Praktisch

Samen zwanger met vriendin of familielid

Judith3315 x bekeken

Je zit in spanning te wachten op het moment dat je eindelijk aan anderen kunt vertellen dat je zwanger bent. In gedachten ben je er al helemaal klaar voor, je kiest het juiste moment, je vertelt het aan je beste vriendin, aan je zus of schoonzus en… dan blijkt die ander ook zwanger te zijn! Wanneer je samen zwanger bent met andere vrouwen in je omgeving, leidt dat tot een heel vreemde situatie. Sommige dames zijn er super blij mee, anderen vinden het juist heel wat minder leuk. Je bent samen zwanger met een vriendin of familielid: wat kun je verwachten? Welke vragen en gedachten komen (soms ongevraagd) bovendrijven?

samen zwanger(1)

1. Kwaaltjes samen delen

Inderdaad kun je als je samen zwanger bent heerlijk al je kwaaltjes delen met de ander. Zeker als je in hetzelfde trimester zit, kun je alles delen. Van harde buiken tot bandenpijn en van slapeloze nachten tot bloedarmoede. Toch werkt dit alleen als jullie band zo goed is dat jullie elkaar de ruimte gunnen. Het is voor jou niet leuk als je voortdurend berichtjes krijgt over haar kwaaltjes en dat geldt ook andersom. Neem af en toe de tijd om lekker tegen elkaar te klagen – maar gebruik de rest van de tijd om over de mooie kanten van het zwanger zijn te kletsen!

2. “Wat als het misgaat?”

Natuurlijk vind je het heel fijn dat jouw vriendin, zus, schoonzus of collega ook tegelijk zwanger is. Toch kan dit leiden tot een vervelende vraag: hoe ga je met elkaar om als het bij één van jullie misgaat? Je zit samen op je roze wolk, maar hoe ga je verder als bij één van de twee de roze wolk verdwijnt in een zwart gat? Soms kan dit mensen uit elkaar drijven, maar zoals bij elk verlies kan het ook mensen dichter naar elkaar toe brengen. Dit hangt voor een groot gedeelte samen met hoe jullie band is.

3. Samen shoppen

Zeker wanneer je niet ver bij elkaar vandaan woont, kun je nu lekker samen gaan shoppen voor de kleine. Niet alleen is dat veel gezelliger, maar ook kom je meestal op plaatsen waar je in je eentje niet zomaar zou komen. Zij kent plekken die jij niet kent en vice versa. Jullie hebben beiden een checklist met babyspullen nodig, zodat jullie geen dingen vergeten bij de voorbereiding. Ben je samen zwanger met je vriendin, dan kunnen jullie er nu achter komen dat jullie smaken of ideeën behoorlijk uit elkaar kunnen lopen. Ongeacht of dit wel of niet het geval is: jullie zullen elkaar in deze periode heel wat beter leren kennen.

4. “Wat als we ruzie krijgen?”

Jullie zijn beiden afgeladen met hormonen. Die hormonen kunnen relaties nog weleens in de war gooien. Waar jouw man na een bitse opmerking denkt ‘ach, ze is zwanger’, zal jouw zwangere vriendin, zus of schoonzus zich misschien sneller aangesproken of beledigd voelen. Daarom is het helemaal niet gek dat je soms eens ruzie krijgt in deze periode. Probeer dit altijd te relativeren: tot een jaar na de zwangerschap zitten jullie beide met hormonen die je parten spelen. Heb geduld met elkaar en probeer zaken gewoon op een later tijdstip uit te praten.

5. Samen plannen

Een van de grote voordelen van samen zwanger zijn, is dat jullie allerlei dingen samen kunnen bespreken. Wil je in een ziekenhuis bevallen of thuis? Wil je wel of geen borstvoeding geven? Welke dingen vind je wel leuk en welke vooral niet? Deze dingen kun je lekker met elkaar bepraten, tot in het oneindige. Want waar niet-zwangeren meestal na een paar keer al schoon genoeg hebben van het onderwerp, blijft het voor jullie spannend en actueel om erover door te gaan.

6. Samen zwanger zijn is gezond!

Onderzoek heeft uitgewezen dat dames die zwanger zijn in groepen, dus met tegelijk met anderen, een gezondere zwangerschap doorlopen. Ook krijgen zij minder last van complicaties tijdens en na de bevalling. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je lekker ontspannen bent als je het er samen over kunt hebben. Je kunt jouw kwaaltjes beter relativeren (tenslotte is het bij iemand anders vast erger), je krijgt steun van de ander en zo help je elkaar door moeilijkere tijden heen.

7. En na de bevalling…

Na de bevalling zijn er twee scenario’s die vaak voorkomen. Het ene scenario is dat blijkt dat jullie het absoluut niet met elkaar eens kunnen worden over een aantal essentiële punten in de opvoeding. Dit kan jullie uit elkaar drijven. Echter, zoals al eerder gezegd: hou ook rekening met de gierende hormonen bij jezelf en de ander! Ben je samen bevallen, dan kun je ook juist heel dicht naar elkaar toegegroeid zijn. Kinderen van dezelfde leeftijd binden jullie nog meer aan elkaar. Niet alleen kun je samen gaan shoppen voor kleertjes etc., maar vaak worden jullie kinderen ook goede vrienden met elkaar en blijft de band tussen jullie families bestaan.

Samen zwanger zijn geeft een mengelmoes van positieve en negatieve gedachten en gevoelens. Waar de één dit ziet als een ware nachtmerrie, vindt de ander het juist helemaal fantastisch. Dit is een ideale kans om de band tussen jullie te versterken, door samen leuke dingen te doen ter voorbereiding op de bevalling.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer