Samen koekjes bakken met je kinderen is ontzettend leuk. Samen prutsen met een deeg en vervolgens zien hoe de koekjes worden opgesmikkeld is geweldig. Maar hoe doe je dat op een praktische manier en wat kun je verwachten van je kind? Dit is een handig recept mét handige tips voor het koekjes bakken met je kind!
1. Het recept
Er zijn natuurlijk heel veel koekjes recepten. Het handigst is te kiezen voor een ‘droog deeg’, dat wil zeggen: zonder eieren of melk. Zelf kies ik meestal voor zandkoekjes, want die zijn erg simpel en toch heel lekker. Het recept:
- 100 gram suiker
- 150 gram boter
- 200 gram bloem
Of een veelvoud daarvan als je meer koekjes wilt bakken. Het is dus een super simpel recept. Het deeg maak je door gewoon alles bij elkaar in een mengkom te doen en goed te kneden. Bakken doe je in een oven op 160 graden in 10-12 minuten (afhankelijk van de dikte van de koekjes).
2. Wat kan vanaf welke leeftijd?
Kleine kinderen kunnen nog geen deeg kneden. Bij dit deeg moet er stevig gekneed worden, al is het niet moeilijk. De meeste kinderen hebben pas de spierkracht hiervoor vanaf ongeveer 6 jaar. Ze doen er natuurlijk wel wat langer over dan volwassenen en misschien moet je nog een beetje helpen. Spelen met het deeg, vormpjes uitsteken of zelf vormen bedenken kunnen kinderen al vanaf 1,5-2 jaar.
3. Voordeel: dit deeg kun je rauw eten
Omdat er geen eieren in dit deeg zitten, is het helemaal geen probleem als je kind alvast lekker wat opsmikkelt. Wel moet je opletten dat je er niet teveel van eet, want dan kun je buikpijn krijgen. Maar het is dus lekker om af en toe een bolletje deeg op te eten en het is geen risico voor de gezondheid zoals dat wel geldt bij degen met rauwe eieren.
4. Gebruik wat extra bloem
Het liefst maak je het deeg van boter die uit de koelkast komt. Door snel te kneden met koele handen maak je al snel een stevig deeg. Naarmate het deeg warmer wordt, wordt het plakkeriger door de boter die erin zit. Het plakt dan aan je vingers en aan de tafel of je werkblad. Een beetje bloem op het oppervlak helpt om te voorkomen dat het deeg blijft plakken.
5. Samen spelen, samen opruimen
We hadden vroeger een ijzeren regel: je mag best koekjes bakken, maar je ruimt ook zelf weer op. Opruimen is bij dit deeg eenvoudig. Gebruik de stofzuiger of een veger om de losse ingrediënten weg te halen. Vervolgens maak je met een doek de oppervlakken weer schoon. Doordat het een droog deeg is, is de boel ook snel weer opgeruimd.
Samen koekjes bakken is erg leuk. Het geeft veel plezier en natuurlijk ook veel voldoening als de koekjes zijn gelukt. Veel kinderen vinden het leuk om te blijven kijken bij het bakken. Dan is het een voordeel dat zandkoekjes maar ongeveer 10 minuutjes in de oven hoeven. De koekjes koelen snel af, dus ongeveer tien minuten na het bakken kun je al proeven of ze goed zijn gelukt.