Ontzwangeren? Dit moet je weten!
Natuurlijk weet je best dat je na de bevalling niet meteen weer de oude bent. Maar toch zal het je misschien wel verrassen hoeveel zwangerschapsklachten je nog gewoon blijft houden. Je hoort toch altijd van die wonderverhalen van dramatische zwangerschappen, waarbij die dames zeggen dat ze zich meteen weer perfect voelden zodra de zwangerschap was afgelopen? Dus waarom voel jij je nog steeds niet goed en blijf je last houden van kwaaltjes? Tsja… omdat 99% van de vrouwen na een zwangerschap eerst nog een poos moet ontzwangeren!
Ontzwangeren: hoe lang duurt dat eigenlijk?
Ontzwangeren duurt gemiddeld zo’n 9 maanden. Maar omdat dit een gemiddelde is, zijn er veel uitschieters. Er zijn dames die al na een maand of 3 aangeven dat ze er weinig meer van merken, maar veel meer vrouwen geven aan dat ze pas na een jaar weer helemaal zichzelf waren. Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat geen enkele vrouw na de bevalling weer precies zo gaat zijn als vóór de bevalling. Er veranderd heel veel, zowel lichamelijk als geestelijk, en 100% de oude wordt je niet. Al zijn de meeste blijvende veranderingen vaak best positief!
Lichamelijk ontzwangeren
Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. En niet zo’n beetje ook! De verandering naar de ‘normale’ hormoonschommelingen kan best wat tijd in beslag nemen. Daarnaast zijn de banden waaraan de baarmoeder hing nog steeds uitgerekt en je buikspieren ook. Ook dat heeft tijd nodig om weer ‘strak te trekken’. Er zijn nog wel meer lichamelijke kwaaltjes na de bevalling:
- Bekkenpijn
- Deze pijn wordt vooral veroorzaakt door lossere gewrichten. Bovendien is er veel druk op het bekken uitgeoefend tijdens de bevalling. Het kan best een paar weken of maanden duren voordat deze klachten weg zijn.
- Rugpijn
- Deel komt de rugpijn door de lossere gewrichten, maar deels ook door het extra sjouwen met de baby. Die weegt met de geboorte meestal zo’n 3 kilo en je bent nog niet gewend daarmee rond te lopen.
- Bandenpijn
- Dit is eigenlijk niet echt bandenpijn, maar heeft er wel mee te maken. De banden en buikspieren gaan langzaam terug naar de oude positie, wat soms pijnlijk kan zijn.
- Obstipatie / darmklachten
- Veroorzaakt door wisselende hormonen, maar het kan soms een permanente verandering zijn. Het helpt wel om gezond te eten, veel vezels en fruit te eten en veel te drinken.
- Aambeien
- Een bijzonder vervelende kwaal die zich uit in jeuk en/of pijn bij de stoelgang. Het gaat meestal niet vanzelf over, dus is het goed om met klachten naar de dokter te gaan.
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Dit komt voor een deel door de bevalling zelf, maar deels ook doordat je moet wennen aan je veranderde leven. Er komt nu heel wat drukte om je heen met zo’n kleintje in huis.
- Haaruitval
- Tijdens de zwangerschap hield je lichaam meer haar vast dan anders. Dat ‘extra’ haar valt na de bevalling uit. Sommige vrouwen klagen dat ze zowat kaal worden, zoveel haar verliezen ze. Wees gerust, want na een aantal maanden stopt de extreme haaruitval en groeit je haar weer aan (vaak in irritante korte plukken, maar je moet er wat voor over hebben).
- Overgewicht
- Je bent gemiddeld zo’n 12-15 kilo aangekomen tijdens de zwangerschap. Bevallen helpt je wel van een aantal kilo’s af, maar de rest is toch een geleidelijk proces. Gemiddeld hebben vrouwen nog 1-3 kilo extra gewicht een jaar na de bevalling. Ervan uitgaande dat er best wat vrouwen zijn die lichter eindigen, kan het zomaar zijn dat jij er nog wat meer extra kilo’s aan hebt hangen die maar niet weg willen…
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Er veranderd ineens heel veel in je lijf en in je hoofd. Er is extra drukte en zeker als je borstvoeding geeft is dat best zwaar. Heb je ook nog eens flink wat bloedverlies gehad bij de bevalling, dan moet je niet verbaasd zijn als je af en toe duizelig bent of hoofdpijn hebt.
- Lager libido
- Niet zo gek, dat je even niet zo’n zin hebt in seks. Je hebt wel genoeg aan je hoofd! Maar toch is het goed om jezelf er regelmatig van te overtuigen dat seks toch wel een goed idee is. Het is goed voor je relatie, het helpt goed tegen stress en als je het vaker doet gaat je libido ook weer omhoog. Plus: het is beter voor je zelfbeeld natuurlijk!
- Slapeloosheid
- Moeten we dit echt uitleggen? Baby’s slapen niet meteen door. Gemiddeld slapen baby’s na vier maanden door. Maar als je pech hebt, kan dat ook langer duren. Gelukkig zijn er ook baby’s die al na zes weken heel braaf de nachten doorslapen.
- Littekens
- Heb je een knip gehad tijdens de bevalling, dan is de kans groot dat dat litteken nog een poos lastig is. Het kan na verloop van tijd een trekkerig gevoel geven, maar dit verdwijnt meestal vanzelf weer. Soms vormt zich wildvlees, wat je het beste kunt melden bij de dokter. Als je rare ‘flapjes’ of ‘randjes’ tegenkomt is het vaak wildvlees, wat vrij gemakkelijk verwijderd kan worden.
Het ontzwangeren duurt bij de meeste lichamelijke klachten een week of 6-12. Maar sommige van deze klachten zijn hardnekkiger en doen er een jaar over om weg te trekken. En andere klachten zul je misschien de rest van je leven last houden. Gelukkig valt er meestal heel goed mee te leven.
Geestelijk ontzwangeren
Een zwangerschap trekt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk zijn sporen. Dit is een iets vager gebied, maar niettemin zijn er ook hier duidelijke gevolgen van de zwangerschap waarneembaar. Misschien was je tijdens de zwangerschap al prikkelbaar en chagrijnig? Dat zal (helaas voor je man) niet meteen over zijn…
- Irritatie / prikkelbaarheid
- Dit komt door veranderende hormonen. Helaas is er weinig tegen te doen, behalve proberen geduld te hebben. Doe je best om jezelf in te houden als je chagrijnig bent, want nog een jaar chagrijnen zal je man echt niet op prijs stellen (lees ook het artikel: help, mijn vrouw is zwanger!).
- Vermoeidheid
- Je bent niet alleen moe vanwege de huilende baby, maar ook door de hormonen. Komt nog eens bij dat je moederinstinct je hoogstwaarschijnlijk ook tussendoor wel wakker maakt. En de hormonen kunnen zorgen dat je nog steeds vaker ‘s nachts moet plassen, waardoor je ook nog eens extra moe bent.
- Vergeetachtigheid
- Je dacht zeker dat de zwangerschapsdementie over zou zijn na de bevalling? Bij sommigen wel, maar de meesten blijven er last van houden. Er zijn zelfs dames bij die de zwangerschapsdementie eerder erger dan beter lijkt te worden. Wees gerust: uiteindelijk trekt ook dit weer weg. In de tussentijd kun je rustig je hormonen de schuld geven.
- Emotioneel
- Kon je tijdens de zwangerschap al geen emotionele soaps meer kijken zonder zelf een potje mee te huilen, dan is dat nu nog steeds zo. Als dit gaat verminderen zul je merken dat sommige dingen je eerder laten huilen dan andere. Zo kun je misschien met droge ogen kijken naar een zielige puppie, maar is een bevallingsverhaal meteen reden om in tranen uit te barsten.
- Onzeker
- Al die lichamelijke veranderingen maken je zelfbeeld er meestal niet echt beter op. Vooral als er wat pondjes aan zijn gekomen of als je last hebt van gênante kwaaltjes gaat je zelfbeeld flink onderuit. Het helpt als je man laat weten dat hij je nog steeds ziet zitten. Ook kan het leuk zijn om een professionele fotoshoot te doen van jou en je kindje. Dan zie je misschien wel wat extra kilootjes, maar zie je ook jezelf als moeder. Apetrots natuurlijk!
Ook sommige van de geestelijke gevolgen trekken weg binnen een jaar. Dat zou in theorie in elk geval moeten gelden voor de vergeetachtigheid, emoties en de snelle irritatie. Wat de andere klachten betreft hangt het vooral af van hoe je lichaam zich weer hersteld.
Ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden. Het gezegde is niet voor niets “9 maanden op, 9 maanden af”. Je moet jezelf deze tijd ook gunnen, want het is nu eenmaal zo dat iets dat in 9 maanden gevormd is niet van de ene op de andere dag verdwijnt. Verwen jezelf in deze periode af en toe eens lekker en zorg ervoor dat je man dit artikel ook eens leest. Dan weet hij ook hoeveel kwaaltjes een vrouw na de bevalling nog steeds heeft en toont hij misschien wat meer begrip… 😀