PraktischGezondheidKinderkamerWonen

Opruimen: wat kan weg?

Judith1569 x bekeken

Opruimen is altijd een crime. Maar zeker na de feestmaand heb je waarschijnlijk het gevoel dat je huis uitpuilt van de spullen. Alle sinterklaas- en kerstcadeaus zorgen weer voor extra rommel. En dus is het echt tijd om op te gaan ruimen. Maar hoe doe je dat op een handige manier? Wat kan allemaal weg?

1. Langer dan een jaar niet gebruikt…

Alles wat je langer dan een jaar niet hebt gebruikt kan weg, zeiden ze vroeger. En dat klopt ook wel. Je hebt dan alle seizoenen gehad. Er zijn maar drie redenen om iets te bewaren dat je langer dan een jaar niet hebt gebruikt:

  • Er is een jonger kind (of baby op komst) die de spullen nog kan gebruiken/dragen.
  • Iets heeft emotionele waarde, zoals dierbare herinneringen.
  • Het is echt praktisch, bijvoorbeeld gereedschap.

Verder kun je er vrij veilig van uit gaan dat je het niet nodig hebt als je het al een jaar niet hebt gebruikt.

2. Weggeven aan goede doelen

Vind je opruimen moeilijk? Vaak helpt het als je weet dat je oude spullen niet zomaar worden weggegooid. Bedenk er dus een goed doel voor. Kleding kan naar het Leger des Heils. Speelgoed kan vaak worden gedoneerd aan goede doelen, maar kan ook bij de kringloop worden gebracht. Dat geldt ook voor meubels, die dan nog een goed tweede leven kunnen beginnen. En zijn de spullen zelf echt niet meer bruikbaar, dan kun je nog altijd denken aan recycling.

3. Werken per ruimte en per persoon

Je kunt meestal heel goed werken per ruimte. Begin op de zolder en werk naar beneden. Werk ook per persoon. Zijn je kinderen nog heel klein, dan beslis jij wat er met spullen moet gebeuren. Maar grotere kinderen kun je opdragen hun speelgoed zelf uit te zoeken en te sorteren. Wordt er niet meer mee gespeeld? Dan kan het weg. En uiteraard kan je partner ook een handje helpen door zijn eigen spullen uit te zoeken.

4. Stel limieten

Heeft je kind tientallen knuffels? Stel dan een limiet in en zeg je kind dat het alleen de lievelingsknuffels mag houden. Wees hier streng in en houd je aan de limiet die je stelt. Dit kun je ook voor jezelf doen! Bijvoorbeeld als je teveel boeken hebt, vindt dat je kledingkast wel erg uitpuilt of als je veel te veel van die “handige” bakjes hebt waardoor de keukenkastjes niet meer dicht kunnen. Stel limieten vast en gebruik die om heel streng op te ruimen. Het is de enige manier om echt dingen weg te gooien als je daar niet zo goed in bent.

5. Stel een doel

Opruimen begint vaak heel enthousiast. En dan wordt het een rommeltje, moet je andere dingen doen en voor je het weet stop je er weer mee. Dus is onze laatste tip: stel jezelf een duidelijk doel. En zorg voor een stok achter de deur, een goede motivatie. Nodig bijvoorbeeld een stel goede vrienden uit om over twee weken langs te komen. Of je schoonouders bijvoorbeeld. Dan móét je huis wel netjes opgeruimd zijn als ze komen! Of kies voor een positieve stimulans: als het huis helemaal netjes is gaan jullie als gezin lekker uit eten.

Opruimen kan best lastig zijn. Maar het is goed om dat regelmatig te doen, zeker in de rustige maanden aan het begin van het jaar. Bovendien is het ook belangrijk dat je hiermee het goede voorbeeld geeft aan je kinderen. Ook zij moeten leren dat je niet zomaar alles kunt bewaren. En ja, waarschijnlijk zoek je een week later iets dat je hebt weggegooid. So be it, want je hebt ook heel veel dingen weggegooid die je nooit meer nodig zult hebben.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer