Zwanger en mamaBaby´sGezondheid

Ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap

Mamasopinternet1414 x bekeken
urineverlies tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent kunt je last hebben van ongewild urineverlies. Onder invloed van hormonen verslappen bekkenbodemspieren. Je merkt het bij plotselinge bewegingen, waarbij de druk op de blaas toeneemt, zoals bukken of tillen. Ook bij hoesten of niezen, is de kans groter dat je wat urine verliest. Als je naar de wc gaat en je moet persen, kun je ook urine verliezen. Op zich is urineverlies een normaal verschijnsel tijdens zwangerschap. Als je last hebt van veel urineverlies, of pijn bij plassen, kan er meer aan de hand zijn. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Wat kun je doen om urineverlies te voorkomen?

Probeer bepaalde inspanningen te vermijden. Als je sport, doe dan rustig aan, als je tilt, concentreer je dan extra op het ophouden van de urine. Doe regelmatig bekkenbodemoefeningen. Je kunt dit doen door straaltjes te plassen. Je zit op de wc en je gaat plassen. Tijdens het plassen onderbreek je de straal door de urine even op te houden. Dan laat je weer een straaltje gaan en houdt het meteen daarna weer op. Aan het begin zul je er moeite mee hebben maar op deze manier krijg je meer controle over bekkenbodemspieren. Zorg dat je regelmatig drinkt. Als je zwanger bent is je blaas wat kwetsbaarder voor blaasontsteking en dat moet je voorkomen. Voldoende water drinken helpt om bacteriën uit de blaas weg te spoelen. Plas je blaas zo leeg mogelijk, dus goed uit plassen als je naar de wc gaat.

Wanneer ben je volledig urine-incontinent?

Mensen die altijd last van urine-incontinentie hebben geen controle meer over de blaas. Dan moet iemand dus 24 uur per dag incontinentiemateriaal dragen. Men ziet dit vaker bij ouderen. Bij zwangeren is dit meestal niet het geval. Er is ook wel sprake van incontinentie maar het wisselt nogal. Er is meestal sprake van zogenaamde inspanningsincontinentie. Je verliest dan urine bij inspanning.

Wat is stressincontinentie?

Als je last hebt van stressincontinentie kan het urineverlies op elk moment optreden. Urineverlies tijdens de zwangerschap kan worden veroorzaakt door beschadigde bekkenbodemspieren of verzwakte bekkenbodemspieren. Tijdens de zwangerschap heb je er snel last van omdat de baby groeit en er meer druk op de blaas staat. Er wordt ook extra progesteron aangemaakt tijdens zwangerschap en dit heeft ook als gevolg dat de blaas minder goed in staat is om de spieren aan te trekken.

Wat kun je doen tegen urineverlies tijdens zwangerschap?

Als je er niet veel last van hebt, kun je een maandverband dragen of indien nodig, incontinentiemateriaal. Bespreek het probleem altijd met je verloskundige. Als je pijn hebt bij plassen, of koorts hebt of buikpijn, dan moet je niet afwachten maar contact opnemen met je huisarts. Er kan dan sprake zijn van een ander onderliggend probleem.

Gaat het weer over?

Ongewenst urineverlies gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Na de geboorte van de baby kan het al beter gaan en door na de bevalling de bekkenbodemspieren regelmatig te trainen, krijg je meestal weer controle over de blaas. Drink voldoende water zodat afvalstoffen goed worden afgevoerd. Eet gezond en vermijd drankjes die niet zo gezond zijn, zoals alcohol of veel cafeïne.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer