Het sinterklaasfeest is weer voorbij. Natuurlijk heb je de rondgestrooide pepernoten netjes opgeruimd en ook het cadeaupapier is verhuisd naar de prullenmand. Maar… wat moet je nu met al die nieuwe cadeaus die overal rondslingeren? De meeste mensen hebben vooral in de periode na feesten als sinterklaas last van overvolle kasten en uitpuilende speelgoedmanden. Hoe los je dat op?
1. Laat de kinderen hun speelgoed uitzoeken
Laar je kinderen hun speelgoed selecteren. Doe al het speelgoed bij elkaar en laat je kinderen het op drie stapels leggen. Een stapel is bedoeld om nu te gebruiken, een stapel gaat (tijdelijk) in de kast of naar zolder en een stapel is voor een goed doel. Leg van tevoren goed uit welk goed doel en waarom dat belangrijk is.
2. Doe elke week 10 dingen weg
Een andere goede methode is om elke week 10 dingen weg te gooien. Dat mogen huishoudelijke dingen zijn die je nooit gebruikt, oud speelgoed van de kinderen, boeken die je al jaren niet meer hebt gelezen… Hierbij geldt maar een regel: het mag niet iets zijn dat je sowieso weg zou gooien, zoals oud papier of plastic. Wees consequent en je ziet de rommelhoop slinken in de loop van het jaar.
3. Grote opruiming houden
Voor sommige mensen werkt het beter om grote opruiming te houden. Begin op zolder en werk naar beneden. Neem een grote vuilniszak en vraag je bij alles af: ga ik dit ooit nog gebruiken? En heeft het sentimentele waarde? Sommige dingen bewaar je al jaren zonder dat je er ooit naar om kijkt. Bewaar wel de dingen waar je meteen blij van wordt als je ze weer eens ziet, zoals oude rapporten. En ook dingen die je kinderen later leuk vinden om te zien. Verder kan de meeste oude rotzooi wel weg.
4. Ongemerkt opruimen
Als er een goede methode is om speelgoed níét weg te gooien, is door het in een doos bij de deur te zetten. Gegarandeerd willen je kinderen precies spelen met datgene wat nu in die doos zit. Wat veel beter werkt, is af en toe wat speelgoed laten ‘verdwijnen’ waar nooit mee gespeeld wordt. En als je kinderen vragen waar dat ene boek of speeltje gebleven is, vertel je dat je het hebt weggedaan. Of je liegt natuurlijk met stalen gezicht dat het vast kwijtgeraakt is, dat kan ook.
5. Stel limieten
Sommige kinderen hebben enorme hoeveelheden knuffels, boeken of ander speelgoed. Je kunt als ouder proberen de enorme toename te voorkomen door een limiet te stellen. Bijvoorbeeld dat het aantal knuffels een paar keer per jaar wordt teruggebracht tot een vast aantal. Dit is vooral handig om te doen vóór en na het rommelmarkt-seizoen. Vooral voor dingen die lastig netjes op te bergen zijn is dit een handige regel.
6. Een groot cadeau
Na feestdagen als verjaardagen en sinterklaas stapelt de hoeveelheid rommel zich op. Dat komt vooral omdat er heel veel kleine cadeautjes worden gegeven. en zeg nu zelf: vijf kleine cadeautjes zijn voor de meeste kinderen leuker dan één groot cadeau. Maar mocht je echt opzien tegen de rommel, dan is dat natuurlijk ook een oplossing. Geef je kinderen gewoon een cadeau en leg ook uit aan anderen (opa’s, oma’s) dat je liever een enkel cadeau hebt dan heel veel kleinere cadeaus.
Soms moet je gewoon speelgoed wegdoen. De ideale tijd is net na sinterklaas, als je kinderen vol enthousiasme hun nieuwe speelgoed uitproberen. Het oude speelgoed is dan een tijdje niet meer zo spannend, dus kun jij het mooi even uitzoeken. Je hoeft niet perse minimalistisch te wonen om een opgeruimd huis te hebben na de feestdagen!