PraktischKinderkamerWonen

Nachtlampen: handig, maar ook mooi!

Mamasopinternet2305 x bekeken
nachtlamp kinderkamer

Mensen hebben het donker altijd al proberen uit te bannen. Heel vroeger ging dat met fakkels, later met kaarsen. Gelukkig kwamen er door de komst van elektriciteit minder brandbare opties. Nachtlampen bestaan al een jaar of vijftig. In eerste instantie waren het lampjes van ongeveer 5 watt, die met een lichtschakelaar aan en uit gedaan moesten worden. Deze nachtlampen bleven meestal de hele nacht branden. Later werden de nachtlampen nog minder sterk. Huidige nachtlampen bestaan vaak uit leds of neon en hebben meestal een sterkte van minder dan 1 watt. Dit is voldoende om een kamer iets minder donker te maken, waardoor je kunt zien wat er in de ruimte staat.

Verschillende soorten nachtlampen

De techniek staat voor niets en dat geldt ook voor de techniek die gebruikt wordt in beddenlampjes. Zelfs voor zulke kleine artikelen worden steeds weer nieuwe snufjes bedacht. De meest bekende variant nachtlampen is meteen de meest simpele: nachtlampen die in het stopcontact worden gestoken en branden door middel van elektroluminescentie. Dit wil niets anders zeggen dan dat het lampje brandt doordat er elektriciteit doorheen stroomt. Je kunt ook kiezen voor nachtlampen met een batterij. Deze moeten wel gewoon in het stopcontact worden gestoken, maar blijven door de batterij ook branden als er een stroomstoring is. Een meer geavanceerde optie is het lampje met een lichtsensor. Door deze sensor gaat het lampje alleen branden wanneer er iemand langs loopt. Wanneer er niemand in de buurt is blijft het lampje uit en wordt er dus ook geen elektriciteit verbruikt. Er is trouwens nog een andere variant, die vooral kinderen zal aanspreken: de lamp die alleen op batterijen werkt. Het voordeel van dit type is dat ze niet vast zitten in het stopcontact. Veel van deze nachtlampen zijn zelfs draagbaar, soms zelfs in de vorm van een knuffel, waardoor je kind zijn lichtje gewoon mee kan nemen naar de wc. Wedden dat de weg daar naar toe dan opeens een spannend avontuur wordt, in plaats van een enge tocht?

Welk nachtlampje is voor mij de beste optie?

Sommige mensen slapen alleen goed wanneer het echt donker is. Zelfs een klein nachtlampje dat blijft branden kan dan al zorgen voor irritatie. Wanneer je overweegt een nachtlamp aan te schaffen, is het daarom aan te raden om te kijken naar de situatie waarvoor de lamp bedoeld is. Heb je een lampje nodig, omdat je kind bang is in het donker? Het simpele lampje, dat continu blijft branden als het donker is, is dan meestal de beste optie. Zo weet je zeker dat, wanneer je kindje ‘s nachts wakker wordt, het lampje nog aan is. Je kunt er ook voor een kiezen om verlichting met een batterij aan te schaffen. De kans op een stroomstoring is in Nederland echter erg klein, dus de vraag is of dat echt nodig is. Er zijn natuurlijk ook andere situaties waarin een nachtlamp handig is. Zo kan een beetje licht op de overloop heel nuttig zijn, om ‘s nachts zonder struikelen of botsen naar de wc te kunnen. Op zo’n plek kan een nachtlichtje met bewegingssensor handig zijn. Dan wordt de gang alleen verlicht op de momenten dat dat echt nodig is.

Nachtlampen in de mooiste designs

Hoewel zo’n nachtlamp natuurlijk een simpel gebruiksvoorwerp is, wil dat nog niet zeggen dat het uiterlijk er niet toe doet. Een lichtje kan juist een hele mooie toevoeging zijn aan de kinderkamer. Vergeet niet dat nachtlampen vaak dag en nacht in het stopcontact blijven zitten en dus ook overdag in het oog kan springen! Online zijn de leukste en mooiste designs te vinden. Het leukste is dat bedlampjes weinig kosten, waardoor het voordelige accessoires zijn. Voor kleine kinderen is een vrolijk nachtlampje bijvoorbeeld ook een geweldig verjaardagscadeautje, waar ze jarenlang plezier van kunnen hebben. Ben je bezig met het inrichten van de babykamer? Vergeet dat zeker de nachtlampen niet! Heel bijzonder zijn bijvoorbeeld de lampen met projecties, die de kamer nog meer sfeer zullen geven. De nachtlamp zal trouwens een onmisbaar item blijken na de geboorte van je kleintje. Zo kun je namelijk makkelijk bij je baby kijken, zonder dat je daar een grote lamp voor hoeft aan te doen. En als je baby wat ouder is, zal dat nachtlampje aan de muur (of staand op de kast) een fascinerend item blijken te zijn!

Nachtlampen als slaaptrainer

Een nachtlampje in de vorm van een draakje aan de muur, of een lamp in de vorm van een olifantje voor op het nachtkastje; er is van alles mogelijk. Een van de meest bijzondere nachtlampjes is de slaaptrainer. Met behulp van deze lamp leert je peuter het verschil tussen dag en nacht. Misschien herken je deze situatie wel: je peuter is het ledikant ontgroeid en slaapt nu in een normaal bed. Met als gevolg dat hij om de haverklap bij jou aan het bed staat om te vragen of het al tijd is om op te staan. Met behulp van een slaaptrainer leer je je peuter op een simpele wijze het verschil tussen dag en nacht. In plaats van een klok, heeft zo’n nachtlamp bijvoorbeeld twee plaatjes. Op het ene plaatje is het nacht, op het andere plaatje dag. Het daglampje gaat branden op de door jou ingestelde tijd. Zo weet je kind precies wanneer het tijd is om op te staan. Hierdoor is een nachtlamp niet alleen handig en mooi, maar ook nog eens educatief!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer