PraktischKidsReizen

Op de fiets met je kind: hoe doe je dat handig?

Judith1558 x bekeken

Wanneer je kindje zelf stabiel kan zitten, mag hij mee op de fiets. Natuurlijk heb je dan een goed fietsstoeltje nodig. Maar hoe weet je nu welk fietsstoeltje handig is? En wat doe je als het koud is? Deze vragen hebben alle moeders zichzelf wel eens gesteld. Wij geven een aantal praktische tips en trucs om handig op de fiets te gaan met je kind.

Welk fietsstoeltje is handig voor mij?

Er zijn verschillende fietsstoeltjes. Welke het handigst is voor jou hangt niet af van de prijs, maar van de bevestigingsmethode en de fiets die je hebt.

  • Ophanging. De meeste fietsstoeltjes hangen achter het stuur, dus tussen jouw buik en het stuur in. Dat is echter niet altijd een goede optie, omdat je zelf weinig ruimte overhoudt voor het op- en afstappen. Gelukkig kunnen stuur en zadel bij de meeste fietsen versteld worden zodat je extra ruimte hebt. Vraag hiernaar bij de fietsenmaker.
  • Bevestiging. Het tweede waar je naar moet kijken is de bevestigingsmethode. Sommige fietsstoeltjes maken gebruik van een beugel aan de stuurpen. Dan moet je stuurpen wel geschikt zijn. Je kunt beter kiezen voor bevestiging met een verstelbaar blokje want dat past op vrijwel elke fiets.
  • Windscherm. Je kindje zit voor je op het stuur. Als het waait, vangt je kindje dus de meeste wind op. Een windscherm is dan ook eigenlijk altijd een verstandige optie. Vooral in de koudere maanden is het een absolute must!

Wat doe je als het koud is?

Als het koud is, doe je je kindje natuurlijk warme kleertjes en een winterjas aan op de fiets. Het probleem zijn vooral de beentjes. Zelfs een spijkerbroekje houdt de kou niet buiten als je op de fiets zit. En jij wordt lekker warm van het trappen, maar je kindje niet. Kies daarom voor een voetenzak, die speciaal voor fietszitjes wordt geleverd. Een skibroekje werkt ook erg goed.

Een goede fietsstandaard is een must

Je mag nooit compleet vertrouwen op je fietsstandaard. Maar het is wel erg belangrijk dat je een goede standaard hebt. Het moet een lange standaard zijn die de fiets goed stabiel houdt. Want het gebeurt natuurlijk best weleens dat je even je sleutels moet zoeken, je boodschappentas moet pakken of iets anders terwijl je kindje in het fietsstoeltje zit. Laat je kindje nooit op de fiets zitten als je erbij vandaan gaat, want je kunt de standaard nooit helemaal vertrouwen.

Een buggy meenemen op de fiets

Er zijn speciale buggy-houders voor op de fiets. Je hangt de buggy dan op een soort beugel aan de bagagedrager. Je moet deze wel van tevoren goed testen, want als hij niet goed past op je fiets kan het heel irritant zijn. Het is handig als je de buggy bij je hebt, want je kindje wordt al snel behoorlijk zwaar. En hoewel supermarkten wel handige karretjes hebben, is de buggy bij andere winkels toch wel erg praktisch om bij je te hebben. Als je kindje al goed zelf kan lopen is het misschien niet nodig (hoewel het dan ook wel handig is).

Afbeelding afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer