Natuurlijk wil jij het lieft gezellig met de hele familie oud en nieuw vieren. Maar wat als je net een kindje hebt gekregen? Kun je je kleintje overal mee naartoe nemen? Wordt hij niet bang van het geluid van vuurwerk? Ook wat meer ervaren moeders zitten vaak met de handen in het haar. Wat doe je als jouw kleintje eigenlijk keurig op tijd in bed hoort te liggen? En vanaf wanneer laat je je kleine kind oud en nieuw meevieren? Oud en nieuw met kleine kinderen is lang niet altijd gemakkelijk. Hier vind je 8 praktische tips voor het vieren van oud en nieuw.
Tip 1: probeer thuis te blijven
Als je zelf in Groningen woont, snap je wel dat het niet heel handig is om bij goede vrienden in Utrecht oud en nieuw te vieren, om dan dezelfde nacht nog naar huis te rijden. Maar voor kleine kinderen is het eigenlijk het best om gewoon thuis te blijven met oudjaar. Zo is je kleintje in de vertrouwde omgeving, kan hij slapen in zijn eigen bedje en hoeft er niet nog om twee uur ‘s nachts mee rondgesjouwd te worden. De dag is al onrustig genoeg!
Tip 2: blijf kalm
Heel cliché, maar ook helemaal waar! Als jij elke keer als de feestdagen eraan komen als een Duracell-konijn door het huis heen vliegt en helemaal in de stress zit, voelt je kindje dat aan. Niet voor niets zien veel ouders als een berg op tegen de feestdagen: hun kinderen zijn vaak onrustiger en vragen meer aandacht. En dat terwijl je het toch al druk hebt! Probeer dus kalm te blijven, plan niet teveel in en heb geduld met je kinderen. Zij voelen dat jij druk bent en krijgen daar zelf spanning van.
Tip 3: middagdutje
Je weet dat de kans vrij groot is dat je kindje ‘s nachts wakker zal schrikken van het vuurwerk. In bepaalde regio’s wordt ook veel carbid geschoten. Dan kun je zeker zijn dat je baby of klein kindje wakker schrikt van de harde knallen. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een stevig middagdutje op oudjaar! Ongeacht of er visite is, of wat verder je plannen zijn: gun je kindje die middag rust en probeer hem goed te laten slapen. Wil hij niet slapen? Heb dan geduld en zing liedjes voor hem of lees een verhaaltje voor.
Tip 4: wat geef je je kind te eten?
Het is natuurlijk een bijzondere dag. Veel moeders gaan dan ook helemaal los met een uitgebreid diner, oliebollen, appelflappen en allerlei extra hapjes. Gezellig natuurlijk, maar voor kleine kinderen geen goed idee. Vooral oliebollen kunnen best zwaar op een klein maagje liggen. Let er dus goed op dat je kleintje niet teveel vette hapjes eet. Anders is de kans groot dat je kindje niet alleen onrustig is door het vuurwerk en jouw gestress, maar ook nog eens doordat hij last heeft van zijn darmpjes.
Tip 5: maak een knus nestje
Kinderen die onrustig worden van vuurwerk kunnen worden gekalmeerd door ze in een lekker eigen ‘nestje’ te laten slapen. Voor een kleine baby betekend dat een knusse wieg, warm dekentje, knuffelbeestje of een zacht speeltje. Voor een wat groter kind maak je een lekker knus hoekje met wat kussens en ook daar gaat natuurlijk de lievelingsknuffel in. Hoe knusser en vertrouwder de slaapplek is, hoe rustiger je kindje oudjaar meemaakt. Overigens helpt het ook vaak als je de hele dag een trui aandoet en die trui vervolgens bij je kindje in bed stopt. De vertrouwde geur werkt kalmerend.
Tip 6: hou kinderen jonger dan 4 jaar niet wakker
Sommige mensen willen dolgraag samen met hun kleine kroost het nieuwe jaar in. Leuk voor de volwassenen natuurlijk, maar voor kleine kindjes meestal niet! Zij zijn (als het goed is) gewend om rond deze tijd te slapen. En dat horen ze eigenlijk ook nu te doen. Is jouw kindje toevallig wakker door het vuurwerk, dan kun je natuurlijk wel knuffelend het nieuwe jaar in. Maar zo niet: laat je kindje dan zijn gewone ritme volgen en hem de hele nacht doorslapen als dat lukt! Voor hem is het helemaal niet leuk om midden in de nacht wakker gemaakt te worden. En zo’n klein kindje kan ook nog niet tot zo laat opblijven natuurlijk.
Tip 7: nachtlampje
Vuurwerk is niet alleen eng door geluiden, maar ook door de felle flitsen. Laat daarom al een paar nachten van tevoren een nachtlampje branden, zodat je kindje went aan dat licht. Het licht zorgt ervoor dat de flitsen van het vuurwerk een stuk minder fel lijken – en dus ook minder eng zijn. Bovendien kan het een geruststellend effect op je kindje hebben als hij ineens wakker schrikt.
Tip 8: Nieuwjaarsdag, rustdag
Je hebt vast de neiging op om nieuwjaarsdag rond te gaan reizen om familie en vrienden gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar vergeet niet dat jouw kleine kindje waarschijnlijk geen rustige nacht heeft doorgeslapen. Dus is het beter om lekker rustig aan te doen en thuis te blijven. Je familie snapt het heus wel als jij een dagje later bij iedereen langs gaat, of dat je alleen komt en je partner thuislaat met de kids. Je kunt ook familie bij je thuis uitnodigen en je kindje in zijn eigen bedje laten slapen – beter dan al dat gesjouw!
Zeker als je nog maar pas moeder bent geworden en het is de eerste keer dat jouw baby de feestdagen meemaakt, staat de familie te trappelen om daarvan te genieten. De kerstkleertjes met ‘baby’s first christmas’ vliegen de winkels uit en natuurlijk is het ook super schattig. Maar wat je zeker niet mag vergeten, is dat de feestdagen erg vermoeiend kunnen zijn voor zo’n kleintje. Neem dus zeker tussendoor je rust! Denk vooral aan de behoeften van jouw kindje – en als dat betekent dat je beter even kunt overslaan, dan zij dat maar zo.