PraktischCadeausTuin

Origineel cadeau in de winter? Een tuinplant!

Judith1362 x bekeken

De winter is de periode waarin de meeste cadeautjes worden gegeven. Sinterklaas en kerst zijn natuurlijk geliefde feestdagen. Maar ook in de winter zijn mensen jarig en moet je dus verjaardagscadeaus bedenken. Heb jij even geen inspiratie voor een leuk cadeau in de wintermaanden? Ga voor een tuinplant!

Tuinplanten verplaatsen in de winter

Misschien denk je dat het voorjaar de beste tijd is om planten te verplaatsen. Daarom richten veel mensen in het voorjaar hun tuin opnieuw in. Toch is dat eigenlijk juist de slechtste tijd om planten te verplaatsen. De plant is ‘wakker’ en is enorm zijn best aan het doen om weer blad te maken, bloemen te ontwikkelen en te groeien. Als hij dan ineens wordt verplaatst, kost het soms meer dan een jaar voor de plant om weer helemaal bij te trekken.

De winter is juist een veel betere tijd om tuinplanten te verplaatsen. De planten (en bomen ook!) zijn dan in een soort winterslaap. Het sap stroomt trager en de plant merkt weinig van de kou. Een voordeel is dat de plant ook weinig merkt van verandering van de grond. Je kunt de plant of boom daarom het beste verplaatsen in de winter. Het mag alleen niet vriezen tijdens het verplaatsen, want als de grond te koud is kunnen de wortels door de kou afsterven. Maar zolang de vorst nog niet (of niet meer) in de grond zit, kun je dus in de wintermaanden de tuinplanten verplaatsen.

Waar moet je op letten?

Tuinplanten zien er in de winter niet zo mooi uit. Maar soms zie je in tuincentra toch vrijwel alle planten volop in bloei staan. Staat een plant in bloei? Check dan online of het wel de juiste tijdsperiode voor de plant is om te bloeien. Zo niet, dan is hij opgegroeid in een kas en is hij kwetsbaar voor het koude weer. Een plant die in winterslaap is, is meestal kaal en ziet er dood uit. Toch kan hij dan in het voorjaar weer prachtig gaan uitlopen. Misschien is het nu nog niet echt een prachtig verjaardagscadeau, maar dat wordt het in de toekomst dus zeker wel!

Een tuinplant als cadeau

Een tuinplant kan een heel mooi cadeau zijn tijdens de koude maanden. Maar zo’n plant ziet er meestal niet op zijn best uit. De meeste planten zien er kaal, lelijk of treurig uit. Het is daarom leuk om even een filmpje of een reeks foto’s te zoeken van de plant in het voorjaar of de zomer. Zo heeft de ontvanger een beetje meer gevoel bij het cadeau dat hij/zij krijgt. Verder is het altijd leuk om ook wat winterbloeiers te geven, zoals krokussen, sneeuwklokjes of narcissen.

Tuinplanten zien er in de winter meestal niet op hun best uit, hoewel er ook prachtige winterbloeiers zijn. Het is echter wel de beste tijd om een tuinplant te planten. Zolang de grond nog niet bevroren is, of als de laatste vorst voorbij is, kun je tuinplanten in de tuin zetten. Ze slaan dan meteen in het eerste seizoen aan en kunnen goede wortels vormen, waardoor je meteen plezier hebt van een prachtige nieuwe plant in de tuin. Ideaal als cadeau in de winter dus!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer