FunPraktisch

Sorry, ik ben niet zo’n mama als in de folders…

Judith1731 x bekeken

Sorry schatje, jouw mama is niet zo perfect. Je weet wel, zoals die mama’s in de folders. De mama’s die direct na de bevalling weer zo slank waren als een den. Die na twee weken alweer fluitend door de stad fietsten en direct na het verlof weer 50 uur per week gingen werken. Die het voor elkaar krijgen om hun haar en make-up altijd perfect te hebben, die er zelfs ‘s avonds nog fit uitzien en die tussen hun werk door ook het huishouden nog keurig op pootjes hebben.

niet-zo-perfecte mama
niet-zo-perfecte-mama via shutterstock.com

Ik ben niet zo’n moeder…

Vergeleken bij die moeders voel ik me weleens wat depri. Want bij mij gaat dat niet zo… Nee, ik loop nog steeds met zo’n buik rond dat iedereen me feliciteert met de nieuwe zwangerschap. Ik was na twee weken eindelijk weer op de been, het fietsen liet ik maar aan anderen over. Haar en make-up komen misschien wel weer, als jij een jaar of 5 bent en ik het kan doen als jij op school zit ofzo. Voorlopig loop ik maar rond als een vogelverschrikker. Ik heb geen idee of ik ooit nog toekom aan het huishouden, maar ik denk er serieus over om een werkster te nemen. En als jij in bed ligt, stort ik totaal uitgeput op de bank met mijn wijntje en wacht ik tot het een beetje een redelijke tijd is om zelf ook naar bed te kunnen.

…maar wél gelukkig!

Ik ben niet zo’n perfecte moeder. Maar ik ben eigenlijk stiekem ook wel blij dat ik die moeder niet ben. Want ik ben wél de moeder die tijd maakt om een verhaaltje voor te lezen, ook al blijft de stofzuiger staan. Ik ben wél die moeder die een liedje zingt – zelfs als jij mijn trui vol smeert met chocopasta. De moeder die, ondanks haar slordige kapsel, wél op komt draven voor je schoolkoortje. Die een verjaardagsfeestje organiseert, gezellig met je speelt en thuis is als jij ziek bent. Die haar werk best een poosje kan laten liggen als jij even aandacht nodig hebt. Die ‘s avonds uitgeput op de bank zakt, maar wél gelukkig is, want boven ligt haar schatje heerlijk te slapen.

De moeders van die folders en boekjes, die zijn perfect. Ze zien er perfect gestyled uit en hun huis is keurig netjes. Maar weet je wat ik stiekem al denk sinds jij geboren bent? Dat héél misschien een perfecte moeder helemaal niet zo ideaal is voor een kindje. Dat een kindje misschien wel gelukkiger wordt van een moeder die er af en toe een zooitje van maakt. En dat, héél misschien, zo’n niet-zo-perfecte-moeder uiteindelijk zelfs wel gelukkiger blijkt te zijn!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer