Baby´sGezondheidKidsKinderenPraktischVeiligheid

Nieuwe adviezen over omgaan met brandwonden bij kinderen

Judith1344 x bekeken

Steeds meer kinderen worden met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Dat komt voor een deel doordat er meer ongelukken gebeuren, maar ook omdat ouders vaak niet weten wat ze moeten doen. Hoe was het ook alweer? De meeste kinderen worden wel meteen gekoeld, maar mensen weten verder niet wat ze moeten doen. Daarom komt Brandwondenzorg met een nieuwe aanpak die het voor ouders duidelijker maakt. Zó moet je omgaan met brandwonden bij je kind!

1. Eerst water, de rest komt later

Maakt niet uit waar je kind zich aan gebrand heeft: er moet altijd meteen water op. Dit moet lauw, stromend water zijn. Heb je dat niet bij de hand, dan is vrijwel elke andere soort water ook goed. Zit je bijvoorbeeld te picknicken en krijgt je kind hete thee over zich heen? Als er geen stromend water is, is ook de vijver of sloot beter dan niets doen. Al is schoon water natuurlijk het beste. Houd je kind minimaal 10 minuten gekoeld, langer is nog beter.

2. Trek kleding en luier uit tijdens het koelen

Voorheen was het advies om kleding niet uit te trekken bij kinderen. Het probleem is echter dat ouders daardoor niet goed kunnen zien waar de brandwonden zich bevinden. Bovendien houdt kleding de hitte langer vast. Nog veel erger zijn luiers: die nemen (heet) vocht meteen op en blijven tegen de huid branden. Trek de kleding en de luier tijdens het koelen uit. Eventueel kun je kleding los knippen. De luier moet hoe dan ook uit, omdat daaronder ernstige brandwonden kunnen ontstaan, hoe goed je ook koelt.

3. Laat iemand 112 bellen bij ernstige wonden

Je begrijpt wel dat je voor een klein wondje niet meteen hoeft te bellen. Maar zodra het ernstig is, weet je dat wel. Ga altijd eerst koelen en dan bellen. Bij voorkeur laat je iemand anders 112 bellen terwijl jij je bezighoudt met je kind. Sommige ouders grijpen meteen de telefoon, maar verliezen daarmee kostbare tijd terwijl ze beter de wonden hadden kunnen koelen. Ben je alleen met je kind? Dan koel je eerst minimaal 10 minuten en regel je daarna pas hulp.

4. Dek de wond af na het koelen

De wond moet worden afgedekt na het koelen. Doe dit indien mogelijk met huishoudfolie. Dat klinkt heel gek, maar de folie plakt niet aan de wond. Daardoor kan het gemakkelijk weer weggehaald worden. Het afdekken beschermt de wond tegen bacteriën en verlicht ook de pijn een beetje. Heb je geen huishoudfolie bij de hand, gebruik dan een steriel verband of een schone doek. Doe het niet te strak rond de wond, want dit gaat vast plakken en is later lastig te verwijderen.

5. Gebruik geen crèmes

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes zijn prima voor kleine verwondingen. Maar je mag ze nooit toepassen op grotere wonden. Zeker niet bij brandwonden! Je doet met crèmes vaak meer kwaad dan goed. Je kunt bijvoorbeeld de wond besmetten waardoor hij gaat ontsteken. Bovendien moet de creme, als je de verkeerde gebruikt, er weer af gehaald worden. Doe dus gewoon zo weinig mogelijk. Goed koelen en wachten tot er hulp komt. Of ga zelf met je kind naar de (huis)arts bij wat minder grote wonden.

6. Houd het slachtoffer warm

Een groot probleem bij brandwonden is dat de huid niet goed meer werkt. Je bent bovendien ook nog eens aan het koelen. Daardoor kan je kind het erg koud krijgen en zelfs onderkoeld raken. Koel zo mogelijk alleen het gebied van de wond en laat de rest droog. Zorg dat je het kind na het koelen in een deken wikkelt om warm te blijven.

7. Wanneer de dokter bellen?

De dokter hoeft niet altijd ingeschakeld te worden. Is er sprake van een kleine wond, dan is het vaak niet nodig. In deze gevallen moet er wel altijd een dokter bij komen:

  • Wanneer er (grote) blaren zijn
  • Als de wond in het midden open is (dit duidt op ernstige brandwonden)
  • Als de brandwond is ontstaan door een chemisch middel
  • Als de wond is ontstaan door elektriciteit

Het is belangrijk dat je goed weet wat je moet doen als je kind een brandwond oploopt. Zeker de eerste twee stappen zijn van groot belang. Zo kun je voorkomen dat de brandwonden erger worden dan nodig is. Het vervelende van brandwonden is dat ze doorbranden in de huid als er niet snel gekoeld wordt. Veel mensen koelen ook niet lang genoeg, waardoor de wond ook nog dieper kan worden. Blijf dus op de hoogte, zodat je weet wat je moet doen om erger te voorkomen!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer