Is jouw kind ’s nachts nog niet zindelijk? Dan zul je het snel zat zijn om telkens weer het complete bed van je kind te moeten verschonen. Zeker als dat midden in de nacht moet is het geen pretje. Het liefst van al wil je dat je kind zo snel mogelijk zindelijk wordt. Daarom is er de plaswekker. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
Sensors in het ondergoed
Het systeem van de plaswekker begint met sensors in het ondergoed. Daarom krijg je als je een plaswekker koopt ook altijd enkele onderbroeken, boxershorts of slips erbij. In dit ondergoed zitten enkele sensors die gevoelig zijn voor vocht. Een plas komt namelijk niet ineens: vaak verliest je kind al enkele druppels vocht voordat er echt geplast wordt.
De ontvanger en wekker
De sensors staan draadloos in verbinding met een ontvanger. Deze moet dicht bij het bed blijven staan, want het signaal is zwak. De ontvanger springt aan op het moment dat de sensors vocht detecteren. Automatisch gaat er een wekker af die je kind wakker maakt. Dit kan een gewoon piepend signaal zijn, maar veel plaswekkers geven geluiden die je zelf kunt instellen.
Betere plaswekkers: de app
Goede plaswekkers, zoals die van Dryly, zijn ook verbonden met een app. Op het moment dat bij je kind de wekker aan gaat, krijgt jouw telefoon ook een signaal. Zo wordt jij wakker en kun je je kind helpen. Bedplassers zijn vaak diepe slapers, die ook niet snel wakker worden van een wekker. Het is dus goed als jij je kind wakker kunt maken. Na een tijdje trainen zal je kind steeds gemakkelijker uit zichzelf wakker worden.
Ongelukjes afleren met geduld
In het begin is de kans groot dat er nog weleens een ongelukje gebeurt. Je kind leert echter niet alleen om wakker te worden van de wekker. Het mooie van de plaswekker is dat je kind al wakker wordt gemaakt net vóórdat er geplast wordt. Zo leert je kind het gevoel ‘ik moet plassen’ te koppelen aan ‘wakker worden’. In een aantal weken zal het aantal ongelukjes afnemen en zal je kind steeds beter leren om uit zichzelf al op tijd wakker te worden van het gevoel van de volle blaas.
Een goede plaswekker vinden
Er zijn diverse plaswekkers te vinden. Toch zijn ze lang niet allemaal even goed. Veel plaswekkers zien eruit als medische apparatuur, wat kinderen totaal niet aanspreekt. Dat is zonde, want een aansprekend uiterlijk kan zeker bijdragen aan snelle zindelijkheid. De plaswekker van Dryly is vermomd als een schattige knuffel. Daarnaast zijn er diverse plaswekkers die slecht werken of waarvan de sensors al snel minder goed reageren. Vaak is de kwaliteit ook gerelateerd aan de prijs: hoe goedkoper de plaswekker met ondergoed, hoe minder de kwaliteit is.
Overdag zindelijk worden is vaak eenvoudiger dan ’s nachts. Een plaswekker kan heel goed helpen om ’s nachts zindelijk te worden. Vaak is bedplassen heel frustrerend voor zowel ouders als kind. Het is natuurlijk super fijn als je je nachtrust weer terugkrijgt. Met een goede plaswekker zijn de meeste kinderen in 6-10 weken ook ’s nachts zindelijk. Het is dus zeker het proberen waard.