Praktisch

Sparen voor je kinderen: zo doe je dat!

Judith1708 x bekeken
Geld sparen voor je kinderen

Er wordt nog vrij weinig nagedacht door ouders over het sparen voor hun kinderen. Dat is ook niet zo gek, want een hele tijd gingen mensen er gewoon vanuit dat kinderen zichzelf wel konden redden zonder dat de ouders daar veel aan bijdroegen. En dat klopte: studeren was zo goed als gratis, daarna vonden de jongeren al snel een baan en die luttele eurootjes die de ouders hadden gespaard waren eigenlijk nutteloos. Maar deze situatie is snel aan het veranderen! Studeren kost handenvol geld – geld dat wordt omgezet in een lening en dus ook terugbetaald moet worden. Bovendien is de kans kleiner dat jongeren snel een baan vinden, is het kopen van een huis lastig en zitten ze met heel veel hoge kosten. Dus wordt het steeds belangrijker dat ouders een substantiële bijdrage kunnen leveren. En dat doe je door te sparen voor je kinderen. Maar hoe doe je dat eigenlijk op een handige manier?

1. Het spaarvarken

Een mooi voornemen is om regelmatig (klein)geld in een spaarvarken te stoppen. Dit werkt ook best heel goed – maar je moet oppassen dat je niet geld uit het varken haalt. Bovendien is het onveilig om grote bedragen cash in huis te hebben. Je kunt dus het beste regelmatig het geld op de bank bijstorten. En omdat dat weer geld kost, zijn er veel mensen die het geld uit het spaarvarken halen en hetzelfde bedrag overmaken naar de rekening van het kind.

2. Een eigen spaarrekening voor het kind

Sparen voor een kind begint al met het openen van een aparte spaarrekening. Het grote voordeel hiervan is dat dit niet wordt gezien als een schenking. Dus ook als je een groot bedrag spaart op deze rekening hoef je geen schenkingsbelasting te betalen. Overigens moet je dat wel als je in één keer veel geld overmaakt! Kies een rekening met een zo hoog mogelijke rente en bij voorkeur een rekening waar het geld op wordt vastgezet. Zo kun je niet bij het geld, dus kun je er ook niet ‘stiekem’ gebruik van maken als je zelf even wat tekort komt.

3. Zet een vaste overboeking aan

Omdat je het al heel snel vergeet, is het goed om een vaste overboeking aan te maken. Zorg bijvoorbeeld dat er elke maand een bepaald bedrag overgemaakt wordt naar de rekening van je kind(eren). Zo kun je het niet vergeten en weet je zeker dat het goed gaat.

4. Maak een goede rekensom

Hou in je achterhoofd dat je nu nog niet kunt weten wat de kosten over 18 jaar zullen zijn voor jongeren. En je hoeft ook niet de hele studie te betalen! Wel is het fijn om een bepaalde bijdrage te berekenen. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je 150 euro per maand wilt bijdragen als je kind gaat studeren. Uitgaande van een studie van vier jaar, moet je dan 7.200 euro bij elkaar sparen. Dat lijkt een enorm bedrag, maar als je 30 euro per maand naar de spaarrekening stort, staat dat er als je kind volwassen is.

5. Is beleggen een optie?

Beleggen is wat riskanter dan het geld naar de bank brengen. Maar omdat de spaarrentes zo ongelofelijk laag zijn op dit moment, ‘verdien’ je daar ook niets mee. Wil je gaan beleggen? Dan zijn dit de gouden tips:

  • Beleg maar een deel van het geld en niet alles
  • Kies voor een aandeel en houd dit lange tijd vast
  • Maak je niet te druk over de beurshandel en hou je er niet teveel mee bezig
  • Ga niet te vaak wisselen van aandelen – dit kost geld en speculeren is gevaarlijker dan ‘gewoon’ beleggen

6. Je kind goed opvoeden

Valt dit ook onder sparen voor je kinderen? Ja, in feite wel. Want kinderen die niet goed leren met geld om te gaan, zullen het verkeerd gebruiken als ze het eenmaal krijgen. Het is dus uitermate belangrijk om je kinderen te leren hoe ze moeten omgaan met geld. En dat ze het spaargeld wel krijgen, maar dat het besteed moet worden aan nuttige dingen zoals een studie of rijbewijs. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het geld dat jij al 18 jaar lang opzij legt, wordt besteed aan een vakantie van twee weken. En foetsie, weg is het! Sparen voor je kinderen doe je niet alleen door financieel wat opzij te leggen, maar ook door je kinderen bewust op te voeden.

Geld sparen voor je kinderen
Geld sparen voor je kinderen – shutterstock.com

Sparen voor kinderen is heel eenvoudig. Als je baby pas is geboren en je begint meteen, heb je 216 maanden totdat je kind achttien jaar oud wordt. Dan hoef je elke maand maar een klein bedrag opzij te leggen om tot een heel mooi bedrag te komen als je kind eenmaal volwassen wordt. Zo zorg je voor een goede start als je kind eenmaal gaat studeren, op kamers gaat of zijn rijbewijs moet halen!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer