ReizenVakantieVakantie & Uitjes

Rondreis met kinderen door Europa

Judith1 comment4379 x bekeken

Veel (jonge) ouders vragen zich af of een lange rondreis met kinderen door Europa nou wel echt zo handig is. Toch is het juist ontzettend leuk om met kinderen op reis te gaan. En of het nu gaat om een baby, een peuter of een kleuter: er is geen enkele reden om níét op rondreis te gaan. Omdat het voor veel ouders lastig is te bepalen of dit wel of niet iets is wat zij willen, geven we hier 5 handige tips voor een rondreis met kinderen door Europa.

Tip 1: welk vervoermiddel kies je op rondreis door Europa?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is de vraag: hoe wil je gaan reizen. Wil je graag een lange autorit door Europa maken, of kies je liever voor een vliegreis met lange pauzes? Het hangt hiervan af waar je heen gaat, hoe je dit plant en hoeveel bagage je mee kunt nemen. Kies je voor een vliegvakantie met meerdere tussenstops, dan heb je relatief korte reistijden en lange pauzes daartussen om je te ontspannen met je kinderen op de nieuwe bestemming. Anderzijds geeft een autovakantie je meer vrijheid en meer ruimte voor bagage, waardoor je ook meer van de omgeving kunt zien. Een autovakantie heeft als nadeel dat vooral kleine kinderen moeite kunnen hebben met de lange reistijden.

Rondreis kids vliegtuig

Tip 2: bagage die je nodig hebt voor de kinderen

Welk vervoermiddel je ook kiest, je moet erop bedacht zijn dat je niet teveel kunt meenemen op reis. Daarom is het verstandig te kiezen voor een bepaalde regio van Europa, waar het klimaat ongeveer vergelijkbaar is. Dan hoef je niet zowel zomer- en winterkleding voor elk gezinslid mee te nemen. Zorg dat je voor iedereen genoeg bij je hebt, maar bedenk ook dat je op een lange rondreis met kinderen door Europa ook onderweg kunt wassen en strijken. Je kunt onmogelijk genoeg schone kleren meenemen om een baby of peuter vier weken lang schoon te houden zonder te wassen. Vergeet vooral niet om wat ruimte in de bagage over te laten voor favoriet speelgoed en de favoriete knuffel – dit zal je veel tranen besparen.

Rondreis kids bagage

Tip 3: hoe plan je de rondreis met kinderen door Europa?

Je kunt een rondreis met kinderen door Europa in principe op drie verschillende manieren plannen. De eerste methode is een geheel verzorgde reis door een reisbureau. Het reisbureau geeft je tips over wat je mee kunt nemen en zorgt ervoor dat overal de accommodaties goed zijn verzorgd. Het beperkt echter wel je vrijheid, want vaak kun je dan alleen kiezen voor bepaalde toeristische routes door Europa. Een tweede methode wordt ‘point to point planning’ genoemd. Dit houdt in dat je zelf je reis samenstelt uit losse delen die je zelf regelt. Zo regel je verschillende hotels en vluchten en bepaal je zelf de route die je uitstippelt. Je hebt meer vrijheid, maar bent nog steeds verzekerd van goede verblijfplaatsen onderweg. Een derde methode, die vooral bij het reizen met kleine kinderen wordt afgeraden, is reizen op de gok. Gewoon in de auto stappen en vertrekken, om vanzelf te zien waar je terecht komt. Dit maakt niet alleen het plannen onmogelijk, maar ook het inpakken van bagage wordt er flink lastiger door.

Rondreis kids plannen

Tip 4: kindvriendelijke tussenstops

Vooral met kleine kinderen heb je bepaalde accommodaties nodig tijdens de tussenstops. Zo is het een ware uitkomst voor ouders als er voldoende speelgelegenheid is en bij voorkeur ook een animatieteam dat kinderen bezighoudt. Tenslotte wil je ook best eens wat tijd doorbrengen met alleen je partner, toch? Bovendien moet je niet vergeten dat de kinderen tijdens het reizen weinig ruimte hebben in vliegtuig of auto. Ze moeten dus voldoende tijd tussendoor krijgen om zich uit te kunnen leven en hun energie weer wat kwijt te raken. Baby’s moeten vaak ook even wennen aan een nieuwe plaats, dus kun je vooral met kleine kinderen beter zorgen dat je op elke locatie minimaal 4 dagen bent voordat je weer doorreist.

Rondreis kids speeltuin

Tip 5: probeer niet teveel in één keer

De laatste tip die we meegeven, maar zeker niet de minst belangrijke: probeer niet teveel in één keer. Tijdens een rondreis met kinderen door Europa is het niet haalbaar om alle landen en alle bezienswaardigheden te gaan bewonderen. Kies een aantal plaatsen uit waar je heen wilt en bepaal aan de hand daarvan je reis. Bedenk van tevoren goed dat je niet alleen tijd kwijt bent met reizen, maar dat je op vrijwel elke locatie ook even een dag pauze inplant tussen alle bezichtigingen door. Anders zul je ontdekken dat je volledig uitgeput weer thuiskomt van deze ‘ontspannen’ vakantie.

Rondreis kids relaxen

Op onze pagina ‘reizen met kinderen‘ vind je allerlei reizen en trips die je met kinderen in Europa kunt doen. Er is geen enkele reden om hier niet met volle teugen van te genieten, mits je goed ben voorbereid. Vooral wanneer je als ouders goed kunt samenwerken en de taken eerlijk verdeelt, zul je zien dat er niets staat tussen jouw gezin en een heerlijke ontspannen vakantie. Nog een laatste punt van advies: zorg dat je je nooit hoeft te haasten! Anders kom je thuis met zo’n vakantiestress dat je binnen twee weken alweer toe bent aan vakantie…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Je kunt ook lekker naar Zuid-Europa vliegen, naar een mooi eiland of een mooie zuidelijke regio en dan kiezen voor een verblijf met autohuur en gewoon dagjes op pad gaan en toch heel veel zien. Het is meestal wel fijn om één vaste basisplaats te hebben. Je kunt met oudere kinderen om de dag weg gaan of als je kinderen nog slaapjes nodig hebben en dat onderweg niet lukt gewoon ochtendjes weg.

Reageer