PraktischKidsOverige

Smartphones en kinderen: hoe ga je daarmee om?

Judith1528 x bekeken

Al vanaf jonge leeftijd krijgen kinderen interesse in apparaten. Met name telefoons blijken een magnetische werking te hebben op veel kinderen. Nog voordat je kindje een jaar oud is, zal hij waarschijnlijk telkens proberen jouw smartphone te pakken te krijgen als hij hem ziet. Later ontdekt hij liedjes en spelletjes. WhatsApp en bellen volgen daarna, en al snel krijg je de vraag: “Mama, krijg ik ook een eigen telefoon?” Het is voor veel ouders een grote vraag hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Ouderwets de smartphone verbieden werkt niet, aangezien je dan je kind uitsluit van allerlei sociale bezigheden. Maar als je je kind de vrije hand geeft, is de kans groot dat de smartphone een te belangrijke rol in het leven van je kind gaat spelen. Hoe ga je hiermee om?

Babies en peuters

Al snel willen kleine kindjes hun papa en mama gaan imiteren. Dit nadoen doen kinderen automatisch, zonder erbij na te denken. Zien kinderen jou vaak bezig met je telefoon, dan is dat blijkbaar een interessant ding dat het bekijken waard is. Al vanaf ongeveer 9 maanden zal je kind waarschijnlijk interesse gaan tonen voor elektronica – smartphones, tablets, laptops enzovoorts. En vanaf een bepaalde leeftijd laat je ze er vast ook weleens mee spelen. Op zich is daar niets mis mee, want het gaat in deze fase vooral om imitatie. Peuters die al wat kunnen praten, zullen misschien ook graag doen alsof ze bellen. Het is overbodig om te zeggen dat je je kindje niet te lang achter elkaar met een smartphone moet laten spelen.

Tip: Bekijk onze top 5 van kindertablets

3-6 jaar

In deze leeftijd vinden kinderen een smartphone wel interessant, maar ze hebben als het goed is geleerd dat ze niet zomaar van alles ermee mogen doen. Wees hier duidelijk in en leg uit dat je kind niet zomaar jouw telefoon mag pakken. Waarschijnlijk weet je kind al vrij snel hoe youtube werkt, waar leuke liedjes te vinden zijn en hoe bepaalde simpele spelletjes werken. Wat vooral belangrijk is, is dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Besteed niet teveel tijd aan je smartphone (in elk geval niet in de buurt van je kinderen). Verder is het in deze fase heel belangrijk dat je regels gaat stellen. Een logische regel is “geen telefoons aan tafel”, die geldt voor alle gezinsleden. Als je het je kinderen verbiedt, maar je doet het zelf wel, heeft het geen enkele zin.

7-10 jaar

Dit is een lastige leeftijd als het gaat om smartphones. Kinderen van deze leeftijd zijn groot genoeg om goed te weten hoe een smartphone werkt. Ze willen er dolgraag zelf ook een, maar de meeste ouders vinden hen nog te jong op deze leeftijd. De sleutel is overleg met ouders van klasgenoten van je kind. Wat doen zij? Als meerdere kinderen in de klas wel een smartphone hebben, is de kans groot dat ze met elkaar een WhatsApp-groep of andere sociale groep vormen. Dit kan de andere kinderen buitensluiten. Overigens moet je je zeker niet door sociale druk laten overweldigen in je keuze of je je kind wel of geen smartphone geeft. De meeste ouders geven hun kinderen nog geen smartphone voordat ze 10 jaar oud zijn, dus maak je daarover geen zorgen.

11-18 jaar

Veel ouders geven hun kind een smartphone wanneer ze naar de middelbare school gaan. Dit is ook begrijpelijk, want het is fijn als je kind bereikbaar is en zelf kan bellen als er iets is. Nu je kind zelf een smartphone heeft, moet je duidelijke regels opstellen over het gebruik ervan. De meest voorkomende regels:

  • Geen telefoon na het avondeten. Onderzoek heeft aangetoond dat het scherm van een smartphone zeer slechte invloed heeft op het slaapgedrag van kinderen. Kinderen hebben meer moeite met in slaap vallen, ze slapen onrustiger en zijn eerder wakker wanneer ze ‘s avonds gebruik maken van een smartphone. Steeds meer ouders hanteren de regel dat kinderen na een bepaald tijdstip hun telefoon inleveren.
  • Geen telefoon tijdens de maaltijd. Het eten is een gezamenlijk gebeuren waarbij jullie er voor elkaar zijn. Het is dan heel storend als er steeds met telefoons wordt gespeeld. Wees dus streng en leg alle telefoons weg – ook die van jezelf!
  • Een beveiligd wachtwoord voor de appstore of playstore. Laat je kinderen niet zelf allerlei apps downloaden, maar stel een wachtwoord in. Je kind heeft jouw toestemming nodig voor het downloaden van apps en zo kun je er een oogje op houden. Vanaf de leeftijd van een jaar of 15 werkt dit meestal niet meer en leer je je kind eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer kinderen ouder worden zul je merken dat je steeds minder controle hebt over hun gedrag. Wat je je kind leert op jonge leeftijd is cruciaal. Hoewel kinderen tijdens het puberen behoorlijk dwars kunnen liggen, zullen ze later dankbaar zijn. Het aanleren van goede gewoontes in het omgaan met smartphones is op de lange termijn zeker verstandig. Want er is niets mis met het gebruik van smartphones, zolang het met mate gebeurt. We kunnen het gebruik ervan niet negeren of proberen te ontwijken, want smartphones zijn nu eenmaal een groot onderdeel van de maatschappij geworden. Het is daarom verstandig om ze te accepteren en te zorgen voor goede gewoontes in de omgang ermee.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer