Je scooter met anderen delen
Stel, je hebt een scooter. Mag je die dan zomaar aan anderen uitlenen? En mag je deze ook delen, als er binnen het gezin meer mensen zijn die hem willen gebruiken? Bij auto’s zijn de regels wel duidelijk. Je mag een auto uitlenen, maar de verzekeraar wil wel weten wie de belangrijkste gebruiker is. Bij veel andere gebruikers, kan de verzekeraar weigeren uit te keren. Maar hoe zit dat bij scooters?
Wat wil de verzekeraar weten?
De scooterverzekeraar wil van jou de geboortedatum van de jongste gebruiker weten. Jij bent de eigenaar van de scooter en jij bent ook degene die hem verzekerd. Maar hoewel de verzekering op jouw naam staat, kan het best zijn dat je een andere geboortedatum moet melden aan de verzekeraar. Stel je voor dat je een zoon hebt van 16 die graag jouw scooter wil gebruiken. Dat mag, maar dan moet je de verzekeraar de geboortedatum van je zoon doorgeven. Uiteraard moet elke gebruiker van de scooter een (scooter)rijbewijs hebben. Heeft de schaderijder geen rijbewijs, dan is de schade natuurlijk ook niet verzekerd.
Wat maakt het uit?
De hoogte van de premie is afhankelijk van de leeftijd van de jongste bestuurder. Dat heeft te maken met het feit dat jongere bestuurders vaker schade veroorzaken. Als jouw zoon dus op je scooter rijdt, wordt jouw premie iets hoger. Je kunt ervoor kiezen om dit niet door te geven – maar dan is de schade niet gedekt als de lener schade veroorzaakt of oploopt! Het is dus altijd verstandiger om netjes de geboortedatum van de jongste gebruiker door te geven. De iets hogere premie weegt wel op tegen de risico’s. Voor het RDW maakt het weinig uit wie de verzekering regelt, als de scooter maar gedekt is. Zo niet, dan kan de boete hoog oplopen. Zelfs als je de scooter niet gebruikt moet hij ofwel verzekerd zijn, ofwel geschorst.
Mogelijke problemen bij delen
Het delen van een scooter kan wel enkele problemen opleveren:
- Als je alleen basisdekking hebt, wordt schade aan jouw scooter niet verzekerd. Je moet dus goede afspraken maken met de lener van de scooter over het betalen van schade. Leen de scooter alleen uit aan mensen die je vertrouwt als het gaat om geldzaken.
- Als er schade wordt gereden, worden er bij jou schadevrije jaren afgetrokken. Dat betekent dat jij hoe dan ook (deels) dupe bent van eventuele schade die een ander met jouw scooter veroorzaakt.
- Je betaalt een hogere premie als je de scooter deelt met een jonger iemand. Ook daarover moet je goede afspraken maken.
- Je moet goed afspreken wie wanneer de scooter heeft. Zeker als jouw kinderen samen een scooter gaan delen moeten die afspraken duidelijk zijn, anders zit je steeds in de ruzie.
- Maak afspraken over schades en onderhoud, zoals het vervangen van onderdelen en onderhoudsbeurten. Als twee mensen evenveel op een scooter rijden, is het niet terecht als alleen de eigenaar alles betaald.
Een scooter delen mag van de verzekering. Het is op zich ook een goede optie, bijvoorbeeld als een broer en zus elkaar afwisselen in het gebruik van de scooter. Je moet echter wel altijd afwegen of dit in jullie geval een goede optie is. Want er komen wel wat problemen kijken bij het delen van een scooter. Het is niet zoals het uitlenen van een fiets, omdat je met hogere lasten zit en ook met hogere kosten als er schade is. Het delen van een scooter kan echter ook heel goed gaan als er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Dan kun je er ook geld mee besparen, want je deelt de vaste kosten ook door tweeën. Het hangt dus voor een groot deel van jouw situatie af of je je scooter met andere wilt delen of niet.