GezondheidKinderenPraktisch

Nieuwe inenting meningokokken: hoe zit dat?

Judith1430 x bekeken

Er is een nieuwe inenting beschikbaar tegen Meningokokken. Jongeren met een leeftijd van 14 jaar worden opgeroepen om zich in oktober te laten inenten. Verder wordt ook de inenting voor peuters aangepast. Maar hoe zit het nu eigenlijk met die nieuwe inenting? En… hádden we niet al een inenting tegen meningokokken?

De ‘oude’ inenting

Peuters worden al jaren ingeënt tegen meningokokken. Het gaat om de inenting met 14 maanden. Deze inenting was speciaal gericht op meningokokken type C, aangezien die het meest voorkomt. Nu is echter gebleken dat er nog een aantal andere types van de ziekte zijn die veel voorkomen. Daarom is de nieuwe vaccinatie niet meer alleen gericht tegen type C, maar ook tegen A, W en Y.

Meningokokkenziekte

Meningokokken zijn bepaalde bacterie die veel mensen bij zich dragen. Er zijn verschillende types, die elk hun eigen ziektebeeld geven. Wel kunnen ze allemaal leiden tot hoge koorts en tot hersenvliesontsteking. De ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Meningokokken C is de meest voorkomende variant die ziekte veroorzaakt bij kleine kinderen. Type W is in de afgelopen drie jaar sterk toegenomen, vooral onder tieners en ouderen. Meningokokkenziekte kan je heel plotseling erg ziek maken, zelfs al binnen enkele uren.

De nieuwe inenting

De nieuwe inenting richt zich op 4 verschillende types: A, C, W en Y. Dit zijn veel voorkomende types waar nu gelukkig een goed vaccin tegen is gevonden. Het vaccin is al heel lang in ontwikkeling en is al in verschillende landen getest. Het wordt ook al langer toegepast als reizigersvaccin naar bepaalde landen. Nu is het opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. De inenting die peuters van 14 maanden krijgen is nu veranderd van meningokokken C naar meningokokken ACWY. En nu worden dus ook tieners opgeroepen voor hun vaccinatie.

Bijwerkingen van de inenting

Meningokokken vaccins hebben soms bijwerkingen. De bekendste bijwerking is spierpijn in de arm waar het vaccin is geplaatst en een harde, rode plek. Dit gaat vaak na een paar dagen weer over. Verder is het mogelijk dat je koorts en hoofdpijn krijgt van de inenting. Ook dit gaat al snel weer over. De bijwerkingen komen omdat je een verzwakte vorm van de bacterie binnenkrijgt. Je lichaam begint meteen met de afweer, waardoor je ziek kunt worden. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, de meeste mensen worden er niet ziek van. Na de inenting heb je veel antistoffen tegen de meningokokken in je bloed zitten. Je kunt wel besmet worden met meningokokken, maar de kans dat je er ziek van wordt is vele malen kleiner dan zonder vaccin.

De inenting die nu voor meningokokken wordt gegeven, is grotendeels dezelfde die al sinds 2002 aan peuters wordt gegeven. Er zijn nu nieuwe toevoegingen gedaan om het vaccin effectiever te maken tegen andere types van meningokokken. Het fijne is dat het vaccin al getest is. Het is dus veilig om te gebruiken. Hoe meer jongeren in oktober hun vaccinatie ophalen, hoe groter de kans dat de ziekte wordt teruggedrongen. De verwachting is dat de vaccinatiegraad hoger zal worden dan die voor HPV, omdat dat een vrij nieuw vaccin is waar veel mensen een beetje bang voor zijn.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer