Feestdagen

Sinterklaas lootjes trekken: hoe doe je dat?

Judith2001 x bekeken

In de voorbereidingen voor Sinterklaas is het gebruikelijk om lootjes te trekken. Als je een lootje hebt getrokken weet je voor wie je een cadeautje en eventueel een surprise moet gaan regelen. Maar hoe verdeel je de lootjes op een handige manier?

Online lootjes trekken

Natuurlijk kun je online lootjes trekken. Nadeel is dat je van iedereen het mailadres moet hebben. Misschien heb je niet van alle deelnemers een mailadres. Je kinderen hebben bijvoorbeeld waarschijnlijk zelf nog geen mailadres. Bovendien kun je dit ook niet doen als meerdere mensen toegang hebben tot een email account. Dan kan namelijk de ander ook zien wie welk lootje heeft gekregen.

Je kunt ook lootjes trekken via WhatsApp. Dat gaat ook via de bekende site lootjestrekken.nl. Maar in dit geval werkt het dus via de WhatsApp en kun je de lootjes binnen een groep verdelen. Dit heeft ook weer eigen voor- en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar lootjes uitsluiten. Dat is lastig als er bijvoorbeeld een echtpaar meedoet waarvan je niet wilt dat ze elkaar trekken.

Ouderwets: lootjes in een zakje

Een andere methode is ouderwets, maar daardoor extra leuk. Je schrijft van elke deelnemer de naam op een kaartje en dat doe je in een zakje. Vervolgens trekt iedereen er een lootje uit. Als iemand zichzelf heeft getrokken, doe je de trekking opnieuw totdat iedereen een lootje van een ander heeft. De ouderwetse methode is heel gezellig, maar ook hier is er geen goede manier om uit te sluiten dat lootjes bij de verkeerde persoon terechtkomen.

Enveloppen: je mag jezelf niet trekken

Wil je graag lootjes trekken, dan mag je natuurlijk jezelf niet trekken. Bij de ouderwetse methode met lootjes in een zakje kan het voorkomen dat je meerdere keren de lootjes moet verdelen tot niemand zichzelf heeft. Gelukkig is er wel een betere methode: de enveloppen-methode.

 • Haal zoveel enveloppen als er mensen zijn die meedoen. Schrijf op elke envelop een naam.
 • Maak voor iedereen een lootje met de naam erop.
 • Schuif elk lootje in de envelop met dezelfde naam, met de namen aan dezelfde kant (als je de envelop met de naam naar beneden legt, moet de naam op het lootje ook naar beneden liggen).
 • Schud de enveloppen goed door elkaar en leg ze op tafel met de namen naar beneden.
 • Doe de bovenste envelop open en haal het lootje eruit zonder te kijken. Leg dit even opzij.
 • Pak de volgende envelop, haal het lootje eruit en stop het in de lege envelop. Ga zo door tot je bij de laatste envelop bent. Hier stop je het apart gelegde lootje in.
 • Als je alles goed hebt gedaan, heb je nu een stapel enveloppen waarbij je niet weet welk lootje in welke envelop zit. Je weet alleen zeker dat als er een naam op de envelop staat, daar een ander lootje in moet zitten.
 • Geef iedereen de envelop met zijn/haar naam erop. De lootjes zijn nu goed verdeeld.

Enveloppen: een echtpaar mag elkaar niet trekken

Het is best lastig als je in een groep een of meer echtparen hebt die elkaar niet mogen trekken. Je bent dan nog langer bezig, want er zijn meer voorwaarden. Toch kun je dit oplossen met de enveloppen-methode.

 • Haal zoveel enveloppen als er mensen zijn die meedoen. Schrijf op elke envelop een naam.
 • Maak voor iedereen een lootje met de naam erop.
 • Schuif elk lootje in de envelop met dezelfde naam, met de namen aan dezelfde kant (als je de envelop met de naam naar beneden legt, moet de naam op het lootje ook naar beneden liggen).
 • Verdeel de enveloppen in twee stapeltjes. Zorg ervoor dat de partners die elkaar niet mogen trekken op verschillende stapeltjes terechtkomen.
 • Schud de stapeltjes goed.
 • Doe de bovenste envelop van een stapeltje open en haal het lootje eruit zonder te kijken. Leg dit even opzij.
 • Pak de volgende envelop, haal het lootje eruit en stop het in de lege envelop. Ga zo door tot je bij de laatste envelop van het stapeltje bent. Hier stop je het apart gelegde lootje in. Doe dit ook met het andere stapeltje enveloppen.
 • Als je alles goed hebt gedaan, heb je nu twee stapeltjes enveloppen waarbij je niet weet welk lootje in welke envelop zit. Je weet alleen zeker dat als er een naam op de envelop staat, daar een ander lootje in moet zitten. En je weet dat de echtgenoten elkaar niet in de envelop zullen aantreffen.

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer