Praktisch

Proeftoetsen voor de CITO: hoe zit dat?

Judith1229 x bekeken

Steeds meer scholen voeren extra toetsen in voor de kinderen. Sommige scholen doen een oefen-CITO toets in groep 7. Andere scholen beginnen hier al mee in groep 5 of 6. Maar hoe zit dat eigenlijk? Welk soort adviezen komt hieruit? En wat gebeurt er als het resultaat niet zo goed is als je hoopt?

Entree toetsen

Een proeftoets wordt ook wel een entree toets genoemd. Deze toets wordt verspreid over een aantal dagen afgenomen. In de lagere groepen hoeven kinderen er niet speciaal voor te leren. Het is alleen een soort test om te zien wat het niveau is op gebied van taal, rekenen enzovoorts. Entree toetsen zijn vooral handig als indicatie en als advies om op bepaalde gebieden te focussen. Misschien blijkt dat jouw kind wat extra hulp nodig heeft op bepaalde vlakken.

Het resultaat: telt het mee?

Het resultaat van de entree toetsen wordt wel meegenomen bij het bepalen van het studiekeuze advies. Maar dat is natuurlijk niet het enige waarop het advies wordt gebaseerd. Naast de oefentoets telt de ‘echte’ CITO toets natuurlijk wat zwaarder mee. En ook het leerlingvolgprogramma, waarmee leraren de kinderen volgen, telt mee. De oefentoets is een goede controle. Stel je voor dat jouw kind erg zenuwachtig is voor de CITO en daardoor lager scoort. Als er wel goed is gescoord op de andere toetsen, zal dat ook meegenomen worden in het advies.

Waarom entree toetsen?

Entree toetsen zijn ingevoerd met verschillende redenen. Enkele daarvan:

  • Je kunt faalangst al vrij vroeg ontdekken
  • Je hebt een beter beeld van het niveau van de kinderen
  • Je kunt zien of er een stijgende lijn in zit bij kinderen
  • Het helpt bij het geven van het studiekeuze advies

Sommige basisscholen doen nog niet mee aan de entree toetsen. Je ziet dit vooral veel in de Randstad. In landelijke gebieden is dit minder gebruikelijk. Op zich is het ook niet verplicht. Wel heeft elke basisschool traditioneel een oefentoets van de CITO die eerst gemaakt wordt, meestal in groep 7. Zo zijn de kinderen voorbereid en weten ze welk soort vragen ze kunnen verwachten.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer