijd is het niet gelijk te stellen aan de (zware) verslavende slaapmiddelen die psychiaters en huisartsen voorschrijven bij slaapproblemen. Het is dus een goede tussenoplossing voor wanneer praktische tips niet voldoende helpen, maar een slaapmiddel ook weer niet nodig is. Ideaal voor oververmoeide moeders die last hebben van een overactief moederinstinct. Welterusten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer