ReizenVakantie

Reizen tijdens de zwangerschap

Judith2591 x bekeken

Veel vrouwen vragen zich af of je wel kunt reizen tijdens de zwangerschap. Hoe zit het met lange autovakanties? Is het niet slecht voor je kindje als je tijdens de zwangerschap veel reist? En tot wanneer mag je eigenlijk nog vliegen? Of je nu gaat reizen voor je werk of dat je zwanger op vakantie wilt: reizen tijdens de zwangerschap kan veel vragen oproepen. Wij proberen er hier enkele te beantwoorden.

Autorijden tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap mag je gewoon auto blijven rijden, mits je het niet te bont maakt. In de eerste twee trimesters van de zwangerschap zal het kindje nog niets merken van het rijden, omdat het in het vruchtwater rondzwemt. Echter, in het derde trimester raakt de ruimte in de buik beperkt en kan de baby dus meer voelen van de trillingen tijdens het rijden. In dit trimester mag je nog steeds rijden, maar wordt aangeraden om geen lange periodes achter elkaar te rijden. Probeer in elk geval elke twee uren een pauze te houden en rij niet langer dan 6 uur op een dag als dat niet perse hoeft. Een autovakantie wordt vanaf de 33e week afgeraden, omdat je dan gedurende meerdere dagen lange periodes in de auto zit. Maar zeg nou zelf: als je elk halfuur moet plassen is dat ook niet zo handig, toch?

vliegen-tijdens-zwangerschap

Vliegen tijdens de zwangerschap

Vliegen mag je tijdens de zwangerschap gewoon blijven doen. Het kindje heeft geen last van de drukverschillen, aangezien jouw lichaam dat opvangt. Zeker wanneer je zwanger op vakantie gaat, mag je best met het vliegtuig heen en weer! Echter, de meeste vliegmaatschappijen laten vrouwen vanaf een bepaalde zwangerschapsduur niet meer vliegen. Dit varieert van 34 tot 36 weken. Dit is om te voorkomen dat een bevalling in de lucht begint en het vliegtuig daarom eerder moet landen. Overigens is reizen in de laatste weken van de zwangerschap meestal ook minder comfortabel, dus is het ook wel lekker om thuis te blijven.

De “baby moon”

Dit verschijnsel is overgekomen vanuit Amerika, waar steeds meer echtparen op ‘baby moon’ gaan. Het is een soort huwelijksreis, maar dan een soort ‘laatste vakantie zonder baby’. Je geniet vooral van elkaar en van de zwangerschap, zonder dat er kindertjes zijn die aandacht moeten krijgen. Want reken maar: als de kleine er is, is een vakantie voor jou hard werken! De baby moon kan natuurlijk lekker dichtbij, maar er is geen reden waarom je niet op vliegvakantie zou kunnen. Kies een mooie, romantische locatie en geniet van deze laatste momenten met zijn tweetjes. Ben je samen zwanger met een vriendin of je zus, dan kunnen jullie natuurlijk ook met zijn vieren een fantastische baby moon plannen!

zwanger-baby-moon

Aandachtspuntjes

Reizen tijdens de zwangerschap levert vrijwel nooit problemen op. Er zijn echter wel wat aandachtspuntjes. Allereerst: neem overal waar je heengaat de kaart van de verloskundige mee! Mocht je ergens een probleem hebben, dan staan daarop al je gegevens, bloedgroep, bloeddruk enzovoorts. Verder is het, als je nog niet zo lang zwanger bent, belangrijk om dit ergens duidelijk op te schrijven. Bijvoorbeeld een briefje in je portemonnee met daarop in grote letters: “I am pregnant!”. Mocht er iets gebeuren en jij bent niet aanspreekbaar, dan zullen ze meteen in je portemonnee zoeken naar je gegevens. Het is dan praktisch als ze weten dat je zwanger bent.

Vliegen, varen, autorijden… eigenlijk mag je alles gewoon lekker blijven doen tijdens de zwangerschap. In de laatste paar weken moet je wat rustiger aan doen, maar dat doe je waarschijnlijk vanzelf al… Dat rondsjouwen met een zware buik gaat je tenslotte niet in de koude kleren zitten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer