PraktischGezondheidKidsKinderen

Wat doe je met een schreeuwende kleuter in de supermarkt?

Judith2143 x bekeken

Daar sta je dan. Je kleuter ligt weer eens dwars. En niet zo’n beetje ook. Hij ligt krijsend midden in het gangpad. Jij staat erbij met een knalrood hoofd. Tsja… wat doe je dan? Er is een makkelijke oplossing – geef het kind wat hij wil. Op de korte termijn een goed idee, want zo kom jij zonder al teveel gedoe de winkel uit. Tegelijkertijd weet je dat het op de lange termijn alleen maar meer problemen zal opleveren als je dat doet. Wat doe jij met een schreeuwende kleuter in de supermarkt?

Waarom schreeuwt je kind?

Een kind dat in de supermarkt heibel maakt, wordt meestal gehinderd in iets wat hij wil. Hij wil bijvoorbeeld een snoepje of iets anders wat hij niet mag. Veel moeders denken dat hun kind met opzet zo tekeer gaat. Maar meestal is dit helemaal niet zo. Kleine kinderen hebben nog weinig controle over hun emoties. Peuters en kleuters hebben er vaak veel moeite mee wanneer ze iets niet mogen. Ze kunnen zich niet goed uiten en schieten vaak door in hun emoties. Ze begrijpen niet dat het voor jou thuis al lastig genoeg is en dat het midden in de winkel ronduit genant is.

Jij bent je grootste probleem

Je denkt natuurlijk dat je kind het grootste probleem is daar in de winkel. Hij is enorme heisa aan het maken en je schaamt je ontzettend. Als er iets slecht is voor je moederlijke trots, is het wel deze situatie. Er staan mensen te kijken en allemaal hebben ze zo hun eigen gedachten. In werkelijkheid is je kind echter niet het grootste probleem. En ook de omstanders zijn dat niet. Nee, jij bent zélf je grootste probleem! Jij schaamt je en dat is logisch. Maar er is helemaal niets om je voor te schamen. Elke moeder met kinderen kan beamen dat dit hen weleens overkomen is. Het is vrijwel onvermijdelijk als je met kleine kinderen naar de winkel gaat. De ene keer gaat het goed en de andere keer eindig je met een krijsend kind op de grond. Dat zegt echter helemaal niets over jou of over je kind, behalve dat dit er gewoon bij hoort. Je hoeft je er ook niet voor te schamen!

Hoe los je deze situatie op?

Natuurlijk is het handig als je weet wat je hiermee moet doen. Verrassend veel moeders kiezen ervoor om het kind te geven wat hij wil. Ze vergeten dat dit het probleem alleen maar versterkt. Het kind begrijpt dat schreeuwen goed werkt en zal telkens sneller een keel opzetten als mama ‘nee’ zegt. Het is dan ook beter om het anders aan te pakken. Er zijn twee methoden. Allereerst kun je je kind proberen af te leiden met iets anders. Dit kan lastig zijn, zeker in de nee-fase. In de tweede plaats kun je ervoor kiezen om het probleem te negeren. Zeg duidelijk tegen je kind dat zijn gedrag niet normaal is en dat het niets gaat helpen. Daarna ga je verder met je boodschappen in hetzelfde gangpad. Is dit onvoldoende voor je kind om te kalmeren, dan ga je de hoek om. Uiteraard ga je niet te ver weg – je kind moet je meteen kunnen vinden! Maar je maakt wel duidelijk dat zijn gedrag niets veranderd aan de situatie. Je hebt ‘nee’ gezegd en zijn geschreeuw veranderd het ‘nee’ niet in een ‘ja’.

De gedachten van anderen

Wat jij denkt, is dat anderen denken dat je een slechte moeder bent. Dat is echter helemaal niet zo! Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het volledig met je eens zijn als je uitlegt aan je kind dat hij zijn zin niet krijgt. Sterker nog: de meeste toeschouwers worden verontwaardigd wanneer je besluit toch overstag te gaan. Af en toe zul je iemand aantreffen die meteen denkt dat je kind ontzettend zielig is, maar dit zijn meestal mensen die zelf geen kinderen hebben. Mensen die zelf kleine kinderen hebben opgevoed, weten dat dit een haast onvermijdelijke scene is. Maak je er dus geen zorgen over en negeer de meningen van de mensen om je heen. Behandel je kind zoals je zou doen als dit thuis gebeurde. Dan zou je toch ook niet aan elke gril toegeven?

Een schreeuwend kind midden in het gangpad van de supermarkt geeft je het schaamrood op de kaken. Het is ook een bijzonder gênante situatie voor jou. Het is goed om je te realiseren dat het heel normaal is. Waarschijnlijk heb je het zelf je moeder vroeger ook af en toe knap lastig gemaakt. Onthoud wat je doel is. Als je kind enorme heisa maakt omdat jij ‘nee’ hebt gezegd, is je belangrijkste doel om dit ‘nee’ ook vol te houden. Zo voorkom je verwend gedrag en zal dit soort scenes het snelste afgelopen zijn.

Afbeelding afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer