UitjesFunVakantie & Uitjes

Samen vissen met je kinderen

Mamasopinternet2986 x bekeken
vissen met kinderen

Vissen is voor veel kinderen heel leuk en bijzonder. Je hebt het waarschijnlijk vroeger ook weleens gedaan. In de meeste open wateren in Nederland komen visjes voor. Van kleine stekelbaarsjes in de dorpsvijver tot flinke snoeken in de rivieren. Lijkt het jou leuk om eens te gaan vissen met je kinderen? Dit moet je weten!

Het aas

Om te vissen heb je natuurlijk aas nodig. Wil je het ‘echt’ doen, dan ga je op zoek naar wormen. Die vind je meestal bij vochtig weer hoog in de grond. Een stukje tuin omspitten of wat tegels optillen geeft meestal al goed resultaat. Bij droger weer zitten de wormen wat lager en als het koud is, zitten ze erg diep in de grond. Vind jij wormen heel vies en weiger je ze aan een haakje te doen? Dan kun je het volgende proberen:

  • Kant en klaar visaas van de dierenwinkel
  • Kneed wat brood totdat het een bal vormt. Maak hier kleine balletjes van en gebruik dat als aas.

De hengel

Bij vissen hoort ook een hengel. Maar wat voor een? Als je eenmalig gaat vissen, is een simpel hengeltje voldoende. Je kunt er zelfs zelf één maken van een stok en een stuk visdraad. Maar meestal is een gewone goedkope hengel voor kinderen een stuk makkelijker. Onthoud: een goedkope hengel is prima voor af en toe een keer wat kleine visjes vangen, maar is niet geschikt om echt sportief te hengelen.

De juiste kleren

Bij het vissen zit je vlak bij het water. Als je verstandig bent, ga je eerst stevige regenlaarzen kopen voor het vissen. Je houdt dan tenminste droge voeten, ook als je door de modder moet lopen. Een stevige jas die gemakkelijk schoon te maken is, is ook erg fijn. Kies vooral voor kleren die vies mogen worden, want als je gaat vissen met je kinderen kom je waarschijnlijk niet schoon thuis.

Accessoires meenemen

Wat moet je verder zoal meenemen? Deze spulletjes zijn best handig als je gaat vissen:

  • Een emmer voor de gevangen vis
  • Een stoeltje als je liever niet op de grond zit
  • Eten en drinken

Natuurlijk kun je verder nog veel meer spullen meenemen, maar in principe is dit genoeg voor een simpel vistochtje.

Hoe gaat het met de vis?

Een vis die in het aas hapt, komt vast te zitten aan het haakje. Je moet van tevoren bepalen of je het wel aandurft om de vis los te maken. Onthoud dat het veel vervelender is voor de vis om vast te blijven zitten. Met een snelle draai kun je de haak uit de bek van de vis halen. Vervolgens heb je de keus: de vis bewaren in een emmer water of hem meteen teruggooien. Vis uit zoet water in Nederland is meestal niet eetbaar, of in elk geval niet lekker. Je moet hier ook mee oppassen, want soms kunnen vissen slecht voor je zijn door de vervuiling van het water waarin ze zwemmen. Eet ze dus liever niet op!

Samen vissen met je kinderen is een bijzondere ervaring. De meeste ouders ontdekken dat het niet eens gaat om het vangen van de vis, maar om de quality time. Het is een leuke activiteit, lekker simpel en lekker goedkoop. Bovendien zijn jullie samen buiten bezig, dus het is nog gezond ook. Ga jij samen vissen met je kinderen? Nu weet je hoe het moet en wat je nodig hebt! En ben jij eigenlijk wat bang van het idee om te moeten prutsen met een glibberig visje? Dan is een leuke herfstwandeling misschien een beter alternatief.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer